Ötezer pályázat az összmagyarságért
A kormány 1,6 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő honfitársaink identitásának megőrzésére.
2019. április 20. 08:36

1,6 milliárd forint jutott a diaszpóra és a Kárpát-medence magyarságának támogatására két pályázat keretein belül – mondta el Potápi csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján; előbbire fél, utóbbira 1,1 milliárd forintot allokáltak. A pályázati lehetőségek igen szélesek voltak, könyvkiadástól a sportprogram-támogatásig sok célra lehetett pénzt kérni, özönlöttek is a pályázatok, 5040 csak a Kárpát-medencéből, amelyeknek csaknem felét tudták támogatni, 348 érvényes pedig a diaszpórából, amelyek mindegyikére jutott forrás. Ez is jelzi, hogy 2010 óta radikális irányváltás történt a nemzetpolitika terén – tette hozzá az államtitkár.

Tekintélyes összeggel támogatja a Kárpát-medencei és a világ többi részén élő magyarság identitásának megőrzését a kormány. A támogatott, nyertes pályázatokról és a részletekről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt sajtótájékoztatóján, majd a Magyar Hírlapnak.

Potápi kérdésünkre – mire lehet elég a pályázónként átlagosan néhány százezer forintos támogatás – elmondta, iskolahálózat-fenntartásra például nyilván nem elég, de számos nagyszerű projekthez tud hozzájárulni: egy-egy hétvégi magyar iskola tanárának a béréhez vagy éppen kulturális programok megvalósulásához. Ennek köszönhetően tud elzarándokolni a prágai magyar katolikus közösség idén Csíksomlyóra, így tudja könnyebben működtetni a hagyományőrző tevékenységeit a sidney-i Magyar Ház, vagy éppen e forrás segítségével tud forradalmi megemlékezést tartani az ugandai magyar közösség. Ami a diaszpóramagyarságot illeti, ötszázmillió forint – egy átlagos művelődési ház felújítására elég összeg – csaknem háromszázhatvan pályázat támogatására elegendő volt, és azt a visszajelzést kaptuk, hogy az elmúlt nyolc-kilenc évet leszámítva igazán érdemi figyelmet sosem kaptak az anyaországtól, ezért most igen hálásak érte – tette hozzá.

Mi egységes magyar nemzetben gondolkodunk, éljen az a magyar ember a Kárpát-medencében, vagy akár a diaszpórában – így egyenlő jogok és lehetőségek is kell, hogy megillessék – mondta el az államtitkár arra a kérdésünkre, hogy mit tud hozzátenni egy ilyen pályázat a jobb anyagi helyzetben lévő nyugati diaszpóra identitásmegőrzéséhez. De praktikus okai is vannak, például nyugatra sokan csak ideiglenesen költöznek ki, nekik különösen jó ha kapnak segítséget saját és gyermekeik identitásának megőrzéséhez. Az anyaországból igen kevés pályázat érkezett, s ezek is jellemzően határon túli szervezetekkel közös projektekre kértek forrást.

Veczán Zoltán

magyarhirlap.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • A keresztény szabadság országa
  Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, hazánkat a keresztény Európa részévé tette.
 • A rokonok megbecsülése a magyarok jövőjének záloga
  A magyarok származástudata, önazonossága, egymás iránti tisztelete és szeretete, rokonaik megbecsülése egyben a jövőjük záloga – mondta az emberi erőforrások minisztere az V. Ősök Napja ünnepélyes megnyitóján mondott beszédében szombaton, a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztán.
MTI Hírfelhasználó