Kiábrándító eredményt mutat Jean-Claude Juncker munkája
2019. április 12. 19:21

A jelenlegi uniós ciklus a május végi európai parlamenti választásokkal véget ér. A Századvég Alapítvány egy kutatás keretében értékelte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének munkáját. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kutatás részleteiről ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég elemzője számolt be.

A Századvég Alapítvány kutatásában az uniós biztosok ötéves munkáját és teljesítményét értékelték.

Az intézet az átláthatóság, a hatékonyság és a demokratikus alapelvekhez való viszony szempontjából értékelte az egyes biztosok eddigi demokratikus teljesítményét. Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az általános mutatók átlaga – a kutatás eredményei alapján, egy ötös skálán – csupán 1,88-os lett.

Az Európai Bizottság elnökének munkáját a megadott szempontok alapján vizsgálva lesújtó eredményről számolhatunk be – jelentette be ifjabb Lomnici Zoltán a közrádióban. Az alapítvány által közzétett kutatásban az áll: a szakértők megállapításai szerint Juncker nem bizonyult sikeresnek bizottsági elnöki időszaka alatt a kitűzött céljai megvalósításában.

„Juncker hivatali megnyilatkozásaival akár a lengyel belpolitika, akár például a magyar kvótanépszavazás kapcsán megmutatta, hogy a neki valamiért nem tetsző esetekben már nehezen tudja tiszteletben tartani a népszuverenitást, a népakaratot vagy a közvetlen demokrácia intézményeit” – áll az elemzésben.

Elveszítette hivatali tekintélyét?

A kutatásból az is kiderült, hogy a luxemburgi politikus saját személye és habitusa kevéssé volt alkalmas arra, hogy megőrizze hivatali tekintélyét, amire azonban nagy szükség lett volna az integráció nehezebb éveiben. A kutatás megállapítja, a Juncker-bizottság vezette Európai Unió eredménytelen volt több, az ő időszakában kicsúcsosodott válságszituáció megoldásában.

Így például nem tudta az Európai Unió határain kívül tartani a migránstömegeket, ugyanakkor nem tudta a közösségen belül tartani az Egyesült Királyságot – a két súlyos kudarc „fémjelezte” igazán az Európai Bizottság utóbbi éveit, ami a bizottság főemberének és „arcának”, Junckernek is a saját személyes felelőssége és súlyos vezetői balsikere.

Kudarcot vallott

Ifjabb Lomnici Zoltán emlékeztetett: 2016-ban megjelent a Politico brüsszeli lapban egy értékelés. Ebben azt írták, politikailag megbénultnak tartják Jean-Claude Junckert, és elnöksége alatt történetének legnagyobb válságát éli az Európai Unió. Első kudarcának a migráció, aztán a Brexit, majd a görög pénzügyi csőd említhető. Személyes kvalitásai kapcsán negyven uniós politikus és diplomata megkérdezése nyomán kijelentették: nem dolgozik, láncdohányos és az alkoholt sem veti meg – mondta az alkotmányjogász.

Hangsúlyozta: a 2016-os elemzés óta sokkal rosszabb a helyzet, azóta egy súlyos korrupciós ügybe is belekeveredett Juncker.

Kiengedte a briteket, beengedte a bevándorlókat

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott Jean-Claude Junckerrel kapcsolatban, hogy kiengedte a briteket, beengedte a bevándorlókat. Ha csak ezt a két szempontot vesszük figyelembe, elég súlyos hibákat vélhetünk felfedezni Juncker munkájában – hangzott el a közrádióban. Ifjabb Lomnici erre reagálva elmondta: a miniszterelnök megállapítása mögött két valóság is meghúzódik.

Az egyik, hogy Juncker ciklusának kezdetekor egy politikus Európai Bizottságot képzelt el, és valóban, a szerződések őre helyett az unió kormányává tette az Európai Bizottságot.

Az alkotmányjogász hozzátette: a migráció integrációs törekvésével kapcsolatban az európai polgárokon kísérletezik többek között az Európai Bizottság. Ők nem az európai emberekért dolgoznak, hanem a nagyvállalatok, a spekulánsok és a saját érdekeikért küzdenek –hangsúlyozta ifjabb Lomnici Zoltán.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó