Gőzerővel készülnek az európai politikai erők a választásra
Jelenleg a politikai mozgolódás az együttműködési lehetőségek kereséséről szól. Orbán Viktor miniszterelnök is sorra találkozik szövetségeseivel, legutóbb Heincz-Christian Stracbhe osztrák alkancellárt fogadta Magyarországon. Szakértők szerint az európai parlamenti választások nagyban meghatározzák Európa jövőjét, több területet illetően.
2019. május 8. 00:26

Orbán Viktor miniszterelnök Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt elnökével tárgyalt Budapesten. A közös nemzetközi sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Heinz-Christian Strachéra és a pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet.

Megjegyezte, a korábbi baloldali osztrák kormány mindent megtett azért, hogy Magyarország ne tudja megépíteni a déli határkerítést, a jobboldali kormánnyal azonban ez a helyzet megváltozott. A néppárti Manfred Weber jelöltségét firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy ő nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Tizenkilenc nap múlva európai parlamenti választások lesznek, eldőlhet, milyen lesz a jövő Európája – emlékeztettek a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Orbán Viktor fogadta az osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Szövetségkeresés

Az európai parlamenti választások előtt megkezdődött egyfajta szövetségkeresési politikai mozgolódás az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló erők között – jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Mint mondta, az EPP-től jobbra álló erők széles skálán helyezkednek el, hiszen az EPP többsége már a balliberális politikai korrektség és érzékenyítés kultuszának foglyává vált.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban a néppárti többség az Európai Parlamentben jellemzően támogatta a bevándorláspárti javaslatokat, illetve azon politikai erőkkel szemben lépett fel, amelyek ellenezték a bevándorlást. Jelenleg az együttműködési lehetőségek felderítése zajlik az európai politikai életben – húzta alá Szánthó.

Megváltozott az Európai Néppárt

Az EP-választás után lehet majd pontosan látni azt, hogy az európai pártcsaládok között milyen átrendeződési folyamatok indulnak meg. Ezek függvénye lesz az, hogy ki mellett és milyen többséget sikerül majd felsorakoztatni az Európai Bizottság elnökjelöltjének megválasztása kapcsán – magyarázta az igazgató.

A balliberális körök részéről folyamatosan hallhatjuk, hogy az EPP-től jobbra álló erőket fasisztáknak és szélsőségesnek nevezik. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy erről nem beszélhetünk – szögezte le Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Mint mondta, az Európai Néppárt balra tolódása az elmúlt években egyértelművé vált, nem beszélhetünk tehát arról, hogy a pártcsalád a jobbközépet képviselné.

Légüres tér alakult ki a jobboldalon, így természetes az, hogy ez más pártokkal és politikai csoportokkal betöltődik majd. Május 26-át követően akár új pártcsaládok is kialakulhatnak – hangsúlyozta Deák.

Áttolódott a közép a balliberális oldalra

Szánthó Miklós elmagyarázta: a semlegesség áttolódott a balliberális oldalra, tehát nem arról van szó, hogy van valamilyen objektívnek tételezhető arany középút, amelytől lehet számítani azt, hogy mi minősül jobb- és baloldalinak, illetve szélsőjobb- és szélsőbaloldalnak. A közép – amihez nyugat-európai politikai és sajtókörökben viszonyítják a pártokat –, már rég áttolódott a balliberális oldalra.

Rámutatott, az a mérce, amely alapján a nyugat-európai politikai elit minősíti politikai ellenfeleit, az nem egy megbízható és megfellebbezhetetlen mérce.

hirado.hu - Kossuth Rádió - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó