Spiegel: Orbán már tömeggyilkos is
2019. április 16. 00:55

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik és a christchurchi merénylet elkövetője, az ausztrál Brenton Tarrant írásaiban szereplő összeesküvéses-elméletekhez hasonlítja a Der Spiegel a Fidesz EP-választási kampányának a hét pontját. A hét követelésből álló programot Orbán Viktor hirdette meg április 5-én. Így néz ki:

 • 1) A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a tagországoknak.
 • 2 Egy ország se legyen kötelezhető bevándorlók befogadására akarata ellenére.
 • 3) Senkit ne engedjenek be Európába érvényes úti okmányok és dokumentumok nélkül.
 • 4) Szüntessék meg a migránskártyákat és a migránsvízumot is.
 • 5) Az EU ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítse meg a határvédelem költségeit. (Ez a legfontosabb és ez esik a legjobban – vezette fel Orbán Viktor ezt a pontot.)
 • 6) Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát.
 • 7) Az Európai Parlament döntsön úgy, hogy bevándorlást ellenző vezetők álljanak az EU-s intézmények élén.

A Der Spiegel pontról pontra bemutatja, hogy melyik követelés miért félrevezető és hogyan torzítja el a valóságot. Ékesszólóan illusztrálja ezt a migránsoknak adott bankkártya ügye, amelyről kiderült, hogy egyszerű álhír, a Habony Árpádhoz közeli érdekeltségbe tartozó szlovén hírtelevízió, a Nova24 találta ki. A vád úgy szól, hogy az az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Soros Györggyel karöltve bankkártyát és havonta több ezer eurót ad balkáni útvonalon érkező menekülteknek. A 168 Óra kérdésére Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője – akkor még Németh Szilárd állításaira reagálva – elmondta, van egy évek óta létező program, de arről ENSZ-tagállamként természetesen Magyarországnak, azaz az Orbán-kormánynak is tudnia kell, sőt, vélhetőleg kivette részét a döntésből is. A menekültek nem havi több ezer eurót, hanem  mindössze havi 20-30 dollárt kapnak, a sorszámozott bankkártyák útja, ahogyan a pénzköltés is teljesen legális, követhető, a bankkártyákra kizárólag menekültstátuszért folyamodó, azaz legális utat választó emberek lehetnek jogosultak név szerint Görögországban. Ami pedig a keresztények hátrányos megkülönböztetését illeti, az szintén hülyeség, az EU tiltja a vallási vallás alapú diszkriminációt.

A Der Spiegel tájékoztatást kért Kovács Zoltántól, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárától, aki válaszul azt fájlalta, hogy a  a nyugati média kilenc éve dezinformációs kampányt folytat Magyarország ellen. Szerinte igenis diszkriminálják a keresztényeket, amire két példával állt elő. Az első egy francia pap, Jacques Hamel meggyilkolásával egy 2016-os iszlamista szélsőségesek által elkövetett merényletben, és azzal, hogy a Lidl egyik egyik termékcsaládjának a hirdetését Santorini rengeteg hirdetésből ismert templomával illusztrálták, csakhogy az épület képéről leretusálták a keresztet. 

2017 augusztusában Gaius Scheltema távozó holland nagykövet tett egy megjegyzést a 168 Órának adott interjújában, amely szerint az Orbán-kormány ugyanúgy kreál ellenséget magának, mint a terroristák. Ebből hatalmas botrány lett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bocsánatkérést követelt Hollandiától, de ez máig nem kapta meg.

A Der Spiegel szerint Orbán Viktor olyan összeesküvés-elméletekkel kampányol, amilyeneket a szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos is használt

168 óra
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó