I. Hangzatos találkozás!
KDNP: Hungary Helps, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi szemszögből. MSZP: zengzetes ügyekről! DK: háborúban kevesebb gyerek születik, az ország pedig hadban áll, Gyurcsány Ferenc 7+1 pontja! Párbeszéd: a Fidesz politikája bűzlik a harmincas évektől! Kormány: válogatott sértegetés!
2019. március 14. 11:29

MOTTÓ: Murphy óta tudjuk: ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Klasszikus siker az, amikor egyik hibát a másik után fedezik fel töretlen lelkesedéssel, - a másik oldalon! 

 

 

 

Hűen a hagyományokhoz napirend előtti felszólalások köszöntötték  „bemelegítésként”  újra a Tisztelt Házat. Csend persze így sem volt. Az EU-választásokhoz közeledvén egyre hangosabb a párbaj. A mentelmi jog híján szerényen stilizálva, egy-egy alkalommal  a zajokat, a ”szolidabb  beszólásokat” is jelezve közvetítjük a szónoklatokat.

Hungary Helps, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi szemszögből.

JUHÁSZ HAJNALKA, (KDNP)- A magyar kormánynak határozott elképzelése van arról, hogy milyen Európát szeretne utódaira hagyni, ez pedig egy keresztény Európa. Ennek része nemcsak migrációs politikája, hanem humanitárius segítségnyújtási politikája is. Ennek értelmében a magyar kormány hangsúlyosan kíván jelen lenni a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásban. (Gréczy Zsolt: Ezért nem adtok enni a határon!)  Alapvető célja, hogy a helyi közösségekkel egy közvetlen kapcsolatot alakítson ki, és az ő igényeik és szükségleteik alapján valósítsa meg humanitárius segítségnyújtását. Ehhez kettő célkitűzést kíván megvalósítani: egyrészről a közel-keleti területeken, a migrációs forrásövezet országaiban az adott közösségek egyházi vezetőivel való közvetlen kapcsolattartáson keresztül a migráció megelőzésében és megállításában kíván szerepet játszani, valamint az üldözött keresztények hangja kíván lenni a világban. Ennek az egyedi humanitárius segítségnyújtásnak adott törvényi keretet 2018 decemberében a Hungary Helps program. A magyar kormány alapvető célkitűzése az, hogy nem a problémát szeretnénk Európába beengedni, hanem helyben szeretnénk a közösségeket segíteni! Ennek a célkitűzésnek a megvalósítása érdekében ‑ Európában egyedülálló módon ‑ működik az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps megvalósításáért felelős államtitkárság.  

- Az elmúlt két év eredményeit két szemszögből érdemes megvizsgálni: milyen hatékonysággal működik a Közel-Keleten az üldözött keresztények és más közösségek helyben maradásában, másrészről pedig a nemzetközi szervezetek hogyan látják a Hungary Helps hatékonyságát és megvalósulását? A közösségek helyben való megmaradását nemcsak az észak-iraki, tell-aszkufi közösségek visszatérése, a szíriai, Szentszék által alapított „Nyitott kórházak” projektünk és az Egyesült Államokkal aláírt, a fejlesztési ügynökséggel aláírt közös megállapodásunk bizonyítja…(Gréczy Zsolt: És a magyar kórházakkal mi lesz?)…hanem az, amit New York-i utam során személyesen tapasztalhattam: a Hungary Helps programot ismerik és elismerik. Amikor Antoine Camillerivel, a Szentszék külügyminiszter-helyettesével és Courtney Nemroffal, az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának ideiglenes ügyvivőjével tárgyaltam, nem az volt a kérdés, hogy mi a Hungary Helps, hanem mi az a következő program, amely kapcsán Magyarország jelen kíván lenni a Közel-Keleten. Ugyanezt az elismerést tapasztaltam Sam Brownback amerikai szenátor részéről, aki a vallásközi párbeszédért felelős, miközben közösen tartottunk beszédet az ENSZ szociális és gazdasági tanácsában.

- Nagyon fontos azt is látni, hogy melyek azok a nemzetközi szervezetek az ENSZ-en kívül, amelyek szerepet játszanak és szerepet játszhatnak a humanitárius segítségnyújtás összehangolásában. Az Európai Parlamentben komoly és kulcsszerepet játszik Hölvényi György képviselőtársunk, aki a vallásközi párbeszéd munkacsoportjának az elnöke, és az afrikai missziókban is részt vett. Másrészről pedig jómagam az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként nyújtottam be egy kezdeményezést, amely 2011 óta először kívánja újból vizsgálni az üldözött keresztények kérdéskörét a Közel-Keleten. Itt kiemelten oda kell figyelni két csoportra, amely a legsérülékenyebb csoport a terrortámadások során, ezek pedig a nők és a gyermekek, hiszen ha csak azt nézzük, hogy az egyiptomi keresztény, kopt támadások során hány nő és gyermek halt meg, erre kiemelten oda kell figyelni az Európa Tanácsnak! Ez azt jelenti, hogy a Hungary Helps és a humanitárius segítségnyújtás kérdésköre valamennyi nemzetközi szervezet napirendjén szerepel. 

- Az államtitkárság munkatársai egyszerre voltak jelen New Yorkban, Irakban, Kongóban és Kenyában. Mindenképpen az a célunk, hogy a Hungary Helps egy brand legyen, és nemcsak egy brand, hanem az a szó, az az elkötelezettség, amit a magyar kormány a nemzetközi világban képviselni kíván, hiszen hiszünk abban, hogy a Közel-Kelet etnikai egyensúlyának és vallási egyensúlyának megtartása, valamint az Európára nehezedő migrációs válság megoldása csak egy elkötelezett, egy okos és hatékony humanitárius segítségnyújtással valósulhat meg. Nagyon fontosnak tartjuk a Hungary Helpsnek azt az egyedi megközelítését, hogy a helyi közösségek egyházi vezetőivel vesszük fel a kapcsolatot, és a humanitárius segítségnyújtásunkat ennek megfelelően alakítjuk ki, hiszen ebből látszik, hogy a multilaterális kapcsolatokkal szemben rendkívüli jelentősége van a közvetlen kapcsolatnak és a helyi közösségek szükségletei felismerésének. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Zengzetes ügyekről!

KORÓZS LAJOS, (MSZP): - A gyerekvállalás oké, a demográfiai kihívások, az is oké; látjuk, hogy mekkora a halandóság, az nem annyira oké, és látjuk azt, hogy milyen mértékben és ütemben fogy a népesség: az sem nagyon oké! Ha egy kicsit magasabbra vagy feljebb emeljük a horizontot, akkor aki a demográfiába belekotnyeleskedik, annak ajánlom figyelmébe, hogy 25, 50 és 100 évekre szoktunk tendenciákat vizsgálgatni. Én azt látom, hogy azoktól a tervezett kormányzati intézkedésektől, amit benyújtottak - négy pici kis bekezdéssel, két törvény módosítását ‑, sokkal több gyereket várni ebben az országban nem lehet! Ez az egyik. A másik az, hogy ha véletlenül úgy adódik, hogy megszületnek azok a gyerekek, akiket szeretnénk mindannyian, mert itt kormánypárti és ellenzéki képviselők mind azt szeretnék, hogy több gyerek szülessen Magyarországon és több gyerek maradjon Magyarországon, akkor bizony mi azt látjuk, vagy azt prognosztizálom, hogy csak hamarabb születnek meg ezek a gyerekek, és nem feltétlenül többen születnek meg ezek a gyerekek.

- Nemcsak a gyerek születését kellene a kormánynak támogatni, hanem a gyerek felnevelését is, és a gyerek neveléséhez szükséges szolgáltatásokat biztosítani kellene a kormánynak a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben! Az ellenzéki pártok az elmúlt években számtalan indítványt nyújtottak be, amely a családi pótlék megemeléséről szólt volna, amelyik minden gyerekhez eljut; vagy az anyasági támogatás duplázásáról szólt volna; vagy a gyesnek a megemeléséről szólt volna; vagy a gyednek a megemeléséről szólt volna...(Németh Szilárd István: Te voltál az államtitkár, amikor elvettétek!)Hallani sem akartak róla, mindig azzal pipálták ki, hogy de ott van a családi adókedvezmény. Amikor megvizsgáljuk a kormányzati intézkedéseket, akkor meg az derül ki, hogy a magas jövedelműek azok, akik maradéktalanul igénybe tudják venni például a családi adókedvezményt. De továbbmegyek: még a jegybankelnök is azt mondta az elemzésében a múlt héten, hogy itt van a CSOK, amelyik a lakástámogatást hivatott szolgálni, a magyar családok 1 százaléka tudja igénybe venni. Én azt látom, hogy ebben a kormányzati gondolkodásban az van első helyen, hogy hogyan lehet szűkíteni a hozzáférést, és a lehető legkevesebb emberhez jusson el ez a támogatás, de lehetőség szerint mindenki beszéljen róla.  Én viszont azt gondolom, hogy az igazságos társadalompolitika éppen a bővítést kell hogy szolgálja; azt is gondolom, hogy az a jó társadalompolitika és ezen belül szociálpolitika vagy akár családtámogatási politika, amely a lehető legtöbb gyereknek hasonló támogatásokat nyújt, sőt az alul lévőknek, a hátrányban lévőknek több juttatást biztosít. Mi  a bővítés, a hozzáférések bővítése mellett foglalunk állást…(Rétvári Bence: Ez újdonság!)a felneveléshez kapcsolódóan is kell hogy a kormány támogatást biztosítson!

- A szűkítésekre térek ki: önök szerint az nem család, ha élettársi viszonyban 2-3 gyereket nevelnek? Önök szerint nem érdemesült az az édesanya a többlettámogatásra, aki arra kényszerül, hogy a gyermekét egyedül nevelje? Ha megnézzük a statisztikákat, közel 300 ezren vannak olyanok, akik arra kényszerülnek, hogy egyedül neveljék a gyereküket. Nekik kéne többlettámogatást biztosítani! Ma Magyarországon a gyerekek 46 százaléka házasságon kívül születik. És azt is látjuk, hogy sajnálatos módon, ahol édesanyák egyedül kényszerülnek arra, hogy a gyereküket neveljék, ott a szegénységi ráta meghaladja a 40 százalékot: oda kéne a kormányzati politikának fókuszálni, hogy ezeket a családokat támogassák! És egyáltalán hova is születnek ezek a gyerekek? Egy ilyen lepusztult oktatási rendszerbe? Egy ilyen szétvert egészségügybe? A háziorvosok szövetsége elmondta, hogy össze fog dőlni a házi gyermekorvosi rendszer, mert Magyarországon a háziorvosoknak az 50 százaléka elmúlt 60 éves, és a 20 százalékuk elmúlt 70 éves. Ezekben a körzetekben néhány év múlva már nem lesz házi gyermekorvos ‑ azt hiszem, ezt világosan kell látni!

- Tisztelt Ház! Élni fogunk azzal a lehetőséggel, hogy olyan indítványokat tegyünk a következő napokban, amelyek támogatásra érdemesek, és várom is a támogatásukat! (Taps az MSZP és a DK soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Engedje meg, hogy innen is gratuláljak pártelnöküknek új gyermeke, kislánya születéséhez. Biztosak vagyunk benne, hogy egy családbarát országban fog felnőni, ahol jó lesz élni minden gyermeknek és minden családosnak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

- Tudja, képviselő úr: ha a magyar családok meghallják a Magyar Szocialista Párt nevét, akkor a megszorítások jutnak az eszükbe róla. Akiknek nagyobb gyerekei vannak, azoknak a Bokros-csomag; akiknek nem annyira nagy gyermekük van, azoknak a Gyurcsány Ferenc-féle, még a Medgyessy Péter alatt elkezdett és aztán Bajnai Gordon által befejezett folyamatos megszorítások. Mindig csak elvettek, elvettek, elvettek. Önök mindig a magyar családoktól vettek el, nem a multiktól, nekik garantálták a 8 százalékos hasznotpéldául a közműszolgáltatók esetében…(Cseresnyés Péter: Így van!)de a nyugdíjasoktól, a családosoktól mindig elvettek. Elvették a családi adókedvezményt, először az egygyerekesektől, a kétgyerekesektől, aztán pedig radikálisan csökkentették a három- és többgyerekeseknél. Aztán elvették a kamattámogatást a lakáshitelhez, hogy devizahitelezésbe kergessék a magyar családokat, és ezt a problémát…(Gréczy Zsolt: Ti vezettétek be a devizahitelt, hagyjátok már ezt abba!)örökül hagyták az utódaiknak! Aztán elvettek gyest minden magyar családtól, összegben az egyharmadát elvették, és utána a Fidesz-KDNP-kormánynak kellett kibővíteni nemcsak a korábbi szintre, hanem annál sokkal magasabb szintre a családi adókedvezményt. Ma már a CSOK-hitel révén egy sokkal kedvezményesebb hitellel vághatnak neki az otthonteremtésnek a családok, hiszen önök sok-sok tíz százalékos devizahitelbe kergették őket, a mostani hitelek viszont már 3 százalék alatti kamatozással is tervezhetők. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon kétszáz szülőre 2010-ben még csak 125 gyermek születése, most már 149 gyermek születése jut. Viszont ugyanilyen fontos, hogy ezt a számot 200 fölé tudjuk emelni. Ezért jelentette be a miniszterelnök úr az évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet.

- Képviselő Úr! Ön azt a fél mondatot ejtette itt el többek között, hogy ezáltal csak hamarabb születnek meg a gyerekek. Ön akarva-akaratlanul is rátapintott ennek a programnak az egyik lényegére. Valóban azt szeretnénk, ha minél fiatalabban vállalnának gyermeket azok, akik gyermeket szeretnének, mert ekkor nagyobb esélye van arra, hogy a fiatalabb korban vállalt gyermeknek születik egy kistestvére, annak esetleg még egy kistestvére. Hiszen minél később vállalják a gyereket, annál kisebb az esélye annak, hogy további kistestvérek szülessenek, míg minél korábban, annál nagyobb. Úgyhogy köszönjük szépen, hogy megtalálta a családvédelmi akciótervnek ezt a fontos pontját, - kár, hogy nem tudta értelmezni!

- Ami a családtámogatások arányát jelenti: képviselő is tudja, hogy a nemzeti össztermék arányában ez az önök kormányzásának a végén valahol 2,5 százalékon állt. Most 4,9 százalékon! Bár nem lát, de talán hall, ezért ön is elgondolkozhat azon, hogy van-e másik OECD-ország, amelyik a GDP 4,9 százalékát vagy annál többet költ családokra. Nem nagyon talál ilyet. A magyar költségvetés, a magyar nemzeti össztermék újraelosztásának a mechanizmusa az egyik legkedvezőbb, ha nem a legkedvezőbb a családok szempontjából az összes fejlett ország kapcsán.

- Ami a családi pótlék kérdését illeti: megkérdeztük a magyar embereket, hogy mire adjunk még több támogatást, az olyasfajta családtámogatásokra, amelyek munkavállaláshoz kötöttek, vagy olyanokra, amelyek nem munkavállaláshoz kötöttek? Az emberek több mint 95 százaléka azt mondta, hogy a munkavállaláshoz kötött családtámogatásokat növeljük! Tehát amilyen álláspontot ön képvisel, azt a magyar embereknek körülbelül 5 százaléka képviselte a nemzeti konzultációban, amely álláspontot pedig mi képviselünk, azt a magyar emberek 95 százaléka! Éppen ezért mi most többet fordítunk a családokra, mint önök 2010-ben, hiszen akkor körülbelül 950 milliárd környékén volt, most viszont több mint 2000 ezer milliárd forintot költünk a családokra. A növekedés elsősorban a munkához kötött családtámogatásoknál látható.  

- Képviselő úr, ön azt mondja, hogy a CSOK nem eléggé sikeres! Nos, 95 ezernél is több család vette már igénybe. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 400 ezer ember lakhatását segíti elő. Ez önnek kevés? Ön az Alaptörvényre is fittyet hányva próbál itt átértelmezni családdefiníciót.  A torzításait pedig kérem, hagyja abba! A magyar kormány álláspontja szerint, akik gyermeket nevelnek, az egy család, akár házasságban élnek, akár nem. A gyermeküket egyedül nevelő szülők számára többlettámogatás van. A bölcsődei elhelyezésnél előnyben részesülnek a többi családhoz képest. Az Erzsébet-programban külön táborokban részesülnek. Egyszülős központokat hoztunk létre. Az a szegénységi ráta, amit ön említett, az egyik legnagyobb mértékben pont az egyszülős családoknál csökkent, az elmúlt években. Szerencsére! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Háborúban kevesebb gyerek születik, az ország pedig hadban áll, ‑ Gyurcsány Ferenc 7+1 pontja!

ARATÓ GERGELY, (DK): - Háborúk idején kevesebb gyerek születik, és úgy tűnik, ez az ország hadban áll, mert évről évre kevesebb a gyerek. Nem csoda, mert önök is hadban állnak! Hadban állnak Európával, hadban állnak szegény polgártársainkkal, hadban állnak a munkavállalókkal, hadban állnak a köztisztviselőkkel. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

Önök a haza ellen vívnak háborút! Ennek a háborúnak a vesztesei pedig a gyerekek, a családok. Mi, az európai magyarok képviselői, ezért hirdettük meg hétpontos programunkat, a magyar családok érdekében.

- Képzeljünk el egy átlagos magyar családot, mondjuk, Gábort és Zsuzsát...(Rétvári Bence: Ferencet és Klárát.)

akik egész nap dolgoznak azért, hogy megéljenek. Egyre kevesebbet ér a fizetésük; túlórát kell vállalni az önök törvényei miatt, és nem számíthatnak arra, hogy ezt kifizessék. A jövedelmük nagy részét elviszi az albérlet, magas rezsidíjakat fizetnek és nem számíthatnak arra, hogy ha gyerekük születik, akkor lesz gyerekorvos, aki ellátja, nem számíthatnak arra, hogy lesz olyan szociális rendszer, amelyik segíti őket; nem számíthatnak arra, hogy a gyerekük továbbtanulhat egy jó iskolában, és felsőoktatási végzettséget szerezhet. Hogyan vállaljanak gyereket? Hogyan vállaljanak gyereket erre a helyzetre? És ne legyen félreértés: ők, a Gáborok és Zsuzsák vannak többen, ők az átlagos helyzetű magyar családok, és nem azok, akiknek több millió forintos autó vagy sokmillió forintos ház megvásárlása a legnagyobb problémájuk. Ők vannak többen, és nem azok, akik bátran mernek vállalni egy tízmillió forintos hitelt.

- A Gyurcsány Ferenc által meghirdetett hétpontos, családokat támogató akcióterv arról szól, hogy hogyan kell az átlagos magyar családokon segíteni. (Németh Szilárd István: Hogyan kell beutaztatni a bevándorlókat!)  Először is: el kell törölni a rabszolgatörvényt, amit elfogadni sem lett volna szabad, és ami nem a magyar családok érdekeit szolgálja! Mert hogyan vállaljon egy magyar család gyereket akkor, ha egyébként állandóan túlórázásra kényszerítik? Másodszor: meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, és lehetetlenné kell tenni azt, hogy gyerekes családokat tegyenek az utcára! Mert hogyan vállaljanak gyereket a családok, ha kirakhatják őket egy rossz hitel miatt, kirakhatják őket egy szívtelen főbérlő miatt? Harmadszor: legalább 50 százalékkal kell emelni a családi pótlékot, mert ez az a juttatás, ami minden gyerekes családhoz eljut, és ami kifejezi azt, hogy minden egyes gyerek fontos ennek a hazának, ennek az országnak! Negyedszer: el kell ismerni munkaviszonyként az ápolási díjat vagy az ápolási jogviszonyt, és legalább minimálbért kell juttatni, hogy számíthasson egy család arra, hogy a gyerekével vagy az idős szüleivel otthon tud maradni! Ötödször: be kell tölteni az összes gyermek- és háziorvosi körzetet annak érdekében, hogy minden magyar család számíthasson arra, hogy egészségügyi ellátást kap, hogy elérhető számára az orvosi ellátás! Hatodszor: oktatási reformra van szükség annak érdekében, hogy több gyerek szerezhessen középfokú érettségit, és utána pedig több gyerek mehessen a felsőoktatásba. Meg kell szüntetni azt a szabályt, amelyik a nyelvvizsga előírásával zárná ki a magyar diákokat a felsőoktatásból, és meg kell szüntetni azokat a lehetetlen tandíjakat, amelyeket önök bevezettek a felsőoktatásban! Hetedszer pedig: biztosítani kell azt, hogy egyetlen magyar gyereknek se kelljen éheznie, és egyetlen magyar gyereknek se kelljen úgy felnőnie, hogy nincsen a család számára legalább a minimális fűtés, áram, víz biztosítva, ezért be kell vezetni egy sávos közműrendszert és közműminimumot!

- Így gondolkodnak az európai magyarok, ez egy hazafias családpolitika! Először ezeken az átlagos családokon kell segíteni, ezeken a Gáborokon és Zsuzsákon, azokon a családokon, akik naponta küszködnek azért, hogy megmaradjanak, hogy előre juthassanak, és akik nagyon szeretnének gyereket vállalni, de ehhez a minimális feltételeket, a jó oktatást, a szociális ellátást, a tisztességes béreket biztosítani kell számukra.Ha valóban akarnak segíteni a magyar családokon, ha valóban szeretnék befejezni ezt a háborút a magyar családok ellen, akkor ezt a programot kell először támogatniuk! (Taps a DK soraiban.)

***

DÖMÖTÖR CSABA, (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Képviselő Úr! Nem tudom, hogy a magyarországi Gáborok és Zsuzsák mennyire várták már Gyurcsány Ferenc pontjait, de azért van egy sejtésünk. Örülünk, annak, hogy ezek szerint önök is fontos kérdésnek tekintik a családok ügyét, de ettől függetlenül Gyurcsány Ferencnek és pártjának elég vékony morális talapzata van ahhoz, hogy bárkit is számonkérjen ebben az ügyben. Nem önök törölték el már egyszer a gyermekek után járó adókedvezményt? De igen, önök! Nem a baloldali kormány csökkentette le egyszer a gyes időtartamát? De igen! Nem önök töröltek el egy jól működő otthonteremtési rendszert? De igen! Nem önök tették tömegessé a devizahiteleket, hogy aztán százezrek kerüljenek adósságcsapdába? És ezek után itt még felhozza a kilakoltatások ügyét?  

- Képviselő Úr! 2010-ben ebből a helyzetből kellett kijönnünk. Azóta már ‑ és ezt ön is nagyon jól tudja ‑ Magyarország dupla annyit költ családtámogatásokra. Egymillió családnak jár adókedvezmény, az otthonteremtési programot pedig több mint 90 ezer család igényelte. (Arató Gergely: És a többiekkel mi lesz?)  Az új kormányzati döntések értelmében a fiatalok babaváró támogatást kapnak majd, és még nagyobb hitelelengedések lesznek gyermekek születése esetén, miközben a CSOK-hitelt használt lakás vásárlására is igénybe lehet majd venni; és akkor a falusi CSOK-ról még nem is beszéltem, amely szintén százezreknek nyújt majd segítséget. Erre az új családvédelmi akcióra mondták, hogy egy kisebbfajta katasztrófa, ‑ ön használta ezt a szót. Most lehet azon vitatkozni, hogy ezek a lépések elegendőek-e, szerintünk is több lépésre van még szükség. De ha azt mondja, hogy ez a kormány, ez a polgári kormány semmit sem tett, akkor ez a kijelentés csak az őszödi keretek között értelmezhető; egyszerűbben fogalmazva: egy ilyen kijelentés nem állja ki a valóság próbáját! Csak hogy egy konkrét példát is felhozzak: a gyermekvállalási hajlandóság 20 százalékkal magasabb ma, mint 2010-ben volt. (Arató Gergely: Csak a gyerek kevesebb!)  Alapos a gyanúnk arra, hogy az elmúlt évek intézkedéseit és a most bejelentett családvédelmi akcióterv pontjait is önök egy szálig eltörölnék, pontosan úgy, ahogy egyszer már megtették!

- Képviselő Úr! De nem csak a korábbi módon szántanák be a mostani családtámogatási rendszert! Gyurcsány Ferenc felesége európai szintű családi pótlékot javasol, tehát Brüsszelre bízná a döntés jogát ebben az ügyben. Olyanokra bízná, akik szerint nincs szükség több magyar gyermekre, mert Afrikában születik épp elég, a népesedési problémákat majd megoldja a migráció, és egyébként is jönnek majd a robotok! És mivel önök nagyon is támogatják a bevándorlást, többek között aláírást is gyűjtöttek a kvóták mellett, ebből az is következik, hogy az elképzelt gyurcsányi családpolitika fő kedvezményezettjei a bevándorlók lennének. Brüsszelben döntenének, de a cechet a magyar családok állnák! Na, ebből nem kérünk, és azt gondolom, hogy a magyarországi Gáborok és Zsuzsák sem kérnek ebből!

- Halljuk, hogy március 15-én a Jégbüfénél randizik majd egymással a Gyurcsány-párt és a Jobbik. Ha megengedik, akkor pár, korábban megfogalmazott kijelentést idéznék fel a nagy politikai pásztorórájuk előtt: 1. „Nácikkal nincs közös haza!”; 2. „Gyurcsánynál lejjebb csak a pokol van!”; 3. „A jobbikosok a halál képviselői az élet helyett!”. Nácik, pokol, halál…(Gréczy Zsolt: Ne aggódjatok már ennyire! Rettegtek!)kapaszkodjanak erősen a szelfibotjaikba, ezeket önök mondták korábban egymásról, most meg együtt töltik március 15-ét, így jön létre két elvtelen politikai brigád horrorkoalíciója! Mi a magunk részéről törvénytisztelő magatartásban és méltóságban gazdag közös ünneplést kívánunk önöknek! Nyugodtan megkérhetik majd Karácsony Gergelyt, hogy most is hozzon Unicumot, mert szükség lesz rá, hogy ezt az egészet elviseljék. Jó ünneplést kívánunk! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Napi kérdésekről…

BURÁNY SÁNDOR, (Párbeszéd): - Nemrég a svéd szociális miniszter arról írt, hogy a Fidesz politikája bűzlik a harmincas évektől! Nyugat-Európában ez egy új felfedezés. Sajnos nekünk, magyaroknak ezzel a ténnyel már évek óta együtt kell élnünk. Új fejlemény ebben a kérdéskörben nem is az, hogy a Fidesz politikája bűzlik a harmincas évektől, hanem az, hogy míg korábban ezt úgy-ahogy még röstellte a Fidesz, ma már nem röstelli.Talán egyetérthetünk abban, hogyG. Fodor Gábor nem akárki. A fideszes lakájmédia egyik oszlopos tagja, az oszlopos bástyák egyikének, a 888-nak a főszerkesztője. Saját szavai szerint is egy terminátor, de ennél fontosabb, hogy Orbán Viktor fegyver- és harcostársa. Ezek az ő szavai, ilyen kifejezéseket használ. Nem tekinti magát újságírónak. Ebben egyébként egyetértek vele. Úgy gondolja, hogy a 888 élén egy harcoló közösséget vezet, politikát csinálnak a maguk eszközeivel. Idézem: „A 888 fegyverraktár. A gondolat is fegyver!” Megannyi goebbelsi gondolat. (Rétvári Bence: Ezt a Jobbiknak mondd, ne nekünk!)  Nem csodálkozhatunk. A goebbelsi propaganda számos elemét a Fidesz napi szinten alkalmazza! A média feletti irányítás, az ellenségkeresés, a vádak tömkelege, a hazugságok áradata és azok gyakori ismételgetése mind-mind megannyi eleme annak a propagandagépezetnek, amelynek az alapjait még a harmincas években Goebbels rakta le. Ha azt gondolnánk, hogy ez kicsit túlzás, akkor elég belehallgatni egy nemrég nyilvánosságra került hangfelvételbe, ahol G. Fodor Gábor, a hallgatóság tetszését kiváltva a következőket mondja, mintegy gondolatkísérletként, de mint tudjuk, a gondolat is fegyver. „Jó lenne csinálni egy Viktorjugendet. Tényleg gondolkodom rajta, csak nyilván nem fogom megcsinálni, csak gondolkodom rajta.” Hát, hogy mondjam: szóval, most már csak nem is röstellik! Ezek a párhuzamok, ezek a hasonlatok, amiért mindenhol a világon szégyenkezni kellene, fideszes körökben tetszést arat, ahogy ezt a felvételen hallani.Később persze megpróbálta megmagyarázni szavait. „Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen.” Kellemetlen? Kellemetlennek nevez egy világégést? Kellemetlennek nevez egy olyan konnotációt ‑ az ő szavaival ‑, ahol milliók váltak áldozattá, földönfutóvá, ahol városok, falvak, települések tűntek el a föld színéről? Ez neki kellemetlen? Hát mi lenne számára a durva? Aztán megmagyarázta: tulajdonképpen arról beszélt, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni, ez egy nagyon súlyos mobilitási probléma.  

- A Fidelitas helyében mindezt kikérném magamnak! Már nem is elég jó az ifjúsági szervezete a Fidesznek, amelyik tucatnyi országgyűlési képviselőt, főpolgármester-helyettest, helyettes államtitkárt, államtitkárt és minisztert ad a Fidesz és a Fidesz-kormányok, testületek számára? Nem elég jó ez a Fidelitas? Egyenesen egy Viktorjugendet kell létrehozni? G. Fodor Gábor persze tovább magyarázkodik, azt mondja: „aki egy kicsit is ismer engem és munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni!” Mi lett volna, ha akarja is? Erről tényleg Kovács Zoltán jut az eszembe, aki egyszer lebukott, amikor a Magyar Nemzeti Bank alapítványait el akarták rejteni a nyilvánosság elől, és az ezt firtató kérdésre azt válaszolta, hogy: „de sikerült?” Most itt ennek ellenpéldájaként G. Fodor Gábor nem akar ugyan szélsőségesnek látszani, ám feltehetnénk a kérdést: „de sikerült?”  Igen! Sajnos igen! Önök itt tartanak! (Taps az LMP, a Párbeszéd és az MSZP padsoraiban.)

***

DÖMÖTÖR CSABA, (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Röviden szeretnék reagálni, azért is, mert a felszólalás alig volt több, mint válogatott sértegetés! Képviselő Úr! Ha ön, ha önök annyira érzékenyek a harmincas évekre, a szélsőséges akciókra, akkor miért vonulnak most pénteken együtt a Jobbikkal? (Folyamatos közbeszólások a Párbeszéd és a DK soraiból.)  Miért fogják ezt tenni? Ha komolyan vennék a saját elveiket vagy azokat az elveket, amiket korábban hangoztattak, akkor pénteken nem tüntetnének együtt a Jobbikkal! Köszönöm, hogy meghallgatott! (Taps a kormánypártok soraiban.) 

Bartha Szabó József
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó