Európát akarják megmenteni Salviniék
Elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette: azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.
2019. április 20. 12:35

Az olasz belügyminiszter azokat a pártokat fogta össze, amelyek elutasítják a migrációt és a tagállamok szuverenitását erősítenék. Négy párt részvételével alakult ki az új európai pártszövetség Olaszországban. Salvini, a találkozó kezdeményezője azt mondta: pártja, a Liga és szövetségesei meg akarják menteni Európát, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába.

„Készek vagyunk a jövő építésére. Köszönöm a barátaimnak, akikkel elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot” – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette: azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.

A céljuk a nemzeti szuverenitás erősítése, a határok védelme, a terrorizmus elleni védekezés vagy éppen munkahelyek teremtése.

Demokratikus lehetőség az európai parlamenti választás

A brüsszeli bürokraták és azok a nagytőkések, akik egy Európai Egyesült Államokban érdekeltek, korábban össze akarták nyitni az Egyesült Államok és az Európai Unió piacait egy szabadkereskedelmi egyezmény keretében – magyarázta Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója az M1 Unió28 című műsorában.

Mint mondta, a kereskedelmi nyitás a nagy konszerneknek, bankoknak és spekulánsoknak kedvezett volna, míg a közepes és kisebb tagországok érdekeit leértékelte volna. Ezzel szemben egyre többen megfogalmazzák kritikájukat, az európai parlamenti választás pedig erre egy nagyon jó demokratikus lehetőség – mondta.

A szövetség önálló frakciót akar létrehozni az Európai Parlamentben a május végi választások után. A képviselőcsoport a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége politikai formáció. Az már biztosnak látszik, hogy a bevándorlásellenes pártok közül tagja lesz az olasz Északi Liga, a német Alternatíva Németországért párt, a Dán Néppárt, valamint a Finnek Pártja.

Néhány nappal a találkozó után az Osztrák Szabadságpárt is jelezte, hogy csatlakozik a szövetséghez. Kiszelly Zoltán szerint egy ilyen szövetség nemcsak a migrációs politikára lehet hatással, hanem Európa gazdaságára is.

Ez a törekvés arról szól, hogy egy kritikus tömeget tudjon felépíteni Salvini. Olyan kérdéseket próbálnak napirendre venni, mint a nemzeti szuverenitás, hiszen szeretnék, hogy ne Brüsszel döntsön azokban a kérdésekben, amelyeket helyi szinten jobban meg lehetne válaszolni. Ezenkívül szeretnék lassítani a föderalizációt, főként a migráció területén – magyarázta Kiszelly Zoltán.

Átrendeződtek az európai pártok

Egy szakértő szerint az új szövetség létrejötte azt is jelenti, hogy már nem a hagyományos bal- és jobboldali politika mentén rendeződnek a pártok az Európai Unióban. Bertha László, a Századvég Alapítvány elemzője elmondta:

az Európai Unióban gyakorlatilag tektonikai változások szemtanúi lehetünk.
Átváltoztak a pártrendszerek, már nem az a hagyományos bal-, illetve jobboldali törésrendszer tapasztalható, hanem egyre inkább bevándorláspárti, illetve bevándorlásellenes bázis jött létre az Európai Unióban. Ennek megfelelően az olasz belügyminiszter, aki példátlan népszerűségnek örvend hazájában, egy újfajta pártcsaládot kíván útnak indítani a választásokra.

hirado.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó