Álhíreket gyárt hazánkról a német liberális lap
Korábban Liviu Matei professzor is, aki szintén a CEU-hoz köthető, írt a magyarokról. Ő azt állította, hogy „Magyarország a brutalitás időszakát éli”. Azt is írta, hogy több tízezer családot üldöznek el az országból, és koncepciós eljárások folynak.
2019. április 16. 08:17

Magyarországról jelentetett meg cikket a német liberális Die Zeit, amelyben azt írták, hogy az 1930-as éveket idéző szélsőjobboldali, nacionalista és idegengyűlölő diktatúra tombol Magyarországon. Az emberek sajtószabadság nélküli, bukott államban és nyomorban élik életüket. A lap szerint hazánk 2008 óta gazdasági válságban szenved, nem fejlődik, nagy a munkanélküliség és a magyar kormány korlátozza a gyülekezési jogot.

Magyarország elveszett – címmel közölt esszét a német liberális lap, és szerzőként Beda Magyart tüntette fel, akiről a bevezetőben közölték, az álnév azért szükséges, hogy a szerző védje magát és környezetét, mert retorziókra számíthatott volna a diktatúrába süllyedt Magyarországon. A szerző a Közép-európai Egyetemen (CEU) dolgozott, valódi személyazonossága pedig ismert a lap szerkesztősége számára.

A Die Zeit már nem először engedett meg magának ilyen hangnemet Magyarországgal szemben – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Elmondta, korábban Liviu Matei professzor is, aki szintén a CEU-hoz köthető, írt a magyarokról. Ő azt állította, hogy „Magyarország a brutalitás időszakát éli”. Azt is írta, hogy több tízezer családot üldöznek el az országból, és koncepciós eljárások folynak.

A szakértő szerint az ilyen írásokról el lehetne mondani, hogy csak a kampányidőszak miatt születnek. Kampány során ugyanis a politikai ellenfelek egymással szemben akár durva kritikákat is megfogalmazhatnak. Ugyanakkor a Kúria új döntése értelmében az öncélú mocskolódás magánszemélyek vagy közszereplők vonatkozásában korlátját képezi a vélemény- és szólásszabadságnak.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője is hasonló véleményt fogalmazott meg a cikkel kapcsolatban. Szerinte tudatos hangulatkeltés és álhírgyártás zajlik Magyarország ellen, és a probléma az, hogy ezek a hírek nemcsak a mostani kampányidőszakban, de már a kampány előtt is megjelentek.

Hozzátette, az álhírek gyártása nemcsak Magyarország, de Lengyelország, Izrael és az Amerikai Egyesült Államok ellen is zajlik. Pócza István szerint egy nem létező országot és egy nem létező politikust építenek fel az ilyen írásokban, akit eladnak, mint egy terméket. Megjegyezte, vélhetően ez a módszer jól működik számukra, hiszen azok, akiknek kevesebb az információjuk, hajlamosak elhinni a hamis írásokat.

hirado.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó