Előretörtek a magyar cégek
Csaknem hatezer olyan, kizárólagosan magyar érdekeltségű cég működik már, amelynek árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. Noha arányaiban csökken a külföldi cégek száma hazánkban, egyre több a szomszédos országokból, Szerbiából vagy Ukrajnából származó tulajdonos. Ez azonban a céges ügyeskedéseket figyelembe véve nem feltétlenül kedvező folyamat.
2019. május 1. 16:08

Jelenleg mintegy 5800 tisztán hazai és majdnem háromezer külföldi érdekeltségű cég éves árbevétele haladja meg az egymilliárd forintot. – Egyre több a milliárdos árbevételű cég Magyarországon. Főleg a hazai érdekeltségű vállalatok szaporodnak, de a legnagyobbak között még mindig jelentős a külföl­diek szerepe – közölte Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A külföldi érdekeltségű cégek csökkenő aránya mind a százmillió forintot meghaladó, mind az egymilliárd forint fölötti szegmensben kirajzolódik. Előbbi csoportban hat év alatt 17 százalékról 13 százalékra csökkent a külföldiek aránya, az egymilliárd forintot meghaladó bevételűek között pedig minden harmadik cég külföldi, szemben a pár évvel ezelőtti negyvenszázalékos arányukkal. Szám szerint a külföldi nagyvállalatok sem fogynak, sőt az elmúlt években minimálisan szaporodtak is.

A pénzügyi mutatókat elemezve ugyanakkor komoly különbségek rajzolódnak ki a hazai és a külföldi befolyás alatt álló cégek között. A hazai érdekeltségűek likviditása és tőkeerőssége arányaiban gyengébb, eladósodottságuk pedig jóval magasabb. – Összességében természetesen kedvező a nagy árbevételű cégek számának növekedése, illetve a hazai tőke szerepének növekedése. A külföldi cégek visszaszorulásával azonban gyengül az általános likviditási helyzet, ami hosszú távon problémákat okozhat – jegyezte meg Pertics Richárd.

A Magyarországon legszívesebben befektető országok között a hagyományos partnernek számító németországi tulajdonosok még mindig a lista élén vannak, de a hozzájuk köthető hazai cégek száma folyamatosan csökken. Hasonló a helyzet az osztrák, a holland és a francia cégekkel. A külföldi tulajdonosok között ugyanakkor feljövőben vannak a szomszédos országok állampolgárai, ukránok, szlovákok és szerbek. Az Opten szerint ez a folyamat nem feltétlenül jelent jót.

– Természetesen nem lehet általánosítani, vannak sikeres és tisztességes ukrán, szlovák és szerb vállalkozók is Magyarországon. Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ezekhez az országokhoz köthető cégek között sok a felszámolás. Bár csökkenő, de sajnos még létező gyakorlat, hogy hazai tulajdonosok a felhalmozott tartozásoktól oly módon próbálnak megszabadulni, hogy utolérhetetlen külföldi tulajdonosnak adják el cégeiket – magyarázta Pertics Richárd.

Az első húsz között offshore-országnak számító helyek is szerepelnek, noha úgy tűnik, az ügyeskedők kezdenek visszaszorulni vagy – mint az elemzés fogalmaz – más, kifinomultabb módszerekkel operálni. Az adatok szerint a Ciprushoz, a Seychelle-szigetekhez, valamint a Luxemburghoz köthető cégek száma is csökken hazánkban.

magyarnemzet.hu
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó