Egy nap a székelyeknél
A székelyek a nyugati kereszténység keleti határán várják Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatását. Csíksomlyó földrajzi betájolását két jelentős, de egymástól térben, időben és eszmeiségben is távol eső személyiség is elvégezte.
2019. február 19. 10:23

Az egyik Márton Áron gyulafehérvári püspök, a székelyek legnagyobb XX. századi történelmi alakja, aki 1946-ban pünkösdi beszédét e szavakkal kezdte: „A katolikus székelység ősi szenthelyén, mely egyben a nyugati kereszténység legkeletibb őrhelye, gyűltünk össze”.

A másik Samuel P. Huntington, aki ötven évvel később a két civilizáció, a keleti és a nyugati kereszténység közötti határt éppen a Kárpátok vonulatán húzta meg. Felekezeti hovatartozástól függetlenül tudatosítanunk kell, hogy az erdélyi magyarság, a székelység hátrányos megkülönböztetése Romániában nem pusztán két nép történelmi vitájában gyökerezik, hanem az ortodoxiának a nyugati kereszténységgel szembeni türelmetlenségében is. Amit száz év alatt el kellett viselnünk, az nem pusztán egy helyi történelmi konfliktussorozat következménye, hanem civilizációs ellentété, amelynek feloldása Európa felelőssége.

Ferenc pápa egész eddigi munkássága a vallások és különböző civilizációjú társadalmak közeledését, megbékélését szolgálta. Ezért tekinthetünk reményteljes várakozással a pápa romániai látogatására. Ezen belül a székelyföldi látogatása megerősíthet bennünket őseink hitében, és megerősítheti azt a köteléket, amely minket, katolikus és protestáns magyarokat a Nyugat civilizációs értékeihez köt.

Bízunk benne, hogy Románia előbb-utóbb teljesíteni fogja, amit az unió­hoz való csatlakozásakor formálisan már elvállalt: Európa közös alkotmányos örökségének – benne a szubszidiaritás elvének – érvényre juttatását, amely az unió szolidaritásának alapja.

Az Európai Uniótól pedig elvárjuk, hogy legyen hűséges a Nyugat keresztény örökségéhez, legyen következetes az uniós szerződések alkalmazásában, a szubszidiaritás elvét úgy értelmezze és alkalmazza, ahogy azt XI. Pius pápa Quadragesimo anno enciklikájában megfogalmazta: „Amit egy kisebb és alacsonyabb szinten szerveződött közösség képes végrehajtani és ellátni, egy nagyobb és magasabb szinten szerveződött társulásra áthárítani jogszerűtlenség és egyúttal súlyos bűn, a társadalom helyes rendjének felforgatása, mivel minden társadalmi tevékenység lényegénél és benne rejlő erejénél fogva segíteni – szubszidiálni – köteles a társadalmi egész egyes részeit, ellenben soha nem szabad bomlasztania vagy bekebeleznie azokat.”

Ha ebben az idézetben a kisebb közösséget Székelyfölddel, a nagyobbat Romániával helyettesítjük, a székelység autonómiaküzdelmének erkölcsi parancsára ismerünk, amelynek megkerülése „súlyos bűn”, „a társadalom helyes rendjének felforgatása”.

Az a társadalmi tanítás a jó, amely időtálló és egyetemes. A szubszidiaritás elvének fenti meghatározására mindkét jellegzetesség ráillik. Több mint nyolc évtizeddel a Quadragesimo anno után Ferenc pápa a 2015-ben kiadott Laudato si’ kezdetű pápai enciklikájában így adja vissza az idézett rész örökérvényűségét: „Az elkezdett új folyamatokat nem mindig lehet kívülről kialakított keretekbe illeszteni, hanem azoknak a helyi kultúrából kell kiindulniuk.

A népek és kultúrák jogainak perspektíváját is számításba kell venni, és így meg kell érteni, hogy egy társadalmi csoport fejlődése történelmi folyamatot feltételez a maga kulturális összefüggésében, és megköveteli, hogy a helyi társadalom szereplői saját kultúrájuk alapján folyamatosan főszerepet játsszanak.”

Európa nem hagy bennünket védtelenül két civilizáció ütközőpontjában, hanem eljön közénk a jóság, a béke és a szeretet hatalma, hogy vigasztalást hozzon. Eljön közénk Ferenc pápa.

Izsák Balázs

A szerző a Székely Nemzeti Tanács elnöke

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó