Döglött kutya vagy élő oroszlán?
A kommunizmus áldozatainak emléknapján nem is annyira a 100 millió halott – köztük sok százezer honfitársunk – emléke a megdöbbentő, hanem az, hogy egy erős lobby még mindig nem adta fel kommunista terveit. Szolzsenyicin jegyezte fel egykor: „Nekünk, Oroszországban a kommunizmus egy döglött kutya. Számos embernek Nyugaton viszont még mindig élő oroszlán.”
2019. február 25. 17:46

A fenti balhitnek egyszerre volt oka és következménye az a nagyvonalú, szinte már-már jóindulatú hozzáállás, amivel 1990 táján a Nyugat az egykori kommunistákat befogadta. Emlékszem, 1992 körül Budapesten a Déli pályaudvarnál egy graffitire: „Nürnberget a békebűnösöknek is!”. Valóban, ahol áldozatok vannak, ott bizony kell, hogy legyenek elkövetők, tettesek is. De sem az áldozatok hangja nem keltett részvétet, sem pedig a tettesek bűncselekményei borzadályt. A kimerült, iszonyatos gazdasági sokkot átélő közép-európai népek nemzeti gondolkodói Nyugatról vártak bíztatást – de onnan ilyesmi nem is érkezhetett, hiszen az ottani politikacsinálók többre tartották az állítólagos stabilitást, és persze a piacok lerablását, mint az igazságtételt, és a közös Európai Ház erkölcsi alapjainak lefektetését.

Ráadásul egy komoly hálózat már akkor is ügyködött azon, hogy a reformszocialistákat – akik úgy mond, liberalizálják a rendszert – kedvező színben tüntesse fel, hiszen maguk is valamiféle „harmadik útra” vágytak volna. Na nem a Németh László-féle magyar önmegvalósítás harmadik útjára, hanem a Tony Blair – Anthony Giddens féle állítólagos harmadik útra, amibe még Kadhafi ezredes is belefért, mint a női jogok kiteljesítője! Hogy is mondta Vásárhelyi Miklós, a Nagy Imre-per renegát bűnbánója, Soros György személyes megbízottja 1989-ben? „Nem adtam fel a reményt, hogy felépíthető olyan szocialista társadalom, amely minden téren különbözik a sztálini időkben létrejött szocializmustól, de különbözik a legfejlettebb nyugati demokratikus rendszerektől is.

Nálunk Magyarországon először a stréber jogászok, illetve az SZDSZ köréhez tartozó gondolkodók és politikusok gondoskodtak az igazságtétel elmaradásáról – többek között Sólyom László, Dornbach Alajos, Göncz Árpád – majd az ezredfordulón a bíróságok botladoztak előkelő idegenként a sortűzperekben. Végül a Biszku-ügyben úszott el végleg az a lehetőség, hogy egy nagy szimbolikus perben lehessen rendezni a számlát.

A helyzet azonban ott sem rózsás, ahol forradalmibb megoldást választottak. A lengyel ügyészek nemrégiben ismételten kérték Stefan Michnik (a liberális sztár Adam Michnik testvére) kiadását Svédországtól. Stefan Michnik egy kifejezetten elkötelezett vérbíró volt a sztálini időszakban, és 2008 óta próbálják meg elővenni. Svédország azonban megtagadta a kiadatást. (Mindeközben Svédország simán befogad és oltalmaz iszlamista elkövetőket, az őket leleplezőket meg elítéli.) Nem újdonság, hogy a lengyelek Nyugatról próbáljanak meg kommunista elkövetőt kiadatni: 1999 és 2008 között háromszor próbálták meg – végül már európai elfogatóparanccsal! – elérni Helena Wolinska-Brus, egykori vérügyésznő kiadását az Egyesült Királyságból. Mondani sem kell, hogy teljesen feleslegesen.

Olyan, hogy kommunizmus, nincs!” – így szólt egy 18 évesen tíz év GULAG-ra ítélt magyar nő, Sabján Ferencné tanúságtétele. Kommunista diktatúrák persze voltak, de maga az ígéret nemcsak szemfényvesztés, hanem hazugság is. Vajon mikor fog rájönni az öreg kontinens, hogy a marxizmus minden formája emberellenes és Valóság tagadásán alapul? Ehhez mindig áldozatok kellenek?

Máthé Áron

történész

mozgasterblog.hu
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó