Szinte minden kistelepülésen segít a Magyar falu program
A kormány egyik zászlóshajójának nevezte a Magyar falu programot Gulyás Gergely, aki szerint az idén szinte minden kistelepülésre jut majd a program révén legalább egy fejlesztés. A miniszter jelezte, széles körű társadalmi konzultáció előzte meg a csomag kialakítását.
2019. február 11. 10:45

Kormányzati becslés szerint 2200–2400 nyertes pályázat révén az idén szinte minden kistelepülésre jut majd legalább egy fejlesztés az induló Magyar falu programban – derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Vadai Ágnesnek címzett írásbeli válaszából. Az Országgyűlés honlapján elérhető dokumentumban a tárcavezető azt írta, a komplex területfejlesztési csomagot bátran lehet a kormány egyik zászlóshajójának nevezni.

Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy a csak ebben az évben 150 milliárd forint központi költségvetési forrással rendelkező, az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeknek szóló program széles körű társadalmi konzultáció keretében valósult meg. – Nem Budapestről kell megmondani, hogy mi a jó a vidéki embereknek, hanem velük együttműködésben szeretnénk kialakítani az őket érintő, évtizedekre ható fejlesztések irányvonalait. Az önkormányzati szövetségek, polgármesterek, helyi szakemberek segítségével sikerült minden érintett település, illetve az ott élő lakosság igényeit becsatornázni a programalkotás folyamatába – jegyezte meg a miniszter.

A program kidolgozása során több száz javaslat érkezett a településeket képviselő önkormányzati szövetségektől, amelyek nagy része beépült az elemek közé. Emellett 2018 végén fórumokat rendeztek, amelyeken kétezer-ötszáz polgármesterrel, alpolgármesterrel, jegyzővel és helyi szakemberrel találkoztak a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosság munkatársai.

A Magyar falu programban 18 célterületet határoztak meg. A kistelepülések e szerint önerő nélkül pályázhatnak többek között orvosi rendelő fejlesztésére, orvosi eszközök beszerzésére, szolgálati lakásra, a nemzeti és helyi identitástudat erősítését célzó programokra, bölcsőde- és óvodafelújításra, út- és járdajavításra, falu- és tanyagondnoki szolgálatra, polgármesteri hivatal felújítására, temető-rendbetételre. Mint arról korábban beszámoltunk, a faluprogram elemeit februártól szakaszosan írják ki, az alacsonyabb adóerő-képességű települések pedig az elbírálásnál előnyt fognak élvezni.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos múlt héten arról beszélt, hogy a programban ötvenmilliárd forintot fordítanak a három, a négy és öt számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárdot a falusi csokra és 75 milliárdot a közszolgáltatások fejlesztésére. Mint mondta, a települések a forrásokhoz gyorsan hozzájuthatnak. A pályázatokról a beadási határidőt követő két hónapon belül döntenek, és a támogatott összeg elutalásáig is csak napokat, legfeljebb heteket kell várni. A program teljes mértékben előfinanszírozott.

Magyar Nemzet
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó