Weber1 - Weber2
.
2019. március 14. 00:16

Weber: Nem tárgyalni mentem Orbánnal, hanem megmondani neki, mit kell tennie

A Euronewsnak adott interjúban az EPP frakcióvezetője azt mondta: a Néppártban nincs helye erőfitogtatásnak.

Cáfolta a Euronewsnak adott interjújában Manfred Weber magyar sajtóban megjelent állításokat, miszerint az álláspontok közeledtek, amikor kedden Orbán Viktorral találkozott.

Weber a tévécsatornának leszögezte: nem tárgyalni, hanem a feltételeit közölni utazott Budapestre; hogy megmondja, mit kell tennie a magyar miniszterelnöknek és pártjának, ha továbbra is a Néppártban akarnak maradni.

„A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni." - fogalmazott az EPP frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, hogy a Néppártban van-e még hitele Orbán szavainak, hogy ő személy szerint hisz-e Orbán Viktornak, a frakcióvezető nem válaszolt konkrét igennel vagy nemmel. Mint mondta, még nem döntöttek arról, hogy milyen álláspontot képviselnek. Csak Orbán Viktoron múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja" – tette hozzá Weber.

A CEU-val kapcsolatban tett javaslatról pedig azt mondta: a magyar kormányfőnek azt el kell fogadnia, mert ez az egyetlen mód arra, hogy lezárják a témát.

A politikus arról nem beszélt, hogy mit szól ahhoz, hogy a magyar kormány hétfőn letakarta a Néppárt által kifogásolt, Junckert támadó plakátokat; pontosabban csak azokat, amelyek a Weber útvonaláról láthatóak. Egy magas rangú néppárti politikus ugyanakkor azt mondta a Euronews munkatársának: Weber nagyon is jól látta a posztereket.

Manfred Weber: A jó szándék jeleit tapasztaltam Orbán Viktor részéről

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője szerda délután kijelentette, előző napi budapesti látogatásán a jó szándék jeleit tapasztalta Orbán Viktor miniszterelnök részéről.

„Két órán keresztül tárgyaltam Orbánnal, és azt mondanám, hogy a jó szándék jeleit láttam a részéről” – hangsúlyozta Weber Strasbourgban. „Március 20. (a pártcsalád politikai közgyűlése) lesz a döntés végső dátuma” – mondta a német politikus a Fidesz esetleges kizárásáról.

hvg.hu - MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Formálódik a magyar 5G stratégia
  Az 5G napjaink egyik legnagyobb hatású technológiai újdonsága, amely az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi életét alapjaiban megváltoztató innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek elterjedését teszi lehetővé. Kiemelt cél a piacképes üzleti modellek és technológiai megoldások kidolgozására alkalmas, világszínvonalú kutatás-fejlesztési és innovációs környezetek és tesztrendszerek létrehozása is.
 • Magyar állami cél a Kárpát-medence fejlesztése
  Magyar többségű, nagy történelmi múltú településekről van szó, ahova ugyancsak el kell vinni azt az üzenetet, hogy Magyarország minden magyarra számít abban a nemzetépítésben, amelynek lényege, hogy közös hazánknak tekintve a Kárpát-medencét mindannyian egy nemzeti közösség tagjai vagyunk.
 • A vörös diktatúra 133 napja
  Szamuely Tibor: "A vértől nem kell félni, a vér acél: erősíti a szívet, erősíti a proletáröklöt. Hatalmassá fog bennünket tenni a vér. A vér lesz az, ami az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani az egész burzsoáziát.”
MTI Hírfelhasználó