Brüsszel aprópénzt ad a kerítésre, de a jövőnket kérné érte cserébe
Húszmillió eurós hozzájárulást ígért az Európai Bizottság Magyarország határvédelemre fordított költségeihez, az összeg az idei év folyamán érkezik meg — értesült a Magyar Nemzet. A migrációs válság óta a déli határzárra és a határvédelemre fordított magyar költségek az egymilliárd eurót is meghaladják.
2019. március 2. 22:55

Mindössze húszmillió euró hozzájárulást ígért az Európai Bizottság (EB) határvédelmi célokra Magyarországnak, s az összeget az év végéig utalják át – tudta meg a Magyar Nemzet belügyminisztériumi forrásból.

Az EB korábban a fentinél jóval nagyobb összegű hozzájárulást hagyott jóvá a déli határzár és határvédelem migrációs válság kezdetétől számított, több mint egymilliárd eurós költségéhez, ám az ígért pénzeket a tavalyi év végéig nem juttatták el hazánknak. Még tavaly augusztus végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az EB a határvédelemre 2015 óta elköltött hazai kiadásaiból 324 millió eurót – jelenlegi árfolyammal számolva több mint százmilliárd forintot – elfogad, s ebből 54 millió eurót – vagyis nagyjából 17 milliárd forintot – rövid időn belül átutal. A fennmaradó mintegy 270 millió euró kifizetését későbbre ígérték – hangzott el akkor.

 

A biztonsági intézkedések eddig több mint egymilliárd eurót emésztettek fel a magyar büdzséből Fotó: MTI/Sóki Tamás

Orbán Viktor kormányfő 2017 augusztusának végén levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem – addig 883 millió euróra, vagyis 270 milliárd forintra rúgó – költségének a felét. A miniszterelnök levelének nyilvánosságra kerülését követően élénk vita kezdődött az EU-ban, hogy jogos-e a kormányfő felvetése. Horst Seehofer akkori bajor miniszterelnök szerint jogos volt a magyar fél kérése.

– Magyarország ugyanis nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami jelentősen csökkentette a Németországra nehezedő migrációs nyomást is – fogalmazott akkor Seehofer.

Szimbolikus együttállás a bácsszentgyörgyi határátkelő és a kerítés innenső oldalán: Magyarország, Európa és a kereszténység jelképei – és az ezeket védő katonák Fotó: MTI/Sóki Tamás

A szaktárca legújabb számításai szerint 2015 vége óta 373,5 milliárd forintot fordított az állam a magyar – és egyben az uniós – határ védelmére.

A legnagyobb összeg egyébként a 2017-es évről szóló rubrikában szerepel: akkor nem kevesebb mint 155 milliárd forintot költöttünk el erre a célra.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó