"Ki mint él, úgy ítél..."
KDNP: a tét: Európa jövője! Jobbik: meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével? LMP: Európa zöld lesz vagy nem lesz? Fidesz: aktuális ügyeink!
2019. március 9. 00:27

Sportnyelven szólva bemelegítésnek tekinthetők a napirend előtti szócsaták. Híven a hagyományokhoz a szónoklók - eltekintve néhány kivételtől - a kezdet-kezdetén "viszonylag" még udvariasabbak, visszafogottabbak. Ám azt félreérthetetlenül tudatják: pártállástól függően ugyanazt egészen másként látják.  Nem történt e hét nyitónapján sem másként. Bekiabálásokat, közbeszólásokat nem, a tapsokat viszont jelezzük.

 

 

A tét: Európa jövője!

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, (KDNP): - Tisztelt Országgyűlés! A demokrácia brüsszeli bajnokai meg vannak sértődve, ha őket bírálni merészeli valaki, különösen Közép-Európából, Magyarországról. Mimózaérzékenységgel önmagukat tévedhetetlennek, az általuk képviselt eszméket, önfeladó politikájukat bírálhatatlannak tartják. Úgy gondolják, hogy ők minden felelősség és következmény nélkül bármit megtehetnek! Az Egyesült Királyságot kiengedték az EU-ból, illegális migránsok millióit pedig beengedték Európába. Mi azonban azt gondoljuk, hogy egy ilyen sorsdöntő történelmi helyzetben Európa jövőjének megvitatása, vitában való részvételünk erkölcsi kötelességünk. Ezért bármennyire is a sértődött óvodás szerepét játsszák a magukat támadhatatlannak tartó brüsszeli bürokraták, eddig is és ezután is elmondjuk határozott álláspontunkat! A kormány és a kormánypártok ebben a döntő súlyú vitában évek óta és ma is a magyar emberek érdekeit képviselik, akik többszörösen, legitim módon kifejezték egyértelmű és világos akaratukat: nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóország, Európa pedig bevándorlókontinens legyen! A mostani brüsszeli bevándorláspárti vezetés az emberek megkérdezése nélkül illegális migránsok milliói előtt nyitotta ki Európa kapuit, de továbbra is még több bevándorlót akar Európába hozni. Ennek érdekében mindent elkövetnek, és ebben jó partnerre találnak a bevándorláspárti ellenzékben. Ez biztonságunkat és gyermekeink életét veszélyezteti. A tét tehát Európa jövője! Ezért minden magyar embernek joga van tudni azt, hogy mire készül Brüsszel. Erre a tájékoztatási akcióra az Európai Bizottság letagadta azt, hogy milyen tervek fekszenek a fiókokban!

– Tisztelt Országgyűlés! A kormány hétpontos válaszában állításait nyilvános állásfoglalások, mindenki által elérhető nyilatkozatok és szavazási jegyzőkönyvek bizonyítják. A kötelező betelepítési kvótát nem vonták vissza. Brüsszel hivatalos állásfoglalása szerint az Európai Bizottság az európai erőfeszítések hosszú távú összehangolása érdekében állandó uniós áttelepítési keret létrehozására tett javaslatot. Ezt a szándékot 2019. január 15-én a brüsszeli migrációs biztos is megerősítette. Brüsszel felülírná a tagországok határvédelmi jogait a Frontex hatáskörének bővítésével. Ezzel gyengítenék a nemzetállamok szuverenitását, és nem megállítani, hanem menedzselni akarják az illegális migrációt. Ez több, mint felelőtlenség!  

- Képviselőtársaim! Az Európai Parlament 2018. december 11-én másodszori próbálkozásra megszavazta a migránsvízumok bevezetését, amelyet az Európai Bizottság is támogat. Ez sok millió bevándorló számára jelentene biankó meghívást. Maga az Európai Bizottság sem cáfolja, hogy több pénzt adnának a migrációt támogató szervezeteknek. Az Európai Parlament január 17-ei döntése értelmében összesen mintegy 570 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetnének nekik. Ugyanakkor többféle módon is csökkentenék a bevándorlást ellenző tagországok pénzügyi támogatását. A Bizottság magát leplezi le, hiszen bevallják, hogy a kohéziós források szétosztásakor figyelembe veszik, hogy„az adott országba 2013 óta hányan érkeztek az EU határain kívülről”. Szó sincs már itt tehát az európai régiók felzárkóztatásáról, mindent alárendelnének az illegális migráció támogatásának! Több tízezer bevándorló kap folyamatosan pénzzel feltöltött bankkártyákat sok tízmilliárd forint értékben, valamint kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt. Üzenetértéke van az Európai Bizottság elnöke mondatának ‑ idézem -: „meg kell teremteni az Unióba való legális bevándorlás lehetőségeit”!

- Tisztelt Ház! Mi, kereszténydemokraták úgy véljük, hogy ezzel szemben Európának fel kell ébrednie, és a nyílt társadalom rózsaszín bódulatából végre ki kell józanodnia! A szubszidiaritás elve alapján meg kell védenünk a nemzetek Európájának értékeit, hagyományait, keresztyén kultúránkat, őshonos nemzeti közösségeinket, amelyek megtartották évezredeken keresztül. Olyan célzott családtámogatási programokat kell megvalósítani, amelyek a népességfogyást meg tudják állítani. Biztonságos és erős Európát akarunk, és ebben a küzdelemben támogatjuk a kormányt! (Taps a kormánypártok soraiban.) 

Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével?

JAKAB PÉTER, (Jobbik): - Elnök Úr! December 12-én, azon a napon, amikor önök a rabszolgatörvénnyel hátba szúrtak egy nemzetet, volt szerencsém beleülni Orbán Viktor 1 millió 246 ezer forintos székébe és volt szerencsétlenségem belenézni közvetlen közelről is miniszterelnök úr szemébe. Nos, amit láttam, az finoman szólva is rémisztő volt. Rémisztő volt, mert nem egy államférfi nézett vissza rám! Nem egy, az ország, a nemzet sorsáért aggódó politikus nézett vissza rám, hanem egy kényszeresen vigyorgó, üveges tekintetű, zavarodott valaki, aki mindenhol Soros Györgyöt látja maga előtt! Az utca embere azt mondaná, hogy hát biztosan bolond! Én csak annyit mondtam: Jézusmária, ez az ember egy országot vezet! A biciklimet nem bíznám rá, nemhogy a honfitársaimat! Ő meg ott ül a kormánynál, és a saját népével a háta mögött vezeti ezt az országot a falnak! Ráadásul, teszem hozzá, a miniszterelnök úr állapota azóta láthatóan súlyosbodott, hiszen korábban általában csak minket, ellenzéki képviselőket gondolt Soros-ügynöknek. Most azonban már szerinte mindenki Soros-ügynök, aki nem hajt fejet a rendszer előtt. Soros-ügynök a tanár, Soros-ügynök az ápoló, Soros-ügynök a gyári melós, meg az egyetemista, mindenki. Csakhogy azért azt szögezzük le: a rabszolgatörvényt nem Soros György szavazta meg, a rabszolgatörvényt önök szavazták meg, és ezzel mint húst a hiénáknak, úgy dobták oda a magyar munkavállalót a multiknak, az Orbán-báróknak vagy éppen a magyar államnak!

- A rabszolgatörvénnyel önök nemcsak azt üzenték meg, hogy évi 50 napot is lehet túlóráztatni a magyar munkavállalókat, hanem megüzenték azt is, hogy bármit meg lehet tenni a magyar melóssal. És a multik vették a lapot! Esztergomban a Suzuki kirúgta azt a munkavállalót, aki szakszervezetet szeretett volna létrehozni. Miskolcon a béremelésért sztrájkoló dolgozókat karámba terelték, mint az állatokat. Dunaújvárosban a kormány stratégiai partnere azzal fenyegeti a sztrájkolni készülő dolgozókat, hogy kivágja őket a munkásszállóról. De hát persze mit is várhatnánk a multiktól, ha Deutsch Tamás megüzeni nekik, hogy a magyar dolgozók szeretnek túlórázni! Mit is várhatunk a multiktól, amikor önök a köztisztviselőket is rabszolgaként dolgoztatják, akár még a kafetériát is elveszik tőlük! Önök a magyar munkavállalóhoz egy jó szót nem tudnak szólni. Önök egy dolgot tudnak tenni: a magyar munkavállalókat Soros-bérencezik, ha nem akarnak rabszolgaként dolgozni a saját hazájukban! Önök tényleg azt gondolják, hogy az a Soros-bérenc, aki a gyári sor mellett gürizik látástól vakulásig? Ő a Soros-bérenc? Vagy az a Soros-bérenc, aki 30 évvel ezelőtt Soros György pénzén beült ide a parlamentbe, és azóta itt élősködik a nép nyakán? Szerintem meg ő a Soros-bérenc!

- Önök szerint ma ebben az országban minden rosszért egy 90 éves öregember a felelős. Ugye, ezt látjuk a plakátokon. És Isten bizony, Isten lássa lelkem, én kész vagyok akár Soros György ellen is tüntetni, ha ő a hibás mindenért. Csak akkor válaszoljanak már, de őszintén: Soros György mondta önöknek, hogy vegyék el a kafetériát a melósoktól? Soros György mondta, hogy verjék szét a lakáskasszarendszert? Soros György mondta, hogy öljenek meg évi 24 ezer magyar embert, akinek nem biztosítják a megfelelő egészségügyi ellátást? Soros György mondta, hogy engedjenek be 86 ezer migránst, hogy legyen olcsó munkaerő? Soros György mondta, hogy tegyék a magyarokat az Európai Unió második legszegényebb népévé? Soros mondta, hogy vegyék el a magyarok pénzét, és adják oda Mészáros Lőrincnek? Soros mondta, hogy meg kell szavazni a rabszolgatörvényt?

- Nem, képviselőtársak, ezt önök megtették saját maguktól! Magyarország tönkretétele, úgy tűnik fideszes innováció. Csak akkor ne meneküljenek Soros György háta mögé! Ne meneküljenek a Soros-plakátok mögé! Álljanak ki a magyar dolgozók elé, nézzenek a szemükbe, és magyarázzák el nekik, hogy milyen jó a rabszolgatörvény, meg milyen jó éhbérérét dolgozni! Higgyék el, nem Orbán Viktor üveges tekintete fog visszaköszönni önökre, hanem a magyar dolgozók dühe és az az elszántság, ami Győrben az audisokat győzelemre vitte. Győrben a sztrájkolók kivívták a béremelést. Miskolcon ugyan a sztrájkolóknak nem jutott győzelem, de lincshangulat már volt! Ami azt mutatja, hogy a türelem elfogyott! Úgyhogy én azt mondom önöknek: Miskolc és Győr intő jel legyen az önök számára. Lehet, hogy a fideszes padsorok között sok a gerinctelen ember, de a gyári sor mellett meg sok a gerinces melós. Ne várják meg, hogy ezek az emberek az asztalra csapjanak, mert ha egyszer elszabadulnak az indulatok ebben az országban, akkor már édeskevés lesz kiírni a plakátokra azt, hogy „Magyarország jobban teljesít”! (Taps a Jobbik padsoraiban.)

***

DÖMÖTÖR CSABA, (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Képviselő Úr! ..Tudomásul vesszük, hogy a munkamegtagadó baloldali pártok önt küldték be összellenzéki szóvivőnek… Az elmúlt hónapok, elmúlt hetek bebizonyították, hogy az önök állításai mind-mind hazugságnak bizonyultak! Önök megpróbálták félrevezetni a magyarokat a munkaidővel kapcsolatban, azzal kapcsolatban, hogy mikor fizetik ki a túlórát, és azzal kapcsolatban is, hogy a túlóra önkéntes‑e vagy nem. Egyébként az elmúlt évek bebizonyították, hogy a magyarok tudnak keményen dolgozni. 700 ezer új munkahely jött létre. és folyamatosan növekvő bérek, ami egyébként nem jelenti azt, hogy ne lenne még emelni.

- Képviselő Úr! Amikor a munka törvénykönyve módosult, mindig ugyanígy kiabáltak a baloldali képviselők, mint ahogy ön megtette. Ön itt most sértegetett elég sok embert, elég sok politikust, képviselőt. Önök abban is hasonultak a baloldali pártokhoz, hogy sorozatban sértegetik a magyarokat. Egy kongresszuson például azt mondta az ön pártelnöke, hogy a magyarok szolgalelkűek! Aztán azt is mondták, hogy a magyarok azt sem tudják eldönteni, a magyarok egy része, hogy A vagy B álláspontot képviseljen, és egyébként is aszerint szavaznak, hogy honnan kapnak 300 forinttal többet. A határon túli magyarokat nemes egyszerűséggel indiánokhoz hasonlították, akiket meg lehet venni egy marék üveggyönggyel! Aztán nemrég kiderült, hogy az időseket far-hát kommandónak nevezik, amiért a Jobbikból még senki nem kért bocsánatot. Hol van a bocsánatkérés? Ha önnek ilyen kifejlett a morális érzéke, akkor hol van a bocsánatkérés, képviselő úr?

- Még egy utolsó megjegyzés, ami nemcsak a Jobbiknak, hanem a baloldalnak is szól az önök közös együttműködéséről, ami teljesen egyértelmű. Ne gondolják, hogy a magyar közélet olyan, mint a Men in Black, ahol eljön a piros fény, és mindenki elfelejti majd, hogy korábban mit mondtak egymásról és mit tettek. Most vagy komolyan veszik azt, amit egymásról mondtak az elmúlt években, vagy fokozatosan feladják saját elveik megmaradt darabkáit. Mindenesetre mi úgy gondoljuk, hogy a két párt múltja előre cáfolja a közös jövőjüket.

- Szeretnék végezetül arra is utalni, hogy pár nappal ezelőtt is ott hagyta önöket egy képviselőjük, egy képviselő asszony, aki azt mondta, hogy a posztkommunistákkal való együttműködés ellentétes a meggyőződésével és a neveltetésével. Egy olyan képviselő hagyta ott önöket, aki pár héttel ezelőtt még a Parlament lépcsőjén az első sorban tartotta a molinót. Hát, ennyit az önök morális válságáról! Úgyhogy, ha már ön bérencezik, akkor hadd kérjek egy dolgot önöktől: ne legyenek Gyurcsány Ferenc és a baloldali ellenzék bérencei! (Taps a kormánypárti padsorokban.) 

Európa zöld lesz vagy nem lesz?

SCHMUCK ERZSÉBET, (LMP): - Képviselőtársaim! Három hónap múlva európai parlamenti választások lesznek, amelynek tétje: az Európai Unió tagországai bevándorlóországokká válnak vagy sem! A tét az, hogy az Európai Uniót és a tagországait arra a pályára lehet‑e állítani, amit az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testületének legutóbbi jelentése megkövetel. Mindössze 10-12 év van hátra arra, hogy gyökeres gazdaságpolitikai változások legyenek. Ha nem lesz prioritás az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentése és az alkalmazkodási feladatokra való felkészülés, akkor visszafordíthatatlanná válnak a folyamatok, sokkal gyorsabban, mint gondolnánk. A tét az emberi civilizáció! A kedvezőtlen változások már itt vannak. Legjobban az élelmiszerárak drágulásán ‑ burgonya, fehérrépa ‑ vagy az egészségünkre gyakorolt hatásokon, mint a légzőszervi megbetegedések vagy a hőhullámok miatti idő előtti elhalálozások számának növekedésén tudom érzékeltetni.

A klímaváltozás megfékezéséért nagyon sok teendő van egy ország szintjén, de ez sajnos nem elég. Összehangolt, szigorú és hatékony lépések szükségesek mind az Európai Unióban, mint globális szinten. Éppen ezért olyan politikusokra van szükség az Európai Parlamentben, akik nemcsak értik a klímaváltozás veszélyét, hanem felvállalják a konfliktusokat a gazdaság rövid távú és az emberek hosszú távú érdekei között. Felvállalják a konfliktusokat a szennyező nagyvállalatokkal és képesek meghozni a szükséges döntéseket. Az európai parlamenti választások legfontosabb kérdése, hogy végre komolyan vesszük‑e a klímaváltozást és annak következményeit. Nagyon határozott és következes politikai válaszra van szükség!

– A legutóbbi klímacsúcson azt láttam, hogy hiába érezzük a bőrünkön a klímaváltozás hatásait, hiába a fenyegető jelentések, a kormányok halogató politikát folytatnak. Erre legjobb példa az önkéntes vállalások szintje. A katowicei csúcs előtt összegezték az egyes országok önkéntes vállalásait, de ezek összege sem elegendő arra, hogy a hőmérséklet-emelkedés három Celsius-fokon belül maradjon. Egy süllyedő hajón ülünk, ahol legtöbben azon vitatkoznak, hogy mély‑e a tengerfenék vagy van‑e cápa a vízben, miközben nem veszik észre, hogy nincs mentőcsónak a hajón! Éppen ezért a következő európai parlamenti választások első számú prioritása kell legyen a klímaváltozás lassítása és a bekövetkező hatásokra való felkészülés. Egyébként ez tartalmazza a klímamenekültek kérdéskörét is. De mindez csak akkor fog megtörténni, ha sok olyan politikus fog bekerülni az Európai Parlamentbe, akik vállalják ezt a feladatot!

- Képviselőtársaim! Itt az idő, hogy a legnagyobb szennyező vállalatok és országok vállalják a felelősséget a létrejött helyzetért, a környezetünk elszennyezéséért és a természeti erőforrások kizsákmányolásáért, és amint látjuk, ez nem történik meg. Az Európai Unió eddig elfogadta, hogy a gazdasági növekedés mindennél fontosabb és hogy a társadalmi igazságot és környezeti fenntarthatóságot ennek alá lehet rendelni. Ideje felismernünk, hogy ennek a korszaknak vége, mert az emberiség végletekig kihasználta a Föld erőforrásait, márpedig nincs másik bolygónk. Klímatörvényre van szükség az Európai Unió minden tagállamában, amelyek megteremtik annak a lehetőségét, hogy a hőmérséklet-emelkedést másfél Celsius-fokon belül tartsuk. Olyan szabályozásra van szükség,  amely nem csökkenti, hanem növeli a zöldfelületek, az erdők arányát; olyan mezőgazdasági reformra, amely nem a termőföld rövid távú kihasználását, hanem a talaj megújíthatóságát és az élelmiszer-biztonságot tartja szem előtt; és olyan gazdasági környezetre, amely az emberek érdekeit érvényesíti a multinacionális vállalatok érdekeivel szemben, amely fontosabbnak tartja az egészséges környezetet a profitérdeknél!

- Képviselőtársaim! Ez az európai parlamenti választás igazi tétje! (Taps a Jobbik soraiban.)

***

CSERESNYÉS PÉTER, (innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár): - Képviselő Asszony! Azt hiszem, a célokban teljes mértékben egyetérthetünk, azzal, hogy a klímavédelmi erőfeszítések, az éghajlatváltozás káros hatásaival szembeni fellépés közös nemzeti érdek, hiszen már a mostani generációk számára is az életminőség és az egészség kulcskérdése lehet a Föld felmelegedésének mértéke. Ugyanakkor a közös klímavédelmi cél érdekében alkalmazandó, a siker reményét nyújtó eszközök körében eltér az önök és a mi véleményünk.

Az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés pályája az utóbbi években egyre fontosabb kérdéssé vált kormányunk számára. Az a célunk ugyanis, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon.

- Képviselő Asszony! A  Föld üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 0,13 százalékáért, az Európai Unió kibocsátásának pedig 1,4 százalékáért felelős. Bár a világ kibocsátásában a súlyunk kicsi, mi is tudjuk, hogy a jövő generáció érdekében lokális eszközökkel is fel kell venni a küzdelmet a globális problémák ellen. A fenntarthatósági erőfeszítések fontosságát jelzi, hogy jelenleg is dolgozunk egy fenntarthatósági törvény előkészítésén. Emellett az innovációs tárca és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács együttműködésében fenntarthatósági útmutatót állítunk össze a települések számára. A Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben pedig a nemzetközi fenntarthatósági célokra fókuszáló fenntarthatósági cselekvési tervet készítünk.

A klímavédelem melletti elkötelezettségünket mutatja, hogy Magyarország az Európai Unió országai közül elsőként már 2016-ban aláírta a párizsi megállapodást, és ezért frissítettük a párizsi megállapodás szellemében a második nemzeti éghajlatváltozási stratégia célkitűzéseit és vállalásait. A környezeti és energiahatékonysági operatív program keretein belül megyei klímaplatformok létrehozására kerül sor, valamint megyei és települési éghajlatváltozási stratégiák készülnek, amelyeknek részét képezik a helyi alkalmazkodási programok is. Emellett a kibocsátáskereskedelmi rendszerek keretein belül 2021 és 2030 között várhatóan több százmilliárd forint értékben valósulhatnak meg a klímavédelmi célokat szolgáló projektek.

- Megkerülhetetlen itt az energiatermelés kérdése is. Magyarország lakosságának közel 70 százaléka városokban él, emellett a koncentrált ipari termelés újra növekvő tendenciát mutat, valamint egyre inkább teret nyer az elektromos közlekedés. Ezért olyan villamosenergia-termelő alapkapacitásokra van szükség, amelyek minden körülmények között produkálni tudják a szükséges villamosenergia-termelő teljesítményt, és ezt minél nagyobb arányban karbonsemleges módon valósítják meg. A paksi nukleáris kapacitás fenntartása e célkitűzést biztonságosan és az emberek számára olcsó áramot nyújtva teljesíti. Amíg az energetikai kutatás-fejlesztés nem áll elő olyan megoldásokkal, amelyek a jelenlegit megsokszorozó léptékben olcsóbban és hatékonyabban biztosítják a megtermelt energia tárolását, addig a hazai adottságok között működőképes megújuló energiaforrások sem lesznek képesek ennek reális alternatíváját biztosítani. Mindenesetre ennek dacára is Magyarország már 2016-ban, 14,2 százalékos részarányt ért el a megújuló energiaforrásból előállított energiafogyasztásban képviselt részarányát tekintve, tehát már túlteljesítettük az Európai Unió 2020-ra előírt 13 százalékos célértékét.

 - Képviselő Asszony! Ha a zöld értékrendet valló ellenzéki politikusok valóban azt vallják, hogy egy konstruktív, a klímavédelmet valóban kiemelten kezelő Európai Unióra van szükség a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ami egyébként a migráció hosszú távú kezelésének is a kulcsa, akkor első lépésként álljanak ki annak az európai uniós politikának a támogatói közül, amely a klímavédelem helyett a migráció támogatását tekinti legfontosabb céljának  E ebben az esetben a klímapolitikai cél meg fog valósulni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Aktuális ügyeink!

KOCSIS MÁTÉ, (Fidesz): - Képviselőtársaim! Európai parlamenti választásra készülnek a pártok, és a múlt héten a Demokratikus Koalíció is listát állított. Nem más került listájuk élére, mintGyurcsány Ferenc felesége, aki természetesen nem új személy. Ismerjük őt, és azt is tudjuk, hogy mit akar. Bár újként mutatják be, semmi újat eddig nem mondott, amit mondott azt már mondta a DK is, jó párszor leszavazták a magyar emberek.

- Gyurcsány Ferencné európai egyesült államokat szeretne, akárcsak a brüsszeli elit, - ebben sincs semmi új. Mint ahogy abban sincs semmi új, hogy nem a magyar érdeket fogja képviselni Brüsszelben, hanem a brüsszeli érdekeket fogja képviselni Magyarországon! Így már azon sem lepődtünk meg, hogy Gyurcsányék vállalata százmilliónyi pénzt kapott Brüsszelből az európai adófizetők pénzéből. Azt találta mondani a múlt héten, hogy nincsenek bevándorláspárti tervek. Ezen sem lepődünk meg, miközben párttársa,Niedermüller Péter meg is szavazta azokat. Igen, megszavazták 2018 végén a migránsvízumok bevezetéséről szóló EP-jelentést a DK-sok is. Személyesen Niedermüller Péter dolgozta ki azt a javaslatot ami a brüsszeli menekültügyi hivatalról szól, és amely felülírhatná a tagállami hatáskörben meghozott menekültügyi döntéseket, ezzel értelemszerűen elvonnák a jogot a nemzeti hatáskörből. Ugyanők 2017 novemberében megszavazták a betelepítési kvótát. Azt is mondja Gyurcsányné, hogy nincsenek bevándorláspárti politikusok, miközben a férje 2016-ban úgy fogalmazott: Magyarországnak kifejezetten javára válna, ha befogadná a bevándorlókat!  Azt kéri tőlünk Gyurcsány Ferencné, hogy higgyük el neki, nincsenek kvóták, nincsenek bevándorláspárti politikusok, miközben Antonio Tajani, az EP elnöke decemberben úgy fogalmazott: az EP készen áll arra, hogy elfogadja a kötelező betelepítési kvóta mechanizmusát. Épp annyira hiszünk tehát Gyurcsány Ferencnének, mint a férjének!

-  Hölgyeim és Uraim! A magyar emberek nem hülyék, átlátnak ezen a szitán! Ez is csak egy a trükkök százai közül; újabb ravaszkodás Gyurcsány részéről, aki ezúttal a feleségét használja fel hatalmi céljainak elérésére. Bizony-bizony az ellenzék vezére Gyurcsány Ferenc, és mindent meg fog tenni azért, hogy ezt a pozícióját megerősítse, és felhasználja ezúttal a feleségét is arra, hogy megvalósíthassák az európai egyesült államokról szóló lázálmukat, hogy ismét ráronthassanak a magyarok nehezen kivívott szuverenitására!

- Tisztelt Ellenzék! Mit szólnának hozzá, ha Orbán Viktor feleségének a vállalata olcsóbban kapná az áramot? Vagy mit szólnának hozzá, ha az Unió pénzelné azt a vállalatot, amelyikben ő is érdekelt? Mit szólnának hozzá, ha éppen ma kiderült volna, hogy elfogták a hírhedt bolgár bűnözőt, akivel egy cégben volt Gyurcsány Ferencné? Mit szólnának hozzá, ha mindez elől az esetleges felelősség elől az európai parlamenti mandátummal együtt járó mentelmi jog mögé bújna a feleség? Önök felgyújtanák ezt a parlamentet, és talán igazuk is lenne! Amire most önök szövetségesként tekintenek, akivel  szelfi- és tüntikepajtások, és akikkel éppen az utcán vonulgatnak és közösen tesznek esküt, az az ember ezeken mind túl van vagy készül rá. Gyurcsány Ferenc jelen pillanatban arra sem volt elég bátor, és arra sem volt képes, hogy idejöjjön, és vele megvitathassuk. Ez az önök szövetségese, ez az önök vezére! Az európai egyesült államokról szóló politikai vitát pedig , az a jó hírem van, nem nekünk kell itt eldöntenünk és lefolytatnunk, arról majd május 26-án a magyarok dönthetnek.  (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

***

ELNÖK: - Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel Szabó Timea, (Páreszéd)Arató Gergely, (DK) és Bangóné Borbély Ildikó, (MSZP) képviselőtársunk is napirend előtti felszólalásra jelentkezett, de még mindig nem tartózkodnak az ülésteremben, ezzel a napirend előtti felszólalások végére értünk.

Bartha Szabó József
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó