Ankara amerikai Patriot-rendszert vásárol
Törökország és a NATO-szövetséges Egyesült Államok tárgyalásokat kezdett az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről - közölte pénteken Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy interjúban, amelyet a törökországi Eskisehir város Kanal 26 nevű regionális televíziójának adott.
2019. március 1. 19:11

A miniszter egyúttal leszögezte, hogy az orosz Sz-400-as rakétarendszer vásárlásáról szóló szerződés felbontása nem lehetséges.

Cavusoglu a beszélgetésben kifejtette: a tárgyalások azután kezdődtek meg, hogy pozitív válasz érkezett Washingtonból egy körülbelül két évvel ezelőtti török megkeresésre.

A külügyminiszter ugyanakkor emlékeztetett: Ankara és Moszkva között nemcsak, hogy lezáródtak az Sz-400-as rakéták beszerzésére vonatkozó tárgyalások, de már a szerződést is megkötötték. Jelezte: az orosz légvédelmi rendszert ősszel szállítja le Oroszország Törökországnak.

Rámutatott: Ankara azért vette az Sz-400-asokból, mert a Patriotból nem tudott beszerezni. "Szükségünk van légvédelmi rendszerre. A környezetünkben még rakétafenyegetettség is van, ezért Törökországnak meg kell védenie légterét" - tette hozzá Cavusoglu.

A török külügyminiszter kifejtette: az amerikaiak most azt közölték, hogy tudnának adni Törökországnak a Patriotból. Cavusoglu mindazonáltal hangsúlyozta: Ankara számára három fontos kérdés is van. Az első, hogy mennyibe kerül az amerikai légvédelmi rendszer, a második, hogy mennyi idő alatt szállítaná le Washington a megvásárolt darabokat, a harmadik pedig, hogy lehetséges-e a későbbiekben közös gyártás vagy technológiatranszfer - részletezte Cavusoglu.

Nyomatékosította továbbá, hogy Törökországnak ezen felül még feltételei is vannak. Ezek közül a legfontosabb, hogy Washingtonnak garantálnia kell: az amerikai kongresszus is jóvá hagyja az adásvételt - emelte ki. "Ha meg tudunk állapodni úgy, hogy az megfelel az érdekeink is, akkor veszünk a Patriotból, ha nem tudunk, akkor is mindig van más választás, ez még nem jelenti a világ végét" - fogalmazott a török külügyminiszter.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly december 19-én annak reményében hagyta jóvá egy 3,5 milliárd dollár értékű Patriot-csomag eladását Törökország részére, hogy sikerül eltérítenie Ankarát a konkurens orosz rendszer megvásárlásától. A döntést még az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó