Európát akarják megmenteni Salviniék
Elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette: azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.
2019. április 20. 12:35

Az olasz belügyminiszter azokat a pártokat fogta össze, amelyek elutasítják a migrációt és a tagállamok szuverenitását erősítenék. Négy párt részvételével alakult ki az új európai pártszövetség Olaszországban. Salvini, a találkozó kezdeményezője azt mondta: pártja, a Liga és szövetségesei meg akarják menteni Európát, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába.

„Készek vagyunk a jövő építésére. Köszönöm a barátaimnak, akikkel elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot” – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette: azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.

A céljuk a nemzeti szuverenitás erősítése, a határok védelme, a terrorizmus elleni védekezés vagy éppen munkahelyek teremtése.

Demokratikus lehetőség az európai parlamenti választás

A brüsszeli bürokraták és azok a nagytőkések, akik egy Európai Egyesült Államokban érdekeltek, korábban össze akarták nyitni az Egyesült Államok és az Európai Unió piacait egy szabadkereskedelmi egyezmény keretében – magyarázta Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója az M1 Unió28 című műsorában.

Mint mondta, a kereskedelmi nyitás a nagy konszerneknek, bankoknak és spekulánsoknak kedvezett volna, míg a közepes és kisebb tagországok érdekeit leértékelte volna. Ezzel szemben egyre többen megfogalmazzák kritikájukat, az európai parlamenti választás pedig erre egy nagyon jó demokratikus lehetőség – mondta.

A szövetség önálló frakciót akar létrehozni az Európai Parlamentben a május végi választások után. A képviselőcsoport a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége politikai formáció. Az már biztosnak látszik, hogy a bevándorlásellenes pártok közül tagja lesz az olasz Északi Liga, a német Alternatíva Németországért párt, a Dán Néppárt, valamint a Finnek Pártja.

Néhány nappal a találkozó után az Osztrák Szabadságpárt is jelezte, hogy csatlakozik a szövetséghez. Kiszelly Zoltán szerint egy ilyen szövetség nemcsak a migrációs politikára lehet hatással, hanem Európa gazdaságára is.

Ez a törekvés arról szól, hogy egy kritikus tömeget tudjon felépíteni Salvini. Olyan kérdéseket próbálnak napirendre venni, mint a nemzeti szuverenitás, hiszen szeretnék, hogy ne Brüsszel döntsön azokban a kérdésekben, amelyeket helyi szinten jobban meg lehetne válaszolni. Ezenkívül szeretnék lassítani a föderalizációt, főként a migráció területén – magyarázta Kiszelly Zoltán.

Átrendeződtek az európai pártok

Egy szakértő szerint az új szövetség létrejötte azt is jelenti, hogy már nem a hagyományos bal- és jobboldali politika mentén rendeződnek a pártok az Európai Unióban. Bertha László, a Századvég Alapítvány elemzője elmondta:

az Európai Unióban gyakorlatilag tektonikai változások szemtanúi lehetünk.
Átváltoztak a pártrendszerek, már nem az a hagyományos bal-, illetve jobboldali törésrendszer tapasztalható, hanem egyre inkább bevándorláspárti, illetve bevándorlásellenes bázis jött létre az Európai Unióban. Ennek megfelelően az olasz belügyminiszter, aki példátlan népszerűségnek örvend hazájában, egy újfajta pártcsaládot kíván útnak indítani a választásokra.

hirado.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó