Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
2019. február 17. 21:50

Súlyosabb a rágalom, mint azt elsőre hittük Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a Twitteren írt véleményével kapcsolatosan. A magyar liberális média elhallgatta a valós értelmezését a mondatoknak. Az ellenzéki lapokban megjelent fordítások nem teljesen tükrözik a svéd mondanivalót. Sőt. Az olvasók nem a szöveg eredeti értelmérôl tájékozodhattak. A Twitteren olvasható szövegben ugyanis komoly vádakat fogalmazott meg a miniszter.

https://twitter.com/strandhall?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1095381772307783680&ref_url=https%3A%2F%2Fnyheteridag.se%2Fstrandhall-i-internationellt-blasvader-efter-fortackt-nazismanklagelse%2F

Nem csak az áll Strandhäll február 12-én bejegyzett Twitterében, hogy Magyarországot a náci 30-as évek Németországához hasonlítja, hanem még annál is súlyosabbat állít a svéd miniszter. Strandhäll Orbán Viktor családvédelmi akciótervére  hivatkozik és soha el nem hangzott mondatokat és szavakat tulajdonított neki. Olyan szavakat illesztett a miniszterelnök szájába, amelyek soha el nem hangzottak sem a miniszterelnök, sem a magyar kormánytagok, illetve egyetlen magyar politikus szájából sem.

A Twitter alján ott van a svéd lap, az Aftonbladet vezércikke, amely hasonló állításokat tartalmaz. Ugyanakkor a bejegyzés pontos fordítása fontos. Helyesen értelmezve és a tartalommal összegyeztetett szövegkörnyezetbe helyezve Annika Strandhäll Twitter bejegyzésében ez áll svédül: „Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

Magyarul:  „Ami Magyarországon történik, az riasztó. Orbán azt akarja, hogy több „tiszta származású” magyar gyerek szülessen. Ez a politika a 30-as évektől bűzlik, és mint jobboldali populista ködösítenie kell, hogy eltakarja azt, amit egy ilyen politika csinál az önállósággal, amiért a nők küzdöttek.”  

Több dologra is fel kell hívni itt a figyelmet. Először is Strandhäll azt állítja, hogy tudja, hogy Orbán Viktor mit akar. Másodszor súlyosan félrevezető szavakat használ, amelyet idézőjelbe tesz, mintha a miniszterelnök mondta volna.  A svéd definicióban az „äkta” szónak itt kizárólag rasszista értelme van ebben a mondatban. Tehát „tiszta” magyar gyerekeket akar Orbán Viktor.  A svéd gyakorlat szerint idézőjelbe tesszük azt, ami ténylegesen elhangzott és tudjuk is azt bizonyítani. Kétségkívül a svéd „äkta” szó ebben a szövegközegben a „tiszta, eredeti, illetve ha hozzátesszük a helyes értelmezését, „fajtiszta” magyar gyermekekről beszélt, amelyet Orbán Viktor személyéhez kötött.

Strandhäll a svéd olvasókat ezzel is az EU-s választások előtt magyarellenes hangulatra hergeli és egyben súyosan megsérti Orbán Viktor személyét, amikor ilyen valótlantságokat állít.

Utóirat:

A svéd Dagens Nyheter országos napilap szerint https://www.dn.se/nyheter/politik/fick-inte-betalt-for-ministerns-glasveranda/ Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős miniszter asszony élettársának a stockholmi elsőfokú bíróságon 2017 óta ki nem fizetett pénzbüntetés van kiszabva. Az ok, hogy az élettárs a MediaMarkt egyik üzletében lopott két lámpát. Valamint több tízezer koronával tartozik egy építész cégnek. A számlatartozást, a pár patinás kertvárosi házán végzett munkálatok utáni számlát Strandhäll élettársa máig nem fizette ki.  A cikk ez év január 23-án keltezett.

Politidu Mária

Stockholm

gondola
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó