Meghalt a külhoni magyarság élharcosa
Semjén Zsolt: A külhoni magyarság jogvédelmének élharcosa távozott Hámos László halálával
2019. április 18. 09:34

A külhoni magyar jogvédelem élharcosának nevezte közleményében a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Hámos Lászlót (1951-2019). A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke, a Magyar Diaszpóra Tanács észak-amerikai regionális elnöke szerdára virradóra, életének 68. évében hunyt el.

Semjén Zsolt közleményében kiemelte: Hámos László személyében „a diaszpórában élő magyarság kiemelkedő alakja távozott közülünk”, aki a világban szétszórtságban élő magyar közösségek megmaradásáért folytatott küzdelem élharcosa volt. 

Több mint négy évtizedes fáradhatatlan, áldozatos munkájával elévülhetetlen sikereket szerzett nemcsak az amerikai, de az erdélyi, kárpátaljai és a Kárpát-medence többi régiójában élő magyarság megőrzése, jogvédelme és magyar identitásának megerősítése területén – hangsúlyozta Magyarország miniszterelnök-helyettese. 

A KDNP elnöke rámutatott: Hámos László a határon túli magyarok emberi jogi helyzetének folyamatos figyelésével, a jogsértésekkel szembeni rendszeres és határozott fellépéssel, a külhoni magyar kultúra és oktatás támogatásával nagyban hozzájárult a magyarság határok feletti összetartozásának erősítéséhez, a tengerentúli és a Kárpát-medencei magyar közösségek közötti szálak szorosabbra fűzéséhez. 

„Hámos Lászlót saját halottunknak tekintjük. Együttérzéssel osztozunk családja és a magyar diaszpóra közösségeinek gyászában” – áll Semjén Zsolt közleményében.

MTI