Álhíreket gyárt hazánkról a német liberális lap
Korábban Liviu Matei professzor is, aki szintén a CEU-hoz köthető, írt a magyarokról. Ő azt állította, hogy „Magyarország a brutalitás időszakát éli”. Azt is írta, hogy több tízezer családot üldöznek el az országból, és koncepciós eljárások folynak.
2019. április 16. 08:17

Magyarországról jelentetett meg cikket a német liberális Die Zeit, amelyben azt írták, hogy az 1930-as éveket idéző szélsőjobboldali, nacionalista és idegengyűlölő diktatúra tombol Magyarországon. Az emberek sajtószabadság nélküli, bukott államban és nyomorban élik életüket. A lap szerint hazánk 2008 óta gazdasági válságban szenved, nem fejlődik, nagy a munkanélküliség és a magyar kormány korlátozza a gyülekezési jogot.

Magyarország elveszett – címmel közölt esszét a német liberális lap, és szerzőként Beda Magyart tüntette fel, akiről a bevezetőben közölték, az álnév azért szükséges, hogy a szerző védje magát és környezetét, mert retorziókra számíthatott volna a diktatúrába süllyedt Magyarországon. A szerző a Közép-európai Egyetemen (CEU) dolgozott, valódi személyazonossága pedig ismert a lap szerkesztősége számára.

A Die Zeit már nem először engedett meg magának ilyen hangnemet Magyarországgal szemben – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Elmondta, korábban Liviu Matei professzor is, aki szintén a CEU-hoz köthető, írt a magyarokról. Ő azt állította, hogy „Magyarország a brutalitás időszakát éli”. Azt is írta, hogy több tízezer családot üldöznek el az országból, és koncepciós eljárások folynak.

A szakértő szerint az ilyen írásokról el lehetne mondani, hogy csak a kampányidőszak miatt születnek. Kampány során ugyanis a politikai ellenfelek egymással szemben akár durva kritikákat is megfogalmazhatnak. Ugyanakkor a Kúria új döntése értelmében az öncélú mocskolódás magánszemélyek vagy közszereplők vonatkozásában korlátját képezi a vélemény- és szólásszabadságnak.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője is hasonló véleményt fogalmazott meg a cikkel kapcsolatban. Szerinte tudatos hangulatkeltés és álhírgyártás zajlik Magyarország ellen, és a probléma az, hogy ezek a hírek nemcsak a mostani kampányidőszakban, de már a kampány előtt is megjelentek.

Hozzátette, az álhírek gyártása nemcsak Magyarország, de Lengyelország, Izrael és az Amerikai Egyesült Államok ellen is zajlik. Pócza István szerint egy nem létező országot és egy nem létező politikust építenek fel az ilyen írásokban, akit eladnak, mint egy terméket. Megjegyezte, vélhetően ez a módszer jól működik számukra, hiszen azok, akiknek kevesebb az információjuk, hajlamosak elhinni a hamis írásokat.

hirado.hu
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Tisztifőorvos: minden eszközzel le kell törni a járvány harmadik hullámát
    Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát, a kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó