Szép Magyar(Bálint) Beszéd
2019. március 12. 12:34

A Budai Liberális Klubban gyűlt össze hétfő este Bozóki András (egykor Fidesz-tag, de volt az SZDSZ-nek is tagja, és Gyurcsány kormányában miniszter), Elek István (ex-MDF) és Magyar Bálint (ex-SZDSZ).

A beszélgetés onnan indult, hogy mi volt akkor, és milyen ma ’89-esnek lenni. Bozóki szerint harminc éve felemelő dolog volt, azt érezték, hogy befejezhetik a ’68-ban kezdődött kulturális nyitást politikai téren is. Elek István komorabb volt, szerinte abból a szempontból elbuktak, hogy létrejött egy áthidalhatatlan ellentét már akkor az MDF és az SZDSZ között, ami sok későbbi probléma eredője volt. Magyar szintén az 1968-as generációról beszélt bevezetőjében, ő is ennek a csoportnak a tagja, akik mellé felnőtt a Fidesz generációja, és a 10 ezer méteres futás utolsó köreibe becsatlakozott.

A rendszerváltás milyenségét Bozóki egyfajta soft (puha) forradalomként írta le, a forradalom jogállami, alkotmányos jellegű volt. A politológus megjegyezte: Demokraták nélkül nem lehet demokráciát csinálni.

Szerinte voltak hibái a rendszerváltásnak, de a 2010-ben bekövetkezett fordulat nem 1989 hibája. Felvázolta, hogy Magyarország különös utat járt be az elmúlt évtizedekben, ugyanis míg a környező országokban Vladimír Mečiar (Szlovákia), Slobodan Milošević (Jugoszlávia, Szerbia) vagy Ion Iliescu (Románia) a ’90-es években illiberális hatalomgyakorlást folytatott, majd országuk liberális irányt vett, addig Magyarország a rendszerváltás és a kommunista rezsim bukása után liberális éltanuló lett – ebből vált illiberális országgá.

Pechje van Orbánnal Magyarországnak.

Szerinte senki nem gondolta harminc éve, hogy ilyen Orbán áll majd egyszer az ország élén. Felvetette, ha az SZDSZ és az MDF a rendszerváltás után jobban együtt tudott volna működni, talán máshogy alakul a magyar közélet.

Elek azt mondta a mai viszonyokról, nagyjából mindegy, milyen fogalmakkal írjuk azt le, szabadságkorlátozás, államcsíny történik ugyanis. „Mindent lehet kezdeni elölről” – mondta keserűen a rendszerváltó MDF-es, de azt hozzátette: a rendszerváltást nem Orbán rontotta el.

Magyar Bálint ugyanakkor egyértelműen kifejtette, mit gondol a rendszerváltásról, annak szükségességéről és körülményeiről. Idézzük őt: Ha szaros a gatyám, azt is leváltom, nem várom meg, míg kitisztul a seggem – mondta a volt SZDSZ-es oktatási miniszter.

Majd elmondta, ma maffiaállam működik, a Fidesz pedig egy politikai ragadozó.

Hogy mit kellene ma csinálni?

  • Bozóki szerint hiába van internet és közösségi média, újra szükség van a szabadság kis köreire.
  • Elek szerint újra szükség van egy ellenzéki kerekasztalra. Ugyanis most csak „töketlenkedés” van, ahogy fogalmazott. Úgy látja, az ellenzéknek közös EP-listán kellene indulnia.
  • Magyar szerint pedig intellektuálisan és a karizmát tekintve a mai ellenzék többsége nulla. Szerinte is közös ellenzéki EP-indulásra van szükség. A mai ellenzéknek áldozatot kellene hoznia, nem áldozathozatalt várnia a szavazóktól. „A rendszerváltáskor ez még úgy volt, hogy az áldozatot mi hoztuk.”
hvg.hu
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó