A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
2019. március 24. 11:23

A nagyobbik kormánypártot ért támadások és a kizárására vonatkozó javaslat után a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke március 20-án Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. A KDNP ugyanakkor egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert.

- A Fidesz az önkéntes felfüggesztést választotta, a KDNP egyelőre kitart az Európai Néppártban (EPP). Mi értelme van a maradásnak?

A kereszténydemokrata politizálásnak két szempontja van, a hitelesség és a hatékonyság. A hitelesség a kereszténydemokrácia követelménye, a hatékonyság a politikáé. A Néppárt egységét meg kellett őrizni, ezzel biztosítottuk hatékonyságát. A másik szempont bizonyítására még van idő. Remélhetőleg a választások után a sokszínű pártcsaládban csökken a liberális befolyás és erősödik a kereszténydemokrata. Ez a jelenlegi bennmaradásunk reménye és további bennmaradásunk feltétele.

- Magukat kereszténydemokratának, keresztényszociálisnak nevező pártok Észak- és Nyugat-Európában teljesen liberális politikát folytatnak: támogatják az azonos neműek házasságát, és szükségszerűnek tartják a migrációt…

…a Néppártban ugyanaz a helyzet, mint az Unió egészében. Érvényesül azok befolyása, akik a mai értelemben vett liberalizmus hívei. Ők úgy képzelik el Európa jövőjét, hogy megtagadják a múltját. Azt a múltat, amelynek értékeit a hagyományok és közösségek hordozzák. Ezek jelentik számukra az új identitás kialakításának akadályát.

- Mi lenne ennek az új identitásnak a lényege?

Elképzelésük szerint a kultúrák keveredése biztosítaná az egyének számára a szabad identitásválasztás lehetőségét. Ehhez kell a régi „kulturális kötöttségeket” levetni. Az utóbbi évek eseményei azonban látványosan megcáfolták elméletüket.

- A KDNP értelmezése szerint melyek a valódi kereszténydemokrata értékek?

Mi emberi méltóságban gondolkodunk, szabadságban és jogokban, és legfőképpen felelősségben. Ez utóbbi teszi helyre az emberi jogok eltorzult liberális értelmezését, vagyis nem saját jogaink abszolutizálása és kikényszerítése a cél, hanem sokkal inkább mások jogainak biztosítása. Közösségekben gondolkodunk, családban, egyházban, nemzetben, ezek személyiséget gazdagító erejében.

- Vissza is tértünk a kiindulóponthoz: ha ekkora ellentétek vannak az EPP egyes tagpártjai és a magyar kormánypártok között, meddig érdemes az Európai Néppártban maradni?

Ha a választások után is marad az erőteljes liberális befolyás, akkor komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy keressünk egy hitelesebb pártcsaládot, még ha az kevésbé biztosítja is a hatékonyság szempontját. Nem mondom, hogy jó szívvel távoznánk, hiszen a sokszínűség önmagában már megszokottá vált. A döntő kérdés azonban mindig az, hogy mi a fő csapásirány. Várjuk meg.

Jenei István

gondola
  • Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal
    Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.
  • Egymillió felett van a támogatók száma
    A Fidesz—KDNP európai parlamenti kampánya során eddig 1,150 mil­lióan írták alá Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos bevándorlásellenes programját. Lapunk értesülése szerint április 29-től hivatalosan is megkezdődik a kormánypárti politikusok országjárása.
  • Konzervatív demokráciát teremtünk
    Konzervatívként azonban a konzervativizmus győzelméért kell dolgoznunk. Nem a dogma, hanem a nemzet és annak tagjai érdekében. A normalitás, a teremtett világ védelmében.
MTI Hírfelhasználó