Fegyelmi ügyek: pénzbírság
Vita nélkül határozott az Országgyűlés a tiszteletdíj csökkentését szorgalmazó javaslatokról. Íme, a döntés ellen azóta is látványosan tiltakozók névsora.
2019. március 9. 00:27

A parlament házszabálya félreérthetetlenül rögzíti: a fegyelmi jog alapvetően két területen érvényesül. Egyrészt a pléniumon elkövetett fegyelmezetlenségeket (tárgytól való eltérés, sértő kifejezések használata, tartós rendzavarás stb.) másrészt a bizottsági ülésekről történő igazolatlan hiányzásokat szankcionálja. 

 

 

Nagy volt a felzúdulás az ellenzék soraiban, midőn Kövér László, az Országgyűlés elnöke az általa kiszabott pénzbüntetések jóváhagyásáról szavaztak. Indokolása szerint a bírságolandó képviselők: „2018. december 10-én a napirend módosítására irányuló határozathozatal során füttyszóval, hangos bekiabálásokkal, majd folyamatos sípszóval zavarták, akadályozták az Országgyűlés munkáját.

 „A képviselők cselekményüket nem csupán tiltakozásuk kifejezéseként fejtették ki, hanem a napirend elfogadásának meghiúsítása céljából is. Az obstrukciós célzatot alátámasztja az is, hogy a rendzavaró magatartásra azon határozathozatal alatt került sor, amely az érintett képviselők képviselőcsoportjai által elismerten obstrukciós céllal előterjesztett, az Országgyűlés munkájának ellehetetlenítésére irányuló javaslatokról zajlott. Az Országgyűlés napirendjének elfogadása a határozathozatalok sorában is kiemelkedő jelentőségű, hiszen az ülés és azon belül az ülésnap mindaddig nem folytatható, amíg a napirend elfogadásra nem kerül, így a napirend elfogadásának akadályozása alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését ellehetetlenítse, így az Országgyűlés rendjét a képviselők magatartása súlyosan sértette. A házszabályi rendelkezések részletesen szabályozzák a képviselői vélemények kifejtésének idejét helyét és módját. A vélemény kifejtésének olyan módja, mint a fütyülés, a sípolás, továbbá a bekiabálás azonban e kereteket túllépte és ezzel megsértette az Országgyűlés rendjét. Ezen felül az Országgyűlés tekintélyének súlyos sérelme is megállapítható, hiszen a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartás alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa a plenáris viták - közügyek megvitatásához méltó - színvonalába vetett közbizalmat.”

Mindezek alapján az Országgyűlés vita nélkül határozott a tiszteletdíj csökkentését szorgalmazó javaslatokról. Íme, a döntés ellen azóta is látványosan tiltakozók névsora:

NÉV

BÜNTETÉS

HATÁROZAT

SZAVAZÁS

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

MSZP

504 900 Ft.

H/4975

szövege: PDF

IGEN:  122

NEM:    55

TART.:   1

HARANGOZÓ TAMÁS

MSZP

504 900 Ft.

H/4976

szövege: PDF

 

IGEN:  123

NEM:    55

TART.:  1

KUNHALMI ÁGNES

MSZP

445 500 Ft.

H/4978

szövege: PDF

IGEN: 123

NEM:    55

TART.:  1

SZABÓ SÁNDOR

MSZP

504 900 Ft.

H/4979

szövege: PDF

 

IGEN:  121

NEM:    57

TART.:   1

TÓTH BERTALAN  

Független

594 OOO Ft.

H/4977

szövege: PDF

IGEN:  123

NEM:    54

TART.:   1

SZABÓ SZABOLCS

Független

1 069 200 Ft.

H/5016

szövege: PDF

IGEN:  121

NEM:    55

TART.:  1

SZÉKELY SÁNDOR

Független

891 OOO Ft.

H/5029

szövege: PDF

IGEN:  123

NEM:    53

TART.:  1

VARJU LÁSZLÓ

DK

504 900 Ft.

H/4980

szövege: PDF

IGEN: 123

NEM:   54

TART.: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    

Bartha Szabó József
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
 • Ha laza f*szi vagy, megnyerted a fiatalokat!
  Bízzunk-e abban, hogy a jóízlés győzedelmeskedik majd? Nem javaslom. Ugyanis a kormánygyűlölők már most tapsolnak a lábvízben állva, szotyolázva.
 • Elengedhetetlen a főváros állásfoglalása a beruházásokról
  A kormány továbbra is elkötelezett az állami forrásokból megvalósuló budapesti beruházások mellett, ha ezek megvalósítását a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti konszenzus övezi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.
MTI Hírfelhasználó