A családpolitikának kettős feladata van
A gyereknek elfogadó és szerető felnőttre van szüksége
A nevelőszülői hivatás értékeit népszerűsítő kampányt indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy bemutassa azokat, akik a feladat szépsége mellett az ezzel járó áldozatokat is vállalják.
2019. április 4. 15:18

A nevelőszülői hivatás értékeit népszerűsítő kampányt indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy bemutassa azokat, akik a feladat szépsége mellett az ezzel járó áldozatokat is vállalják. A Kereszténydemokrata Néppárt politikusai kiemelt figyelmet szentelnek a családoknak, ezért is csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét kérdeztük a témában.

A legnagyszerűbb családpolitika mellett is vannak olyan élethelyzetek, amikor egy gyereket ki kell emelni az eredeti családjából. Melyek az „ideális”, „jó” család ismérvei, egyáltalán, létezik ilyen?

A gyermek gondozásának és nevelésének első számú felelőse a szülő. Ez a felelősség egy közösségben, a családban érvényesül. A család pedig emberi kapcsolatokon keresztül alakul. Törvényeink szerint is a két szülő kapcsolata, vagyis a házasság, illetve legalább egy gyerek és egy szülő kapcsolata, tehát személyes szeretetkapcsolat hozza létre a családot. A kereszténydemokrata családfogalom a természetre, és nem ideológiára épül, szemben az alternatív együttélést kereső megoldásokkal. A Teremtő férfinak és nőnek teremtette az embert. Kettőjük tartós kapcsolatát a fenntartás nélküli önátadás és a feltétel nélküli elfogadás biztosítja. Amikor kettőjük szeretete egy új személynek ad életet, felébred bennük az iránta érzett felelősség. Ennek gyakorlása teremti meg azt a családi légkört, amelyben a gyermekek egészségesen fejlődnek és a felnőttek is érzelmi biztonságot élnek meg.

Miért tartja fontosnak a KDNP, hogy a nevelőszülőség elfogadottabbá váljon?

Ha a család bármilyen ok miatt nem működik, a társadalomnak kell a gyermek egészséges testi-lelki fejlődését biztosítania, vagyis pótolnia a szülőt. Ez igen nehéz feladat. A gyermekvédelmi struktúra ehhez kevés. A gyermeknek elfogadó és szerető felnőttre van szüksége. Ehhez legnagyobb lehetőséget egy működő család ad, amit az örökbefogadás és a nevelőszülői család biztosíthat. A kisméretű intézmény, a családotthon kevésbé jó, de még működő megoldás, ha a pedagógusok alkalmasak. A nagy intézményben nehezebb a személyes kapcsolatot kiépíteni. Egyszóval a gyermekvédelem kulcsszava a szülőt pótló alkalmas személy.

Mivel lehet tovább erősíteni a családokat?

A családpolitikának kettős feladata van, a családok támogatása és a család tekintélyének helyreállítása. Az előbbi megvalósítására a családvédelmi akcióterv a létező legnagyvonalúbb intézkedés. A második már összetettebb feladat. A társadalom tudatában megkopott az a gondolat, hogy családban élni jó és ennek az életformának nincs méltó alternatívája. Ezt kell helyreállítani, ez a családpolitika, és minden a közgondolkodást formálni alkalmas személy feladata.  Akkor talán előbb-utóbb a fiatalok is bátran vállalják az egymás iránti elköteleződést.

-ma-

gondola
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó