Azonnal, de azonnal...
Mikor kér már valaki bocsánatot a Jobbikosok közül azért, ahogyan a nyugdíjasokkal bánik? Hogyan változott a fogyatékossággal élők és az őket ápoló, gondozó családtagok támogatása? Lehet-e összefüggés a szocialista ügyvéd által elcsalt pénzek és a baloldali pártok finanszírozása között?
2019. március 4. 01:10

Látványos parlamenti kivonulással „köszöntötték” az ellenzéki pártok az Országgyűlés 2019. évi tavaszi ülésszakát. Az utcán, a tereken emelt emelvényeken, és a vendéglátóhelyeken ünnepelték egymást, - így e napon csupán üzeneteikkel találkozott a Tisztelt Ház.

 

 

Mikor kér már valaki bocsánatot a Jobbikosok közül azért, ahogyan a nyugdíjasokkal bánik?

KOVÁCS SÁNDOR, (Fidesz): - Tisztelt Ház! A Fidesz az a párt, ahol az idősekről nemcsak a kampányban, hanem az egész kormányzásunk alatt megbecsüléssel gondoskodunk. A Fidesz megbecsüli és tiszteli a magyar nyugdíjasokat, számít a tudásukra és tapasztalataikra, ezért határozott arról, hogy garantálja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, kiszámíthatóságot és biztonságot teremt a magyar nyugdíjasoknak. A kormány csökkentette az alapvető élelmiszerek áfáját, bevezette a „Nők 40” programot, és csökkentette a rezsiköltségeket. A Jobbik viszont nem szavazta meg, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek, ezzel is cserben hagyta az időseket. A Jobbikról továbbá az is kiderült, hogy azért indította a hihetetlen cukiságkampányát, hogy így nyerje el az idősek szavazatait. A mi politikánk teljesen ellentétben áll a Jobbik médiatanácsadójának véleményével, aki farhát kommandónak nevezte azokat a nyugdíjasokat, akik a közösségi oldalakon politikai véleményt nyilvánítanak.

- A Magyar Nemzethez került felvételen Silhavy Máté, és a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel  hallható. Bepillantást nyerhettünk abba, hogy a Jobbik hogyan gondolkodik valójában a nyugdíjasokról. A kiszivárgott beszélgetésben az alábbiak hallhatók. „Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami. Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy ’Jaj, a rohadék már megint mit mondott! Mondjátok meg ti is jól!’, és akkor odamennek és ráírogatnak. A troll az viszonylag kevés, ezek a tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek, és egész nap azt várják, hogy mikor tud…” Erre Z. Kárpát Dániel, megjegyezte, „ő a farhát kommandó alezredese”. A tavaly áprilisi országgyűlési választások után pár héttel lezajlott beszélgetésből egyértelműen kitűnik, hogy a Jobbik megveti, lenézi saját időskorú szavazóit, hiszen Silhavy pont azokat nevezi hülyének és hívja far-hát kommandósoknak, akiknek a pártot támogató véleményére a közösségi oldalakon számítanak. Ezek az emberek tiszteletet érdemelnek, nem pedig ilyen alpári stílusú megvetést és lealacsonyítást. Ez egyszerűen méltatlan.

- A Jobbik igazi arca: szélsőséges és agresszív. Képmutató és felháborító, amit művel. Nem először bukott le azzal, hogy valójában mit gondol az idősekről: lenézi őket. Tehát, tisztelt államtitkár úr, kérem, mondja el:

- A kormány milyen intézkedéseket tesz azoknak a nyugdíjasoknak az érdekében, akiket a Jobbik lenéz, akiknek a második világháború után és az ’56-os forradalom leverése után újjá kellett építeni az országot, ’89-ben a rendszerváltást követően pedig újra be kellett indítani a gazdaságot?

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Valóban, ha végignézzük az elmúlt évek Jobbikos botrányait az idős emberekkel kapcsolatban, akkor azt láthatjuk, hogy többedszeri alkalommal bukik le. Néha egy-egy vezetője őszintén kiírja a Facebookra, hogy mit gondol, máskor különböző hangfelvételek kerülnek elő, de mindegyikből az derül ki, hogy nem tisztelik az időseket, és nem tennének semmit az ő érdekükben. Emlékezhetünk Vona Gábor esetére, aki a saját Facebook-oldalára tette ki azokat a mondatokat, amelyben azzal sértegette az időseket, hogy „szennyvíz folyik a szájukból”, hogy „fölhörgik a XX. század különböző traumáit”. Emlékezhetünk Sneider Tamás mostani Jobbik-elnök korábbi mondataira, hogy fel kell ölteni egy aranyos kisgyermekes szerepet, hogy az idősek rájuk szavazzanak, és most láthattuk a Jobbik alelnökének, Z. Kárpát Dánielnek, valamint a médiaalapítvány vezetőjének a szavait is, akik szintén lenézték a saját idős szavazóikat. Nem pusztán csak arról van szó, hogy idős emberekről beszélgetnek, bár az is nyilvánvalóan elfogadhatatlan, hogy bárkiről így beszéljenek, de még a saját, a Jobbikra szavazó időseikről is, sőt még azokról is, akik az interneten másokat győzködnek arról, hogy a Jobbikra szavazzanak, így beszélnek. És sem Vona Gábor a saját Facebook-bejegyzése miatt soha nem kért bocsánatot, sem Sneider Tamás a saját szavaiért, ami egy hangfelvételről került elő, soha nem kért bocsánatot, amikor sértegette az időseket. S ezt folytatja a Jobbik most is. Időről időre mindig lebukik, de soha nem kér bocsánatot. Sőt, annyi különbség van az elmúlt egy esztendőben, hogy most már nemcsak a jobbikos politikusok mentegetik a Jobbik vállalhatatlan, időseket lenéző, nem tisztelő szavait, hanem már a DK és más pártok politikusai is becsatlakoztak ebbe a kórusba, és ők is védik a védhetetlent, azt, amikor a jobbikosok megengedhetetlen módon, tiszteletlenül beszélnek az idősekről. (Taps.)

***

KOVÁCS SÁNDOR: - Államtitkár úr, a véleményem nem változott! 

***

RÉTVÁRI BENCE: - Még arra az epizódra hívnám fel ebben a tragédiában mindenkinek a figyelmét, hogy amikor Vona Gábor nem kért bocsánatot az idősektől azután, hogy megsértette őket az előbb idézett szavakkal, megpróbált a Jobbik egy nyugdíjastagozatot felállítani, hogy ezzel próbálják a támadások élét elvenni. Egyik vezetőjévé, alelnökévé olyan embert sikerült választaniuk, akinek perceken belül előkerült zsidó- és cigányellenes kijelentése a saját közösségi oldalán. Tehát nem tudtak egy olyan embert találni, aki adott esetben rasszizmussal vagy antiszemitizmussal ne lenne vádolható. És ahogy mondtam, összefogtak az ellenzéki pártok, a Jobbik és az MSZP, a DK és az összes többi párt most már egy nyelven beszél, egy követ fújnak nyugdíjügyben. Emlékezhetünk, hogy mit kaptak, mondjuk, 2008-ban a nyugdíjasok Gyurcsány Ferenctől: egyhavi nyugdíj elvételét, 8 százalékos nyugdíjcsökkentést, a Bajnai-kormánytól a 6,4 százalékos nyugdíjcsökkentést, de megkapták mind a Horn-, mind pedig a Gyurcsány-kormánytól, hogy megadóztatták a nyugdíjakat, összevont adózásra hivatkozással. Mind a két esetben is, a Horn-kormány után is, a Gyurcsány-kormány után is a nyugdíjak megadóztatási lehetőségét a Fidesz-KDNP törölte el. (Taps.)

Hogyan változott a fogyatékossággal élők és az őket ápoló, gondozó családtagok támogatása?

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, (KDNP): - Államtitkár Úr! Tavaly ősszel fogadtuk el és indítottuk útjára a szociális támogatási rendszer új elemét, a gyermekek otthongondozási díjának rendszerét. Az új támogatási forma azokat segíti, akik önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodnak. Ez összességében több mint 50 ezer családot érint és támogat ma Magyarországon. Fontos hangsúlyozni: azért indítottuk el ezt az új támogatási formát, hogy a fogyatékossággal élők és az őket gondozó családtagok életét és életkörülményeit javítsa. A legsúlyosabb állapotban lévő, önellátásra képtelen gyermekek szüleinek jár. Azt jelzi számukra, hogy a szülők áldozathozatalát nagyra értékelni és az anyagi támogatáson keresztül is elismerni erkölcsi kötelességünk. Rendkívül szomorúnak és felháborítónak tartom, hogy ellenzéki képviselőtársaink kicsinyes politikai érdekeiket az elesett emberek megsegítése elé helyezve nem támogatták a bevezetését. Ez mindent elmond szavaik hitelességéről, pontosabban hiteltelenségéről!

- Államtitkár Úr! Ahogy az elmúlt években, ebben az esetben is a Kereszténydemokrata Néppárt kiáll a hátrányos helyzetű vagy fogyatékossággal élő embertársaink mellett, továbbra is támogatja a szociális ellátórendszer erősítését, az anyagi támogatások növelését. Az ápolási díj várható további emelése, a gyermekek otthongondozási díjának létrehozása és a díjak folyamatos emelése is ebbe a komplex családpolitikai döntéskörbe tartozik. Ráadásul, mivel az állandó felügyelet, ápolás, gondozás legtöbbször a munkavégzés akadályát is jelenti, a megfelelő anyagi támogatás biztosítása létkérdés ezeknek a családoknak. Ezért is kérdezem államtitkár urat:

- Hogyan változott a hozzátartozó otthoni gondozása esetén folyósítható ápolási díj összege?

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ebben a kérdésben az ellenzék a tavalyi év második felében nagyon hangos volt, nagyon sok követelést fogalmazott meg. Ugyanakkor december 12-én, amikor erről a javaslatról szavazni kellett volna, épp az ellenkezőjét művelte annak, mint amit korábban követelt. Hiszen megpróbálták megakadályozni, hogy az ülés levezető elnöke egyáltalán ezt a kérdést föl tudja tenni. Ráadásul olyan módon próbálták megakadályozni, amire példa Magyarországon generációk óta nem volt, hogy fizikailag odaálltak akadályként, hogy a gyermekek otthongondozási díjának bevezetéséről, az otthonápolás magasabb elismertségéről, az ápolási díj megemeléséről ne is lehessen szavazni itt az Országgyűlésben. Fizikai erőszakot alkalmaztak annak érdekében, hogy az Országgyűlés képviselői ne vezethessék be a gyodot. Csak annyit kellett volna megtenniük, hogy odamennek a helyükre, és megnyomják az igen gombot. De nem volt egyetlenegy ellenzéki képviselőben sem akkora elszánás és akkora együttérzés a több tízezer családdal, hogy ezt az icipici lépést, icipici segítséget megtegyék. A Fidesz-KDNP viszont támogatta, és megszavazta az ápolási díjak emelését. (Taps.)

***

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ: - Köszönöm a választ. Kereszténydemokrata politikánk kiemelten fontos része a családok támogatása, a családi élet körülményeinek folyamatos javítása. Napjaink szerteágazó családpolitikai döntéseiben is ez vezet bennünket, ahogyan ebben a konkrét esetben is történt. Így már négyféle ellátást vehetnek igénybe a rászorulók, a nem gyermeküket otthon gondozó hozzátartozóknak járó ápolási díjakkal együtt. Ehhez ma az ország gazdasági teljesítménye megadja a szükséges hátteret, így a szociális ellátórendszer folyamatos fejlesztésével a fogyatékosságügyben is eredményeket tudunk elérni. (Taps.)

***

RÉTVÁRI BENCE: - Képviselő Úr! Idén január 1-től minden ápolási díjban részesülő juttatása, díja 15 százalékkal emelkedett, és a következő három esztendőben minden év elején további 5-5-5 százalékkal fog emelkedni. Azaz összességében arról döntött a kormány, hogy 30 százalékkal emelkednek az ápolási díjak. Azok esetében, akik otthon gondozzák gyermeküket, aki nem tudja önmagát ellátni, ez egy rendkívül nehéz élethelyzet, és nemcsak anyagilag, hanem emberileg is rendkívül megviseli a családot, egy különösen kiemelt támogatásról döntött: már 100 ezer forint az az összeg, ami jár ezeknek a családoknak. Ez az összeg 2,7-szer annyi, mint amennyit 2010-ben kaptak. De ez sem az emelések vége, hiszen a következő években mindig emelkedni fog ennek a díjnak a mértéke, 2022- ben eléri az akkori minimálbér szintjét. A kormánypártok támogatták, az ellenzéki pártok pedig kivétel nélkül nem támogatták. (Taps.)

Lehet-e összefüggés a szocialista ügyvéd által elcsalt pénzek és a baloldali pártok finanszírozása között?

F KOVÁCS SÁNDOR, (Fidesz): - Államtitkár Úr! A közelmúltban, többéves alapos nyomozást követően vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség Czeglédy Csaba MSZP, DK, Együtt által támogatott volt önkormányzati képviselő és társai ellen. A vádirat szerint a szocialisták ügyvédje 6,2 milliárd forinttal rövidítette meg a magyar költségvetést. Mindenki emlékszik még, hogy az államkassza mellett Czeglédy Csaba diákokat, nyugdíjasokat is megkárosított azzal, hogy az általuk elvégzett munka bérét cégei nem fizették ki. A szükséges összegek kifizetése máig nem történt meg a vállalkozások részéről, de a kormány gyors reagálásának köszönhetően megkezdődött a károsultak kártalanítása.

- Tovább borzolta a kedélyeket, hogy nyilvánosságra kerültek azok a dokumentumok, amelyek szerint a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. több esetben finanszírozta Czeglédy Csaba tevékenységét. Sajtóértesülések szerint a bűncselekményben részes személyek közül többen megtörték a hallgatást, és vallomást tettek az ügyben. Elismerték bűnrészességüket, valamint terhelő információkat szolgáltattak Czeglédy Csabára nézve, amelyek megerősítették a vádiratban szereplő állításokat, így elképzelhető, hogy hiába védi magát saját börtönviselt ügyvédi irodáján keresztül a balliberális politikus. Csalási ügyében nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy egyszer már hasonló bűncselekmény elkövetése miatt 2003-ban jogerősen ítélték el a baloldal ügyvédjét, tehát az áldozati szerep igen erősen sántít. Az elhangzottakra tekintettel kérdezem államtitkár urat:

- Lehet-e összefüggés a szocialista ügyvéd által elcsalt pénzek és a baloldali pártok finanszírozása között?

***

VÖLNER PÁL, (igazságügyi minisztériumi államtitkár): - A baloldali és a liberális pártok beteges vonzódását a tisztázatlan eredetű vagy éppen bűncselekményekből származó pénzekhez ismerjük, akár a Tocsik-ügyig vagy az olajszőkítésekig visszanyúlóan. Azt is láthattuk, hogy a 2010 előtti kormányzati ciklusban, akár a négyesmetró- vagy a BKV- és egyéb ügyekben is, iparszerűen végezték ezt a tevékenységet, de ami igazán nagy teljesítmény, hogy ellenzékben is olyan bűnszervezetet tudtak működtetni, mint a Czeglédy Csaba által üzemeltetett iskolaszövetkezeti hálózat, ahol valóban csaknem 6,3 milliárd forintot csaltak el, és károsították meg emellett még a nyugdíjasokat és a diákokat is.

- Ami elgondolkodtató: nyoma kellene hogy legyen, hogy hova tűnt ez az összeg? Milyen összefüggések vannak a párt tagjaként vagy a párthoz kötődően működő ügyvéd, az általa szervezett iskolaszövetkezetek, az eltűnt pénz és azok között a pártok között, akik ennek a hátterében, akár a DK-ról, akár az MSZP-ről beszélünk, felvonultathatók? Látható, hogy ezen a területen a hallgatás még sokkal erősebb, mint magán a bűnszövetkezeten belül, hiszen ott az eljárás során azért az érintettek hajlandók voltak feltárni a valóságnak azt a részletét, ami Czeglédy Csabára nézve eléggé terhelő, de ennyivel hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy tisztábban lássunk.

- A másik része kicsit homályosabb: az Altus, a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég, miért olyan jóságos, hogy pénzügyleteket bonyolít ezzel a szervezettel kapcsolatban, és milyen elszámolások történtek, milyen visszafizetések történtek, amelyeket még le is kellett papírozniuk. Az is tudható, hogy a Nemzeti Bank itt piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálatot folytat, amit nyílt politikai támadásnak tekintenek az érintettek, mi azonban ezt másképp látjuk. (Taps.)

***

F KOVÁCS SÁNDOR: - Igaza van államtitkár úr, nem láthatunk még tisztán ebben az ügyben, de amit látunk, már az is példa nélküli: rávilágít egy bűnszervezet és a politika összefonódására! Mondhatnánk, hogy példa nélküli, de ön is felsorolt néhány példát. Kíváncsian várom, hogy amikor ez a bűnszervezet felszámolásra kerül teljes mértékben, az ügy felderítésre kerül, meddig fognak elérni a szálak, és mindenki megkapja-e a méltó büntetését? (Taps.)

***

 VÖLNER PÁL: - Az ügyben, mint láthatjuk, jelentős előrelépést tettek a bűnüldöző szervek, az ügyészségek ezekkel a feltáró vallomásokkal, amelyek igazolják az általuk a vádban megfogalmazottakat. Reméljük, hogy a bíróság is kellő sújt ad ezeknek az igazolt tényeknek. A másik része a dolognak: sajnos annak feltárása, hogy a „vörös polip” csápjai hova érnek el, mi mindent ölelnek magukhoz, és honnan, milyen erőket szívnak magukba, egy jóval nehezebb feladat, de remélem, ez az eljárás részben erre is fényt fog deríteni. (Taps.)

Bartha Szabó József
  • Semjén Zsolt Földön és égen című könyve
    A budapesti Lengyel Intézetben élénk érdeklődés mellett mutatták be kedd este Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke Földön és égen című könyvének kétnyelvű - magyar és lengyel - új kiadását.
  • Úzvölgyi katonatemető - csíkszeredai tüntetés
    Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.
  • Az emberi jogok természetjogi mércéje
    A baloldal által az Egyesült Államokban és külföldön felépített jogi és közpolitikai gondolkodás mára eltávolodott az embereket a természetjog alapján megillető elvektől. Ma tudniillik olyan követelményeket terjeszt, amely eltiporja ezeket az alapvető jogokat.
MTI Hírfelhasználó