Rövidesen elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója
Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest program keretében; a csaknem hárommilliárd forintos beruházásból megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.
2019. március 22. 13:10

A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták - közölte a pénteki épületbejáráson a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László hozzátette: felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy interaktív állandó tárlattal idézi meg a századfordulós Budapest világát.

A Millenium Háza másik szárnyában Zsolnay Kávéház nyílik, a mélyföldszinten pedig egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki.

Sághi Attila, a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az épület belső falai a világháborús sérülések miatt elvesztek. A ház ez után ipari, irodai jelleget kapott, most azonban rekonstruálják a homlokzat mellett az eredeti belső térstruktúrát is.

A felújítás alatt álló városligeti Olof Palme Ház 2019. március 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy visszaállítják az épület eredeti főbejáratát is, így a Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni - fűzte hozzá Baán László.

Mint elárulta, az új főbejárat elé nagyszabású rózsakertet alakítanak ki, közepén egy Zsolnay-szökőkúttal. Szintén a Városliget délkeleti oldalán, a Millenium Háza közelében épül többek között egy 2 kilométeres futókör és a világszínvonalú, új nagyjátszótér - számolt be Baán László.

Látványterv a rózsakerttel Fotó: Városliget Zrt

A felújításról készült videó a https://youtu.be/zuvvSZ0fu_c linken érhető el.

Kombókép a városligeti Olof Palme Házról 2019. március 22-én és a Liget Budapest projekt által közzétett látványterven. MTI/Máthé Zoltán

Pfaff Ferenc tervein látszanak az eredeti felülvilágítók Fotó: kitervezte.hu

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint: "Az eredeti 1885-ös kiállítási épület földszintes háromhajós csarnok volt, kiemelkedő középső résszel, végigmenő, felülvilágított keresztcsarnokkal és sarokrizalitos zárótömbökkel. A háborús pusztítások után 1954-től a - Képzőművészeti Kivitelező Vállalatnak székhelye lett. 1958-61 Bardon Alfréd tervei alapján teljes mértékben átalakították A részben alápincézett részt lesüllyesztették és kiegészítették, boltozatát vasbeton síkfödémmel váltották fel, új nagy teherbírású födém és tartószerkezettel látták el. A tetőszerkezetet elbontották és megemelték, hogy osztószinteket létesíthessenek új födémekkel. Azért, hogy az átalakítás kívülről ne annyira látszódjon, a párkányokat részben felemelték. A belső térosztás tehát a főfalak elbontásával gyakorlatilag teljesen eltűnt. A volt háromosztatú tér nagy, felülvilágított szobrászműhely és két szintnyi irodaszárnnyá változott. Az épület bejárata ekkor került át a mai Olof Palme sétány felőli oldalra, a régi bejárat helyén rámpát és gazdasági bejáratot alakítottak ki.

A tervezett Millennium Háza Fotó: Városliget Zrt

A rekonstrukció célja az eredeti épületkontúr (tetősík, párkányszint visszaállítása), a homlokzat helyreállítása mellett az eredeti belső térrendszer visszaállítása. A rekonstrukció során a megmaradt eredeti elemek, a külső falak, a homlokzat téglaburkolata és Zsolnay kerámia elemei megtartásra, helyreállításra és pótlásra kerülnek a restaurálási terv szerint. A belső térben teljes szerkezeti falakat is érintő átépítés volt, így az eredeti fotókon látható díszítőfestések sem maradtak meg.  A központi előcsarnok díszítőfestése a szakrestaurátori terv és kutatás (fotók stb.) alapján tud megvalósulni."

MTI
MTI Hírfelhasználó