Franciaországban a bevándorlásellenes Marine Le Pen vezet
A felmérés szerint Marine Le Pen 22 százalékot tudhat maga mögött, Macron pártja pedig csak 21,5%-os támogatottsággal bír jelenleg.
2019. május 8. 10:21

Ha csak kis mértékben is, de átvette a vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Macrontól és pártjától a Marine Le Pen vezette jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Összefogás. Ez azt jelzi, hogy megállíthatatlanul tovább csökken Macron népszerűsége, aminek komoly hatása lehet az EP-választás végeredményére nézve is.

Az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Marine Le Pen vezette jobboldali Nemzeti Összefogás (RN) támogatottsága várhatóan felülmúlja majd Emmanuel Macron Köztársaság Lendületben (LREM) pártjára szavazók számát a közelgő európai parlamenti választásokon.

A felmérés szerint Marine Le Pen 22 százalékot tudhat maga mögött, Macron pártja pedig csak 21,5%-os támogatottsággal bír jelenleg.

Az, hogy Le Pen pártja átvette a vezető szerepet, a kis eltérés ellenére is és egy nagy jelentőséggel bíró hír, mivel azt jelzi, hogy Macronnak minden politikai igyekezete ellenére sem sikerült megállítania a folyamatos népszerűségcsökkenését, ami minden bizonnyal nem független a sárgamellényesek hónapok óta tartó – és még mindig folytatódó – tiltakozáshullámától sem.

Az 1500 fős közvélemény-kutatás adatfelvételére május 2-3-a között került sor, miután Macron elnök egy sor közhangulat-javítónak szánt intézkedést jelentett be, így például egy 5 milliárd eurós (5,6 milliárd dolláros) lakossági adócsökkentést is beharangozott.

A legfrissebb felmérés szerint azonban Macron május eleji adókönnyítő szociális intézkedéscsomagja egyáltalán nem hatotta meg a sárgamellényes tiltakozókat és az ő szociális céljaikkal egyébként nagyrészt egyetértő többségi szavazópolgárokat sem.

Ha csak valami csoda nem történik, akkor az eddigi tendenciák alapján a május 26-ai EP-választásig még tovább fog csökkenni mind Macron, mind pedig a pártja támogatottsága, aminek a francia belpolitikai következmények mellett komoly hatása lehet az EP-választások végeredményére is.

Le Pen pártjának népszerűségnövekedése az eddigi várakozásokkal ellentétben a bevándorlás- és elitellenes jobboldali pártok irányába tolhatja el a mérleg nyelvét az Európai Parlamentben.

Vincze Viktor Attila

888.hu
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó