Franciaországban a bevándorlásellenes Marine Le Pen vezet
A felmérés szerint Marine Le Pen 22 százalékot tudhat maga mögött, Macron pártja pedig csak 21,5%-os támogatottsággal bír jelenleg.
2019. május 8. 10:21

Ha csak kis mértékben is, de átvette a vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Macrontól és pártjától a Marine Le Pen vezette jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Összefogás. Ez azt jelzi, hogy megállíthatatlanul tovább csökken Macron népszerűsége, aminek komoly hatása lehet az EP-választás végeredményére nézve is.

Az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Marine Le Pen vezette jobboldali Nemzeti Összefogás (RN) támogatottsága várhatóan felülmúlja majd Emmanuel Macron Köztársaság Lendületben (LREM) pártjára szavazók számát a közelgő európai parlamenti választásokon.

A felmérés szerint Marine Le Pen 22 százalékot tudhat maga mögött, Macron pártja pedig csak 21,5%-os támogatottsággal bír jelenleg.

Az, hogy Le Pen pártja átvette a vezető szerepet, a kis eltérés ellenére is és egy nagy jelentőséggel bíró hír, mivel azt jelzi, hogy Macronnak minden politikai igyekezete ellenére sem sikerült megállítania a folyamatos népszerűségcsökkenését, ami minden bizonnyal nem független a sárgamellényesek hónapok óta tartó – és még mindig folytatódó – tiltakozáshullámától sem.

Az 1500 fős közvélemény-kutatás adatfelvételére május 2-3-a között került sor, miután Macron elnök egy sor közhangulat-javítónak szánt intézkedést jelentett be, így például egy 5 milliárd eurós (5,6 milliárd dolláros) lakossági adócsökkentést is beharangozott.

A legfrissebb felmérés szerint azonban Macron május eleji adókönnyítő szociális intézkedéscsomagja egyáltalán nem hatotta meg a sárgamellényes tiltakozókat és az ő szociális céljaikkal egyébként nagyrészt egyetértő többségi szavazópolgárokat sem.

Ha csak valami csoda nem történik, akkor az eddigi tendenciák alapján a május 26-ai EP-választásig még tovább fog csökkenni mind Macron, mind pedig a pártja támogatottsága, aminek a francia belpolitikai következmények mellett komoly hatása lehet az EP-választások végeredményére is.

Le Pen pártjának népszerűségnövekedése az eddigi várakozásokkal ellentétben a bevándorlás- és elitellenes jobboldali pártok irányába tolhatja el a mérleg nyelvét az Európai Parlamentben.

Vincze Viktor Attila

888.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó