Az unió kivette az irányítást Theresa May kezéből
Theresa May brit miniszterelnök június végéig kért halasztást, és bízik benne, hogy eddig az időpontig sikerül lezárni a Brexit-tárgyalásokat. Az Európai Unió vezetése azonban úgy döntött, hogy április 22-e a határidő.
2019. március 22. 17:53

Az M1 londoni tudósítója a Híradóban elmondta: pénteken a brit sajtóban konszenzusos vélemény fogalmazódott meg: az Európai Unió kivette az irányítást Theresa May kezéből. A határozat szerkezete merőben más, mint amivel May Brüsszelbe érkezett.

A tudósító emlékeztetett: az eredeti javaslat szerint London június 30-ig kért halasztást a kilépésre, addig kívánta volna elfogadtatni azt a megállapodást, amit a parlament már kétszer egyhangúlag elutasított. Ehhez képest a kétlépcsős megoldás kedvezőbb forgatókönyve is több mint egy hónappal rövidebb határidőt tartalmaz.

Nehéz megjósolni, hogy melyik kimenetel történik meg. A tudósító szerint a jövő hét vízválasztó lehet, hiszen akkor kerül ismét az alsóház elé a megállapodás szövege. Amennyiben leszavazzák, valószínűleg marad az április 12-i időpont.

Megjegyezte: továbbra is napirenden van a rendezetlen Brexit lehetősége, a parlamentben azonban kisebbségben vannak, akik hajlandók lennének elfogadni ezt a megoldást. Ha a rendezetlen kilépés reális lehetőséggé válna, valószínűleg az unió után a parlament is kiveszi Theresa May kezéből az irányítást, és saját alternatívákkal áll majd elő.

Az EP-választások diktálták a határidőket

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Halkó Petra, a Századvég elemzője kihangsúlyozta: az Európai Unió ajánlata két kimeneteli lehetőséget ad a briteknek. Ha a jövő hét elején az unió és Nagy-Britannia által elfogadott kilépési dokumentumot a brit parlament is elfogadja, akkor május 22-ig rendezhetik a kilépés körülményeit, azaz biztosítják az összes törvényi keretet.

Az unió az EP-választásokig adott időt Nagy-Britanniának (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A másik kimenetel esetén – ha nem fogadják el a tervezetet – április 12-ig maradhatnak az EU-ban, ez a dátum tulajdonképpen egy üzenet a britek számára, amely azt mondja, tegyék minél előbb rendezetté a kilépés körülményeit – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet a dátumok mögött rejlő logikára: ha Nagy-Britannia valóban elhagyja az uniót, azt még a jelenlegi parlamentnek kell ratifikálnia, ez pedig az Európai Parlament számára is időbe telik, ezért adtak maguknak egy hét időt. Ha viszont addig nincs megoldás, akkor problémát jelentene, hogy június végén-július elején összeül az új parlament, amiben a jelenlegi állás szerint a britek már nem lesznek benne.

A parlament csak lényegi módosítások esetén szavazhatná újra a kilépési dokumentumot

Halkó közölte: a brit alsóház házelnöke egy 1604-ben hozott szabályra hivatkozva megtiltotta, hogy ugyanazt a szavazást többször is napirendre tűzze, így első körben lényegileg módosítani kell a dokumentumot, hogy újból a parlament elé tehesse. Kérdés, hogy a dátumok módosítása lényegi változtatásnak minősül-e.

A brit alsóház csak módosításokkal szavazhatna újra a Brexit-megállapodásról (Fotó: MTI/EPA/Jessica Taylor)

Hozzátette: ha módosítanák a parlament működési szabályzatát, az új helyzetet teremtene.

Ha May megkapná a zöld utat a harmadik szavazásra, annak a kimenetele az elemző szerint nagyobb eséllyel lenne az első két voksolással megegyező, azaz elutasító, ugyanakkor a dokumentum ellen szavazó politikusokat May azzal presszionálja, hogy elutasításuk a Brexit végbemenetelét veszélyeztetheti – mondta Halkó Petra.

Theresa May hangsúlyozza, továbbra is a társadalom 2016-os döntése mellett áll, azaz Nagy-Britannia nem fog az unióban maradni – fogalmazott.

Az unió nem tervezi újranyitni a tárgyalásokat

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint egymillióan követelik a Brexit leállítását, az elemző azt mondta: figyelemre méltó az a sebesség, mellyel összegyűjtötték az aláírásokat, 2016-ban azonban 17,4 millióan szavaztak a kilépésre. Ha ezt a számot legalább megközelítené a támogatók száma, talán akkor lenne valamilyen érdemi hatása. Így csak annyit érhetnek el, hogy a parlament tárgyalja a beadványt, de annak semmiféle kötelezettsége nem lesz az aláírásokkal kapcsolatban.

Az uniós vezetők egybehangzóan nyilatkozták: hogy nem áll szándékukban újranyitni a kilépésről szóló tárgyalási folyamatokat, egy hosszabb határidőre lehet, hogy nyitottak lennének, ebben az esetben viszont a briteknek feltétlenül részt kellene venni az EP-választáson, majd beülni az újjáalakult parlamentbe is – fogalmazott az elemző, majd hozzátette: egyelőre ez csak lehetőség, és inkább azt szeretnék, ha a közeljövőben eldőlnének a kilépés részletei.

Merkel: az EU-nak jogbiztonságra van szüksége az EP-választásokat illetően

Az Európai Uniónak a brit uniós tagság szabályozatlan megszűnésével járó bizonytalanság megakadályozására és jogbiztonságra van szüksége az európai parlamenti választások kapcsán - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóját követően pénteken.

Merkel sajtótájékoztatóján aláhúzta, az EP-választások nem áshatók alá. Nagy-Britanniának a lehető legrövidebb határidővel egyértelművé kell tennie, hogy milyen módon kívánja lezárni a kiválási folyamatot, rendezett, vagy rendezetlen viszonyok között akar távozni az Európai Unióból.

A megbeszélések folyamán az unióban maradó 27-ek ismét bizonyították, hogy képesek szorosan együttműködni. Ezt az egységet a jövőben is meg kell tudni tartani - mondta Merkel.

A Kínával foglalkozó napirendre vonatkozóan aláhúzta, a tanácskozáson résztvevő vezetők egyértelművé tették, hogy az Európai Unió a piacokat illetően azonos feltételtelekkel teljesülő hozzáférést biztosító kapcsolatokat akar.

Jó kereskedelmi kapcsolatokat akarunk Kínával, de kizárólag a kölcsönösség elvén - tette hozzá a német kancellár.

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a brit nép akaratát, amellyel Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése mellett foglalt állást, de tiszteletben kell tartani az Európai Unió egységét is. Az unió nem maradhat a Brexit túsza - mondta.
"Nem tehetjük, hogy addig szavaztatjuk meg az embereket, ameddig nem nekünk megfelelő eredmény születik" - fogalmazott.

Aláhúzta, a Brexit mindenekelőtt egy politikai lecke. Le kell vonni a Brexit tanulságait: holtponthoz vezet, ha bárki úgy bocsátja szavazásra az uniós tagság megszűnésének kérdését, hogy nincs kész terv annak bármilyen kimenetelére. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie - tette hozzá.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök a csúcstalálkozó kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra vonatkozó napirendjére vonatkozóan azt mondta, hogy a kínai piac zárva van az unió előtt, amíg az EU piaca nyitott Kína számára, még akkor is, ha szigorú versenyszabályokkal rendelkezik. Karins továbbá a protekcionizmus elleni közös uniós fellépést fontosságára figyelmeztetett.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök rövid nyilatkozatában fontosnak nevezte a közös piac szabályainak modernizálását az Európai Unió kereskedelmet és az éghajlatváltozást érintő politikájának magas ambíciószintje megvalósításának biztosítása érdekében.

Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette: "Európának magabiztosabban és tudatosabban kell képviselnie magát a világ színpadán". Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság összehangolt ötödik generációs mobil távközlési fejlesztésre vonatkozó (5G-) stratégiát fog kidolgozni, részben Hollandia kérésére.

hirado.hu - M1 - Kossuth Rádió - MTI
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Gulyás: vegyék figyelembe a nemzeti régiókat az EU-ban!
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Reménykeltőek az Európai Bizottság új elnökének kijelentései
  Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.
MTI Hírfelhasználó