Weber1 - Weber2
.
2019. március 14. 00:16

Weber: Nem tárgyalni mentem Orbánnal, hanem megmondani neki, mit kell tennie

A Euronewsnak adott interjúban az EPP frakcióvezetője azt mondta: a Néppártban nincs helye erőfitogtatásnak.

Cáfolta a Euronewsnak adott interjújában Manfred Weber magyar sajtóban megjelent állításokat, miszerint az álláspontok közeledtek, amikor kedden Orbán Viktorral találkozott.

Weber a tévécsatornának leszögezte: nem tárgyalni, hanem a feltételeit közölni utazott Budapestre; hogy megmondja, mit kell tennie a magyar miniszterelnöknek és pártjának, ha továbbra is a Néppártban akarnak maradni.

„A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni." - fogalmazott az EPP frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, hogy a Néppártban van-e még hitele Orbán szavainak, hogy ő személy szerint hisz-e Orbán Viktornak, a frakcióvezető nem válaszolt konkrét igennel vagy nemmel. Mint mondta, még nem döntöttek arról, hogy milyen álláspontot képviselnek. Csak Orbán Viktoron múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja" – tette hozzá Weber.

A CEU-val kapcsolatban tett javaslatról pedig azt mondta: a magyar kormányfőnek azt el kell fogadnia, mert ez az egyetlen mód arra, hogy lezárják a témát.

A politikus arról nem beszélt, hogy mit szól ahhoz, hogy a magyar kormány hétfőn letakarta a Néppárt által kifogásolt, Junckert támadó plakátokat; pontosabban csak azokat, amelyek a Weber útvonaláról láthatóak. Egy magas rangú néppárti politikus ugyanakkor azt mondta a Euronews munkatársának: Weber nagyon is jól látta a posztereket.

Manfred Weber: A jó szándék jeleit tapasztaltam Orbán Viktor részéről

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője szerda délután kijelentette, előző napi budapesti látogatásán a jó szándék jeleit tapasztalta Orbán Viktor miniszterelnök részéről.

„Két órán keresztül tárgyaltam Orbánnal, és azt mondanám, hogy a jó szándék jeleit láttam a részéről” – hangsúlyozta Weber Strasbourgban. „Március 20. (a pártcsalád politikai közgyűlése) lesz a döntés végső dátuma” – mondta a német politikus a Fidesz esetleges kizárásáról.

hvg.hu - MTI
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó