Az álhírgyárak tehetnek mindenről
Szél Bernadett volt miniszterelnök-jelölt május 4-én Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy fake news-konferencián járt Barcelonában.
2019. május 9. 09:13

Az Igazság vagy mese? Tényellenőrzés, de­z­információ és hamis hírek az európai és nemzeti választási kampányokban című rendezvény célkitűzése szerint a résztvevők, köztük Szél Bernadett a magas szintű szakértőkkel együtt megtanulják azonosítani az online dezinformációs technikákat, innovatív vitákat folytatnak arról, hogyan lehet kezelni a téves információkat, hatékonyabb kommunikációt érnek el, és megismerkednek a politikai kommunikáció standardjainak politikusi (képviselői) szerepben történő javításával.

Lássuk hát, hogy a volt miniszterelnök-jelölt Facebook-bejegyzése mennyiben tükrözi a workshop során elsajátított ismereteket, készségeket és képességeket.

A szövegből az derült ki, hogy a világnak két része van. Az egyik, amelyhez Szél is tartozik, „értékalapon és elvek szerint próbál működni, szemben azokkal, akik politikusi életüket megoldások keresése helyett nagyipari hazudozással töltik”, „párhuzamos univerzumot” építenek ki, és „agymosást” hajtanak végre, amelyet a workshop során empirikus kutatások eredményeivel adatoltak, és élménybeszámolókkal, például Szél Bernadettével támasztottak alá.

Szél Bernadett természetesen Magyarországgal és az Orbán-kormány­nyal példálózott, amiből rengeteg hasznos következtetést vonhattak le a barcelonai érték- és elvtársak.

Magyarország két részre osztható: az ellenzék, az ellenzéki pártok, média és értelmiség nem hazudik, nem állít elő és nem terjeszt hamis híreket, ennek megfelelően csak és kizárólag értékalapon és elvek szerint működik.

Magyarországon csak Orbán Viktor és a Fidesz stb. hazudik, ezért logikus, hogy 2002 és 2010 között éppenséggel az ellenzék, az ellenzéki pártok, média és értelmiség hazudott, a kormányoldal meg értékalapon és elvek szerint működött. Az LMP és Szél Bernadett a kivétel, amely erősíti a fő szabályt, mert 2010 előtt az LMP és Szél ellenzékben volt, mégsem hazudott.

2002 és 2010 között a kormányoldal annyira értékalapon és elvek szerint működött, hogy Gyurcsány Ferenc tévedett, amikor a balatonőszödi igazságbeszédében arról beszélt, hogy hazudtak.

Gyurcsány Ferenc és az MSZP sosem hazudott, hamis híreket sosem gyártott, és propagandát sosem folytatott, mert különben Szél Bernadett nem fogna össze velük értékalapon és elvek szerint.

Az előbbiből egyenesen következik, hogy nem álhír (fake news), hanem a rideg valóság ténye volt 2002-ben, hogy Orbán Viktor veri a feleségét és hogy Kövér László vezetésével akasztani fognak Magyarországon.

Mivel a workshop szervezői kifejezetten hangsúlyt fektettek a hamis hírek választásokra gyakorolt hatására, Szél Bernadett nyilván részletesen taglalta azt, hogy a Fidesz azzal akart nyerni 2002-ben, hogy hazugsággal vádolta a szocialistákat az asszonyverésről és az akasztásról.

Szél Bernadett az igazság és a tények oldalán áll a hamisság és a mese ellenében. Facebook-bejegyzésében azt írja: „Elmondtam a nagy összeesküvés-elméletet: Soros György a propaganda szerint egymillió migránst akar betelepíteni Európába, célja a nemzetállamok lebontása és egy kevert népességű Euró­pa létrehozása.”

Ezek szerint Soros György nem akar egymillió migránst betelepíteni Európába, nem célja a nemzetállamok lebontása és egy kevert népességű Európa létrehozása. Ez lehet, hogy így van, de Szél szavainak csak úgy van értelme, ha Szél tudja és azt közli is olvasóival, hogy mi az igazság, hogy Soros mit is akar valójában.

A „nagy összeesküvés-elmélet” kitétel ráadásul arra enged következtetni, hogy Soros valójában nem akar semmit, és semmi célja nincs. Ha viszont mégiscsak akar valamit és van célja, akkor Szélnek – a politikai kommunikáció tökéletesített standardjainak megfelelően – elő kell állnia a farbával, egy nagy igazságelmélettel Soros Györgyről.

Elképzelhetetlen, hogy Szél Bernadett mind ez idáig nem olvasta volna Soros György 2015-ben írt anyagát arról, hogy az Európai Uniónak átfogó tervre van szüksége, és neki, Soros Györgynek van is egy hat pontból álló átfogó terve (comprehensive plan), amelynek első pontja az, hogy az EU-nak a közeljövőben be kell fogadnia évente legalább egymillió menekültet.

Szél szerint netán azért nagy összeesküvés-elmélet, hogy Soros György egymillió migránst akar betelepíteni Európába, mert a nagy igazság az, hogy évente egymillió menekültet tervez befogadtatni?

Mi a kettő között az érdemi különbség? Ráadásul a Szél szerinti összeesküvés-elmélet szerint csak egymillió, míg Szél ki nem mondott igazsága szerint több millió emberről van szó!

Szél Bernadettnek mindenképpen beszélnie kellene az igazságról, mert a politikai kommunikáció Barcelonában magas szintű szakértőkkel tökéletesített standardjai szerint édeskevés valamire azt mondani, hogy összeesküvés-elmélet vagy fake news: értékalapon és elvek szerint kell bemutatni a tényeket és az igazságot az állampolgároknak.

Úgy, ahogy azt korábban is tette Szél Bernadett, ­például 2016-ban Tusványoson, ahol azt mondta, hogy „visszautasítjuk, amikor nagy befolyású emberek meg akarják mondani, hogy egy népcsoport, nemzet esetében mi a helyes magatartás”.

Egy interjúban nem utasította vissza felháborodottan a kérdést, miszerint egyetért-e Sorossal, amikor az azt mondja, hogy „milliónyi migránst kellene befogadnia Euró­pának évente”, ami lényegében megegyezik azzal, amit a workshop után összeesküvés-elméletnek értelmez.

Ráadásul ezt is ő mondta: „Azt én is kikérem magamnak, hogy egy multimilliárdos akarja megmondani, mit tegyen vagy ne tegyen Európa a migránsokkal. Ez az európai kormányok és az Európai Unió dolga.” (Mandiner, 2016. június 17.)

Ha Szél akkor is értékalapon és elvek szerint kommunikált, akkor tényként kell elkönyvelnünk, hogy Soros akarja megmondani, hogy egy népcsoport, nemzet esetében mi a helyes magatartás, sőt hogy mit tegyen vagy ne tegyen Európa a bevándorlókkal.

Csakhogy ebben az esetben a magyar kormány álláspontja nem lehet összeesküvés-elmélet. Ha viszont mégis az lenne, akkor Szél Bernadett három évvel ezelőtt vastagon kivette a részét az összeesküvés-elméletek gyártásából, amit igazol az is, hogy Röhögcsélve sorosozott Szél Bernadett Tusnádfüdőn címmel meg hasonlókkal tudósítottak nem kormánypárti, tehát „értékalapon és elvek szerint” működő ellenzéki hírforrások Szél gondolatairól.

A volt miniszterelnök-jelölt karakán ember, a work­shopon biztos önkritikát is gyakorolt Igazság vagy mese? Amikor magam is összeesküvés-elméletet gyártottam Soros Györgyről című előadásában, amit majd megoszt a világ jobbik felével a következő Facebook-bejegyzésében…

Löffler Tibor

A szerző politológus, egyetemi docens

magyarnemzet.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség
  A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
MTI Hírfelhasználó