Ötezer pályázat az összmagyarságért
A kormány 1,6 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő honfitársaink identitásának megőrzésére.
2019. április 20. 08:36

1,6 milliárd forint jutott a diaszpóra és a Kárpát-medence magyarságának támogatására két pályázat keretein belül – mondta el Potápi csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján; előbbire fél, utóbbira 1,1 milliárd forintot allokáltak. A pályázati lehetőségek igen szélesek voltak, könyvkiadástól a sportprogram-támogatásig sok célra lehetett pénzt kérni, özönlöttek is a pályázatok, 5040 csak a Kárpát-medencéből, amelyeknek csaknem felét tudták támogatni, 348 érvényes pedig a diaszpórából, amelyek mindegyikére jutott forrás. Ez is jelzi, hogy 2010 óta radikális irányváltás történt a nemzetpolitika terén – tette hozzá az államtitkár.

Tekintélyes összeggel támogatja a Kárpát-medencei és a világ többi részén élő magyarság identitásának megőrzését a kormány. A támogatott, nyertes pályázatokról és a részletekről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt sajtótájékoztatóján, majd a Magyar Hírlapnak.

Potápi kérdésünkre – mire lehet elég a pályázónként átlagosan néhány százezer forintos támogatás – elmondta, iskolahálózat-fenntartásra például nyilván nem elég, de számos nagyszerű projekthez tud hozzájárulni: egy-egy hétvégi magyar iskola tanárának a béréhez vagy éppen kulturális programok megvalósulásához. Ennek köszönhetően tud elzarándokolni a prágai magyar katolikus közösség idén Csíksomlyóra, így tudja könnyebben működtetni a hagyományőrző tevékenységeit a sidney-i Magyar Ház, vagy éppen e forrás segítségével tud forradalmi megemlékezést tartani az ugandai magyar közösség. Ami a diaszpóramagyarságot illeti, ötszázmillió forint – egy átlagos művelődési ház felújítására elég összeg – csaknem háromszázhatvan pályázat támogatására elegendő volt, és azt a visszajelzést kaptuk, hogy az elmúlt nyolc-kilenc évet leszámítva igazán érdemi figyelmet sosem kaptak az anyaországtól, ezért most igen hálásak érte – tette hozzá.

Mi egységes magyar nemzetben gondolkodunk, éljen az a magyar ember a Kárpát-medencében, vagy akár a diaszpórában – így egyenlő jogok és lehetőségek is kell, hogy megillessék – mondta el az államtitkár arra a kérdésünkre, hogy mit tud hozzátenni egy ilyen pályázat a jobb anyagi helyzetben lévő nyugati diaszpóra identitásmegőrzéséhez. De praktikus okai is vannak, például nyugatra sokan csak ideiglenesen költöznek ki, nekik különösen jó ha kapnak segítséget saját és gyermekeik identitásának megőrzéséhez. Az anyaországból igen kevés pályázat érkezett, s ezek is jellemzően határon túli szervezetekkel közös projektekre kértek forrást.

Veczán Zoltán

magyarhirlap.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
 • Brüsszel még több migránst hozna Európába
  A dokumentum egésze ellentmondásoktól hemzseg, és nem vesz tudomást a valóságról, a migránsok siralmas elhelyezkedési statisztikáiról, valamint arról, hogy számos európai országban (például Görögországban vagy Spanyolországban) több millió európai ember vár arra, hogy munkához jusson. Az előbbi ország esetében a munkanélküliségi ráta 18,5 százalék, míg az utóbbinál 14 százalék.
 • Nemzetünk integráns részei az őshonos nemzetiségek
  Ez az értékmegőrző tevékenység jó az adott nemzetiségnek, de jó a többi nemzetiségnek is, hiszen ha egyikük értékeket hoz létre, fejlődik, gazdagodik, azzal inspirálóan hat a többi őshonos nemzetiségre is - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó