Hazony: a kis országok menthetik meg a szabadságot
Yoram Hazony szerint "az Európai Unió jelenlegi formájában a Szent Németrómai Birodalom újjászületett formája, amelyben a katolicizmus helyét átvette a liberalizmus".
2019. március 29. 14:36

A kis országok menthetik meg a szabadságot Európában - mondta Yoram Hazony izraeli filozófus, a jeruzsálemi Herzl Intézet igazgatója a Hetek közéleti hetilapnak nyilatkozva.

Az interjúban, amelynek kivonatát a hetilap pénteken az MTI-nek is elküldte, a filozófus úgy fogalmazott: "ma az Európai Unió egy német birodalom", és az európai birodalomépítéssel szemben a demokráciát a szuverén nemzetállamok menthetik meg. A nemzeti függetlenség kulcsa pedig a szabadság szeretete, a
Yoram Hazony szerint "az Európai Unió jelenlegi formájában a Szent Németrómai Birodalom újjászületett formája, amelyben a katolicizmus helyét átvette a liberalizmus".
   
"A középkori Respublica Christiana helyett ateista birodalom épül", és ma Európa legnagyobb kérdése, hogy beletörődnek-e az európai nemzetek ennek a német konstrukciónak az uralmába - közölte.
   
Az izraeli filozófus az alternatívát a modern nacionalizmusban látja, amely független nemzetállamok formájában képzeli el a jövőt. Meglátása szerint a nacionalizmus "a második világháború után elveszítette eredeti jelentését, nem a független nemzetekből álló világot jelölte, hanem rávetült Hitler árnyéka, a romokban heverő világ képe".

Ez azonban tévedés, mert a nácik nem a nemzeteket akarták felszabadítani, hanem egységes uralom alatt akarták egyesíteni Európát, majd pedig az egész világot - tette hozzá.

A filozófus úgy véli, lehetséges egy európai nacionalista forradalom, de ehhez demográfiai fordulatra és erős honvédelemre van szükség. "A nemzetközi kapcsolatokban az erő vonzza az erőt. Minél erősebb vagy, annál erősebb országok állnak oda melléd" - fogalmazott Yoram Hazony.

Képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban fogadta Yoram Hazony izraeli filozófust, a jeruzsálemi Herzl Intézet elnökét 2019. március 25-én. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó