Egy befolyásos család története
Dobrev Klárával az Apró család harmadik generációja jelentkezik be a politikai küzdelembe.
2019. február 28. 22:21

Sokszor, sok helyen írtak már arról, milyen morális kérdéseket vet fel a kommunista nagypapa, az Apró-dinasztiát alapító keményvonalas Apró Antal által a zsidó tulajdonosától rekvirált szemlőhegyi villából induló család története. Most azonban nem erről szeretnék elsősorban írni, hanem az elmúlt hetven év szisztematikus hatalmi térfoglalásáról, amelyet az Apró klán oly sikeresen megvalósított. A Petar Dobrev személyében a bolgár kommunista elittel megerősített család hatalmát 1989-90-ben sikeresen átmentette és megszilárdította, majd a rendszerváltás korai éveiben a politika és az üzlet határán tevékenykedő posztkádári technokrata elit prominenseiként erősítették pozícióikat. A család ekkor az átlagemberek számára láthatatlan volt, de a velük ezer szálon összefonódó MSZP-n keresztül jó hozzáférésük volt a közhatalomhoz, ami elengedhetetlen volt üzleti érdekeltségeik fenntartása szempontjából. Apró Piroska többek között olyan tisztségeket töltött be, mint a Magyar Hitelbank, a Hungexpo és az Eximbank igazgatótanácsi elnöksége, de volt Horn Gyula kabinetfőnöke is. Nevét kevesen ismerték, mégis az egyik legbefolyásosabb embernek számított.

Családi portré: Apró Antal, Apró Piroska, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc.

A helyzet a ’90-es évek végén változott meg. A Fidesz kormányra kerülésével az Apró-Dobrev család érdekeinek politikai érvényesítéséhez egy frontvonalban lévő politikusra is szükség volt. Ezt a szerepet a családba ’95-ben beházasodott, fiatal, ambiciózus, ám az üzleti életben semmilyen tehetséget nem mutató Gyurcsány Ferencre bízták. Gyurcsány felépítése már jóval a politikai színre lépése előtt elkezdődött, valamikor 1999 táján, amikor a Népszabadságban megjelent cikkében felvázolta a baloldal megújításának tervét. Hol volt még ekkor a 2003-as sportminiszteri állása? Sokak szerint Medgyessy Péter mögött is az Apró-Dobrev klán állt, de a jó kapcsolat legalábbis megkérdőjelezhetetlen, hiszen 2002-2003-ban az akkor még csak 30 éves Dobrev Klára volt Medgyessy kabinetfőnöke. Ismét háttérben, de fontos bizalmi pozícióban. Már ekkor megkezdődött Gyurcsány pozícionálása, aki végül 2004-ben be is ült Medgyessy székébe.

Egy ideig a modell kiválóan működött. A család a háttérből irányít, a kirakatban pedig a fiatal vő, Gyurcsány Ferenc járja a modern, európai értelemben vett szociáldemokrata politikus táncát. Olykor szó szerint is. 2009-ben azonban úgy tűnt, homokszem kerülhet a gépezetbe, de némi megingás után végül agyafúrt taktikázással sikerült gondoskodni arról, hogy Gyurcsány Ferencet egykori politikai bajtársa és közeli üzlettársa, Bajnai Gordon kövesse a kormányfői székben. A család továbbra is exkluzív hozzáféréssel rendelkezett a hatalomhoz.

A 2010-es kormányváltás után meginduló MSZP-s hatalmi belharcokban Gyurcsány Ferenc alulmaradt, ami azzal fenyegetett, hogy a klán kiszorul a politika frontvonalából. Ezért haladéktalanul szükségessé vált számukra egy saját párt felépítése, amelyet jobb híján az MSZP-ből szakítottak ki. Így alakult meg családi vállalkozásként a Demokratikus Koalíció. Ha nem is volt rögtön parlamenti frakciójuk, ha kicsi is volt a párt, de legalább teljes egészében az ő ellenőrzésük alatt állt, nem kellett tovább társbérletben lenni a Puch-féle szocialista oligarchákkal. Természetesen sem Gyurcsány, sem a mögötte álló Apró-Dobrev család nem tett le arról, hogy restaurálják egykori hatalmukat, és a DK-ból kiindulva visszaállítsák befolyásukat a baloldal felett.

Ez a projekt azonban egyre csak csúszott. A 2013-14-ben trójai falóként reaktivált Bajnai Gordon csődöt mondott, és az általa alapított, ígéretes nevű „Együtt” formáció végül egyedül maradt, majd meg is szűnt. 2014 és 2018 között pedig tovább aprózódott a már egyébként is fragmentált baloldali politikai struktúra. Az Apró-Dobrev klánnak azzal is szembe kellett néznie, hogy a politikai kijárójukként funkcionáló Gyurcsány 2006-ban megkezdett mélyrepülése óta a legelutasítottabb politikus Magyarországon, ráadásul az utóbbi években az isiász démonával folytatott küzdelemben is végérvényesen alulmaradni látszik. Nem maradt más hátra, mint Gyurcsány Ferenc háttérbe vonása, és felesége, Dobrev Klára színre lépése. Ezzel a döntéssel a család egy harminc éve érvényben lévő működésmódot írt felül, magyarán egy vérszerinti családtag került a nyilvánosság elé, a politika frontvonalába.

Aligha hihető, hogy erre a lépésre azért szánták rá magukat, hogy a DK szempontjából csekély jelentőséggel bíró európai parlamenti választáson javítsák a párt esélyeit. Azt sem hiszem, hogy Dobrev Klárát az Európai Parlamentben zajló munka érdekli. Sokkal inkább egy hosszú távú stratégiáról van szó, amelynek célja Dobrev megismertetése, politikai üzembehelyezése. A kis kockázattal járó EP választási kampány kiváló alkalom arra, hogy a kamera előtt még szemmel láthatóan bizonytalanul mozgó Dobrev tréningezzen, és felkészüljön a valódi célt jelentő 2022-es választásokra, ahol, ha minden jól alakul, ő lehet a baloldal csúcsjelöltje.

Ha helyes a következtetésünk, akkor Klára asszony a következő években is velünk lesz, és lendületbe hozza a férje által drámaian elrontott és megfeneklett politikai projektet: az Apró-Dobrev klán politikai és üzleti befolyásának átörökítését a negyedik generáció számára.

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

mozgasterblog.hu
MTI Hírfelhasználó