Brüsszel aprópénzt ad a kerítésre, de a jövőnket kérné érte cserébe
Húszmillió eurós hozzájárulást ígért az Európai Bizottság Magyarország határvédelemre fordított költségeihez, az összeg az idei év folyamán érkezik meg — értesült a Magyar Nemzet. A migrációs válság óta a déli határzárra és a határvédelemre fordított magyar költségek az egymilliárd eurót is meghaladják.
2019. március 2. 22:55

Mindössze húszmillió euró hozzájárulást ígért az Európai Bizottság (EB) határvédelmi célokra Magyarországnak, s az összeget az év végéig utalják át – tudta meg a Magyar Nemzet belügyminisztériumi forrásból.

Az EB korábban a fentinél jóval nagyobb összegű hozzájárulást hagyott jóvá a déli határzár és határvédelem migrációs válság kezdetétől számított, több mint egymilliárd eurós költségéhez, ám az ígért pénzeket a tavalyi év végéig nem juttatták el hazánknak. Még tavaly augusztus végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az EB a határvédelemre 2015 óta elköltött hazai kiadásaiból 324 millió eurót – jelenlegi árfolyammal számolva több mint százmilliárd forintot – elfogad, s ebből 54 millió eurót – vagyis nagyjából 17 milliárd forintot – rövid időn belül átutal. A fennmaradó mintegy 270 millió euró kifizetését későbbre ígérték – hangzott el akkor.

 

A biztonsági intézkedések eddig több mint egymilliárd eurót emésztettek fel a magyar büdzséből Fotó: MTI/Sóki Tamás

Orbán Viktor kormányfő 2017 augusztusának végén levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem – addig 883 millió euróra, vagyis 270 milliárd forintra rúgó – költségének a felét. A miniszterelnök levelének nyilvánosságra kerülését követően élénk vita kezdődött az EU-ban, hogy jogos-e a kormányfő felvetése. Horst Seehofer akkori bajor miniszterelnök szerint jogos volt a magyar fél kérése.

– Magyarország ugyanis nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami jelentősen csökkentette a Németországra nehezedő migrációs nyomást is – fogalmazott akkor Seehofer.

Szimbolikus együttállás a bácsszentgyörgyi határátkelő és a kerítés innenső oldalán: Magyarország, Európa és a kereszténység jelképei – és az ezeket védő katonák Fotó: MTI/Sóki Tamás

A szaktárca legújabb számításai szerint 2015 vége óta 373,5 milliárd forintot fordított az állam a magyar – és egyben az uniós – határ védelmére.

A legnagyobb összeg egyébként a 2017-es évről szóló rubrikában szerepel: akkor nem kevesebb mint 155 milliárd forintot költöttünk el erre a célra.

MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
MTI Hírfelhasználó