Évtizedes növekedési rekord
Európában csak Lettország előzte meg hazánkat
A piaci várakozásokat jócskán felülmúlva növekedett tavaly a hazai gazdaság. Az év során tapasztalt kedvező előjelek beértek, közel öt százalék volt az éves bővülés. Ez a kormányzati várakozásokat is felülmúlta, egyben dobogós eredménynek számít az unióban. A gazdaság ugyan stabil lábakon áll, de globálisan sok nehézséggel kell számolni, ez pedig többletintézkedéseket is jelenthet, ha az EU átlagos növekedését idén is túl akarjuk szárnyalni.
2019. február 15. 10:04

– Az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa olyan szintű növekedésre a gazdaságban, mint amit tavaly jegyeztek – jelentette ki tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a tavalyi negyedik negyedévben a nyers adatok szerint öt, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. A tavalyi évben a kiigazítás nélküli adatok alapján a GDP 4,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A tegnap megjelent adatok alapján az Európai Unióban ennél egyedül Lettország gazdasága tudott gyorsabb ütemben bővülni 2018-ban.

Varga Mihály kiemelte: a 2017-es, 4,1 százalékos emelkedést követően tavaly tovább gyorsult a gazdaság, meghaladva a legtöbb elemző várakozását. Az utolsó negyedévi ötszázalékos bővülés a rendelkezésre álló adatok alapján háromszorosa az uniós átlagos növekedésnek.

A lakossági fogyasztás is jelentősen hozzájárult a bővüléshez Fotó: Bach Máté

– Az elemzők által várt lassulás nem következett be, bár a negyedéves bázisú bővülési ütem egy nagyon mérsékelt lassuló trendet mutatott tavaly. Annak ellenére tehát, hogy legfontosabb gazdasági partnereink növekedése folyamatosan mérséklődik, a magyar gazdaság lendülete továbbra is kitart – mondta Virovácz Péter, az ING elemzője.

– Ez volt sorrendben a nyolcadik olyan negyedév, amikor egy százaléknál nem kisebb negyedéves alapú GDP-bővülést láthattunk. Az egész éves növekedési ütemet tekintve 2004-ben volt utoljára ennél kedvezőbb GDP-adat – kommentálta a KSH számait Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az utolsó negyedéves növekedés meghaladja a piaci várakozásokat. – Bár ez csak előzetes adat, így pontosan még nem lehet látni, hogy melyik terület mennyivel járult hozzá a fejlődéshez. Az biztos, hogy termelési oldalon a piaci szolgáltatások mellett például az építőipar is jelentős részt vállalt a növekedésből. A felhasználási oldalon pedig a lakossági fogyasztás és a beruházások hajtották a gazdaságot – mondta a K&H szakértője.

– Ami az idei évi kilátásokat illeti, úgy véljük, hogy a belső kereslet hozzájárulása a növekedéshez 2019-ben is jelentős marad – írta Nyeste Orsolya, az Erste vezető elemzője. A munkaerőpiac továbbra is szűkös, a bérek emelkedése várhatóan folytatódik, és a fogyasztói bizalom is magas szinten látszik stabilizálódni. – Azonban a 2018-ban látott kiemelkedő beruházásnövekedés az idén már lassulhat – mondta Nyeste. Összességében az Erste szerint az idei évben is erős maradhat a GDP növekedése, és a gazdaság éves szinten 3,6 százékkal bővülhet.

Az Erste várakozása egybevág több más közgazdász előrejelzésével, egyben tükrözi azt az általánosnak mondható nézetet, hogy leginkább a külső hatások miatt idén nehéz lesz megközelíteni a 2018-as makrogazdasági eredményeket. A kockázatokkal a PM is tisztában van.

Mint arra Varga Mihály rámutatott, tekintettel kell lenni a reálgazdasági folyamatok, az infláció és a külkereskedelmi mérleg jövőbeli alakulására, valamint a munkaerőhiányból adódó lehetséges korlátokra. Annak érdekében, hogy a hazai bővülés magas üteme fennmaradjon és az uniós átlagot hosszú távon is legalább két százalékkal meghaladja, a kormány számos intézkedéssel segíti a versenyképesség javítását, és gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki – mondta a miniszter.

magyarnemzet.hu
MTI Hírfelhasználó