A kistelepülések a haza fontos erőforrásai
"Akkor lehet egy ország sikeres, ha a főváros, a nagyvárosok, a kisvárosok, valamint az ország lakosságának harmadát adó falvak is sikeresek és van perspektívájuk" - mondta Rétvári Bence.
2019. április 10. 20:28

A nemzet egyik fő bázisa, megmaradásának és utánpótlásának fontos elemei a kistelepülések - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon.
   
Rétvári Bence a magyar-román határ mellett fekvő község felújított művelődési házának és új orvosi rendelőjének átadásán azt mondta, az adatok szerint a 18 év alattiak aránya a kistelepüléseken több mint 20 százalék, a fővárosban pedig 17 százalék. A 65 év fölöttiek aránya a nagyvárosokban és Budapesten magasabb, átlagosan több mint 20 százalék, míg a kisebb településeken ez csak 18 százalék.
   
Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a nemzet jövőjét és utánpótlását keressük a gyermekekben és a fiatalokban, akkor őket ma nagyobb számban a vidéki kistelepüléseken találjuk meg.
   
Rétvári Bence arról beszélt, 2010 után folyamatosan érkeztek a támogatások a falvakba és a kisebb városokba, a fejlesztésekkel párhuzamosan pedig az ott élők aktivitása is növekedett. Jelenleg csaknem kétszázezerrel több embernek van aktív munkaviszonya, mint kilenc évvel ezelőtt, ez a plusz munkavállalói létszám hatalmas előrelépést jelent ezeknek a településeknek - fűzte hozzá.
   
Hangsúlyozta, ezeken a helyeken az elmúlt években nagyobb mértékben emelkedtek a jövedelmek, mint a nagyvárosokban, előbbiekben 33 százalékkal, míg utóbbiakban körülbelül 25 százalékkal több fizetést vihettek haza az emberek. Az államtitkár szerint ezekből az adatokból is látszik, hogy a kormány a kistelepülésekben nagyon fontos részét látja az országnak.
   
Akkor lehet egy ország sikeres, ha a főváros, a nagyvárosok, a kisvárosok, valamint az ország lakosságának harmadát adó falvak is sikeresek és van perspektívájuk" - mondta Rétvári Bence.
   
Az orvosi rendelő létesítésével kapcsolatban a kormánypárti politikus kiemelte, hogy míg 2010-ben egy átlagos magyar háziorvosi praxis bevétele havonta 867 ezer forint volt, ez mára 1 millió 596 ezer forintra emelkedett. Emellett pályázati forrásból 44 milliárd forint többlettámogatás jutott az orvosi rendelők felújítására, ebből elsősorban azok korszerűsítését és felszerelését segítette a kormány - mondta.
   
A kabinet emellett a praxisjog megvásárlására és a letelepedésre egyaránt ad vissza nem térítendő támogatást a háziorvosoknak, így összességében 5,6 milliárd forintból 262 letelepedési pályázatot és 230 praxisjog megvásárlását tudta segíteni - tette hozzá a parlamenti államtitkár.
   
Rétvári Bence kitért arra, hogy 2010 óta radikálisan nőtt a vállaji művelődési házhoz hasonló profilú közművelődési intézmények száma is, kilenc évvel ezelőtt kevesebb mint 3 ezer volt, ma már több mint 5500 működik szerte Magyarországon.
   
Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a nyírbátori választókerületben 104 pályázat nyert el támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, ami mintegy 13 milliárd forint értékű fejlesztési lehetőséget jelent Nyírbátor körzetében.
   
Vilmos István, Vállaj független polgármestere arról szólt, hogy a művelődési központ felújítására a Vidékfejlesztési Program támogatásával 50 millió forintot fordítottak, az orvosi rendelőt pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatának keretében elnyert mintegy 60 millió forintból építették fel. Mindkét pályázathoz ötszázalékos önerőt biztosított az 1300 lakosú község önkormányzata.

Képünkön: Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Vilmos István polgármester, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal kormánymegbízottja (b-j) a felújított művelődési ház átadásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon 2019. április 10-én. A településen 50 millió forintból megújult a művelődési ház és 60 millió forintból új orvosi rendelő épült.  
MTI/Balázs Attila

MTI
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó