Bármi áron a közbeszéd tárgya akar lenni Gyurcsány?
Gyurcsány Ferenc hétfőn ismertette a Demokratikus Koalíció hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját. A szakértők szerint a párt elnöke komolytalan felvetések sorát mutatta be.
2019. március 6. 10:21

Hét pont a 7 pont ellenében – felületesen így lehetne összefoglalni Gyurcsány Ferenc javaslatsorát, amellyel az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akciótervre reagált hétfőn. A DK elnöke a Fidesz családpolitikáját nemcsak, hogy nem tartja eredményesnek, hanem kifejezetten kudarcosnak látja az intézkedéseket – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Emlékeztettek: közben Gyurcsány Ferenc felesége, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listáját vezető Dobrev Klára is programot hirdetett. Szeretné, ha bevezetnék az európai családi pótlékot, az európai minimálbért és a minimálnyugdíjat, mindennek fedezetére pedig az európai multiadót. A törekvéseiket úgy foglalta össze egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján, hogy az Európai Egyesült Államokat fogják építeni.

 

Válasz Orbán Viktor családpolitikai javaslataira?

A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon. A Gyurcsány Ferenc által megfogalmazott javaslatok egyébként több esetben közvetve kapcsolódnak a családvállaláshoz és családtámogatáshoz – hangzott el a műsorban.

A DK elnökének javaslatcsomagja nem értelmezhető egyfajta válaszként Orbán Viktor családvédelmi akciótervére, inkább annak apropóján ismertette saját terveit Gyurcsány Ferenc – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mint mondta, komolyan vehető programpontokat nem igazán lehet találni a DK-s javaslatcsomagban. Hozzátette: olyan kommunista javaslatokat is felsorol a csomag, mint az alanyi jogon járó közműszolgáltatás. A kutatási igazgató úgy fogalmazott: amikor valaki azt mondja, hogy ingyen jár egy bizonyos szolgáltatás, az hazudik, hiszen bármilyen közműszolgáltatásról legyen szó, azért valaki fizet, így nem lehet ingyen biztosítani.

Orbán Viktort utánozza a DK-elnök

Látszik, hogy mit hoz politikai múltjából Gyurcsány Ferenc, hiszen ez tetten érhető a javaslatokon is, inkább arról van szó, hogy a hírekbe szeretne bekerülni. Az ellenzéki politikus célja, hogy mindenáron reagáljon a miniszterelnök megszólalásaira – magyarázta Törcsi Péter.

Gyurcsány Ferenc, amikor miniszterelnök volt, az akkori ellenzék vezetőjét, Orbán Viktort próbálta utánozni – fogalmazott Törcsi. Hozzátette: ebbe a rögeszmébe ragadt bele Gyurcsány Ferenc, mindig próbál tromfolni arra, amit a magyar miniszterelnök mond.

„Felhúzta” magát a miniszterelnökhöz

Gyurcsány Ferenc 2004-ben miniszterelnöki pozíciót töltött be – emlékeztetett ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője. Mint mondta, Gyurcsány akkor úgy építette fel magát, hogy Orbán Viktorhoz próbálta hasonlítani magát, illetve személy szerint a mostani kormányfőt támadta.

Ifjabb Lomnici szerint Gyurcsány „felhúzta” magát a miniszterelnökhöz, egyoldalú függelmi viszonyban áll Orbán Viktorral. Mint mondta, a DK elnökének politikája egyre inkább védekező állást mutat.

Bírálta a Fidesz kormányzását

Gyurcsány Ferenc egyébként hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz esztendő során összesen három olyan év volt, amikor kilencvenezernél kevesebb gyermek született Magyarországon. Mind a három év erre az évtizedre, a Fidesz kormányzására esett, ami bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kifejezetten kudarcos – hangoztatta.

hirado.hu - M1
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó