Gibraltár státusa fokozza a feszültséget
Örömünnepként élték meg a spanyolok, hogy egy uniós dokumentum „brit gyarmatnak” nevezte Gibraltárt. A madridi sajtó szerint a félsziget státusa évszázadok óta nem volt ilyen vitatott, bár a britek erről másképp vélekednek. Jelentős bosszúságot okozott a londoni vezetésnek, hogy a brit kiválásról való tárgyalások során a spanyol vezetés újabb lehetőséget látott arra, hogy az Ibériai-félszigeten fekvő brit terület státusát megkérdőjelezze.
2019. február 10. 11:59

Az EU és a britek tárgyalásai során egy olyan lábjegyzet is bekerült a kilépést előkészítő dokumentumba, amelyik így fogalmaz: „Gibraltár a brit korona egy gyarmata. Ellentét áll fenn Spanyolország és az Egyesült Királyság között Gibraltár szuverenitását illetően. A terület státusa kapcsán megoldást kell találni, tekintetbe véve az ENSZ-közgyűlés vonatkozó megoldásait és döntéseit.”

Az eredeti dokumentum egyébként még vitatottabb módon fogalmazott, amely miatt kisebb vita alakult ki a britek és spanyolok között egy héttel ezelőtt, fogalmaztak uniós források. A szöveg korábban Gibraltár dekolonizációjáról szólt. Tim Barrow, az Egyesült Királyság uniós nagykövete hangsúlyozta, hogy Madrid megfogalmazása elfogadhatatlan. – Gibraltár nem egy gyarmat, nem megfelelő így leírni. Gibraltár teljes jogú tagja az Egyesült Királyságnak – tette hozzá. A nevük elhallgatását kérő uniós tisztségviselők szerint a vita során Franciaország – amelynek szintén vannak tengerentúli területei – a britek mellett foglalt állást, a spanyol igényeket elfogadhatatlannak nevezve.

A spanyol megfogalmazás nem áll távol az igazságtól, hiszen Gibraltárt az 1713-as utrechti békével szerezték meg a britek, és több mint 260 évig brit koronagyarmat volt. A státusa jogilag 1981-ben változott meg brit tengerentúli területre, és a félsziget alkotmányából 2006-ban került ki a gyarmat szó. Tény az is, hogy 1980-ig a gibraltári lakosok útlevelén az állt: Gibraltár gyarmat.

A britek azzal érveltek, hogy a legutóbbi, 2002-es önmeghatározásról szóló népszavazás is azt erősítette meg, hogy a helyi lakosok britek kívánnak maradni. A gibraltári lakosság a 2016-os brexitszavazás során úgy döntött, hogy az EU tagja maradna, azonban a jelenlegi helyzet alapján március 29-cel távozni fog a közösségből.

Madrid egyébként leszögezte, hogy amennyiben a kemény brexit, azaz a megállapodás nélküli kilépés következik be, vízummentességet biztosít a gibraltári lakosoknak. Ezt egy egyszerű törvénnyel teszi lehetővé, ami kiemelten fontos a régió szempontjából. Mert nemcsak Gibraltárnak fontosak a spanyol munkavállalók, hanem az andalúziai lakosoknak is munkát biztosít a félsziget. A spanyol–gibraltári határon naponta több mint 12 ezer munkavállaló ingázik.

Elemzők szerint bár az uniós dokumentum nem jelent azonnali változást, mégis egy biztosítéka a spanyolok hosszú ideje tartó igényének Gibraltárra. Ám vannak, akik úgy vélik, a szavazatszerzés reményében a mindenkori spanyol kormány meggyengülése esetén mindig bedobja a félsziget kérdését a köztudatba. – Csak azon csodálkozom, hogy az uniós tisztségviselők is beleestek ebbe a hibába. A Szikla nem gyarmat – emelte ki Daniel Dalton brit európai parlamenti képviselő.

A spanyol kormánynál valóban rezeg a léc: a szocialista miniszterelnök jövő héten próbálja elfogadtatni a 2019-es költségvetést, miközben nincs megfelelő támogatottsága a parlamentben. Az elfogadáshoz a katalán szeparatisták szavazataira is szüksége van, akik pedig a saját pecsenyéjüket sütögetve feltételekkel álltak elő.

Gibraltár 1779 júliusában (Kép: warontherocks.com)

A gibraltári szikla esti fényben (Fotó: AARP Travel)

magyarnemzet.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó