Szétfeszíti a szocialistákat a Párbeszéddel közös lista
A szocialisták között sokan zúgolódnak amiatt, hogy a pártszövetségből mindeddig csak a Párbeszéd profitált.
2019. március 22. 11:02

Jávor Benedek kapja meg a negyedik helyet a Tóth Bertalan vezette közös MSZP–Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listán – információink szerint erről az előterjesztésről dönt szombati ülésén a szocialisták választmánya. Bár a pártban fellélegezhetnének, hogy a közös indulás érdekében végre sikerült megtalálni a párbeszédes politikus helyét, úgy tudjuk, ez koránt sincs így. Az MSZP önálló listájának a negyedik helyén jelenleg Tüttő Kata (képünkön) szerepel, aki komolyan ambicionálja, hogy mandátumot szerezzen Brüsszelben, ám Jávor szerepeltetésével az esélytelen ötödik helyre csúszna vissza.

Ismert: a szocialisták között sokan zúgolódnak amiatt, hogy a pártszövetségből mindeddig csak a Párbeszéd profitált. Az egyszázalékos támogatottságú alakulat az MSZP-vel állított közös lista nélkül ugyanis áprilisban be sem jutott volna az Országgyűlésbe, így viszont a korábbi egyről háromra növelte képviselői számát. Sőt, a Párbeszéd önálló frak­ciót is alakíthatott úgy, hogy az MSZP „kölcsönadta” neki egyik saját képviselőjét, Burány Sándort – a képviselőcsoportba továbbá a független Mel­lár Tamás ült még be.

Jelenlegi támogatottsága alapján az MSZP két helyre számíthat az EP-ben, a harmadik pedig a „bizonytalan, de nem reménytelen” kategóriába tartozik. Bár a szocialisták listáját Tóth Bertalan pártelnök vezeti, állítása szerint nem akar Brüsszelbe menni, így lényegében az őt követő Ujhelyi István áll az első helyen, Szanyi Tibor pedig a másodikon, ha pedig a választmány úgy dönt, Jávor Benedeké lehet a harmadik – azaz Tüttő Kata személyében újabb áldozatot hozna az MSZP a Párbeszéddel való szövetség oltárán. A helyzetet csak bonyolítja, hogy egyre többen azt rebesgetik: a pártelnökként meglehetősen harmatosan teljesítő Tóth Bertalan ígérete ellenére végül mégis felveheti brüsszeli mandátumát, amivel minden eddig kialkudott kompromisszumot borítana.

magyarnemzet.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó