Az álhírgyárak tehetnek mindenről
Szél Bernadett volt miniszterelnök-jelölt május 4-én Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy fake news-konferencián járt Barcelonában.
2019. május 9. 09:13

Az Igazság vagy mese? Tényellenőrzés, de­z­információ és hamis hírek az európai és nemzeti választási kampányokban című rendezvény célkitűzése szerint a résztvevők, köztük Szél Bernadett a magas szintű szakértőkkel együtt megtanulják azonosítani az online dezinformációs technikákat, innovatív vitákat folytatnak arról, hogyan lehet kezelni a téves információkat, hatékonyabb kommunikációt érnek el, és megismerkednek a politikai kommunikáció standardjainak politikusi (képviselői) szerepben történő javításával.

Lássuk hát, hogy a volt miniszterelnök-jelölt Facebook-bejegyzése mennyiben tükrözi a workshop során elsajátított ismereteket, készségeket és képességeket.

A szövegből az derült ki, hogy a világnak két része van. Az egyik, amelyhez Szél is tartozik, „értékalapon és elvek szerint próbál működni, szemben azokkal, akik politikusi életüket megoldások keresése helyett nagyipari hazudozással töltik”, „párhuzamos univerzumot” építenek ki, és „agymosást” hajtanak végre, amelyet a workshop során empirikus kutatások eredményeivel adatoltak, és élménybeszámolókkal, például Szél Bernadettével támasztottak alá.

Szél Bernadett természetesen Magyarországgal és az Orbán-kormány­nyal példálózott, amiből rengeteg hasznos következtetést vonhattak le a barcelonai érték- és elvtársak.

Magyarország két részre osztható: az ellenzék, az ellenzéki pártok, média és értelmiség nem hazudik, nem állít elő és nem terjeszt hamis híreket, ennek megfelelően csak és kizárólag értékalapon és elvek szerint működik.

Magyarországon csak Orbán Viktor és a Fidesz stb. hazudik, ezért logikus, hogy 2002 és 2010 között éppenséggel az ellenzék, az ellenzéki pártok, média és értelmiség hazudott, a kormányoldal meg értékalapon és elvek szerint működött. Az LMP és Szél Bernadett a kivétel, amely erősíti a fő szabályt, mert 2010 előtt az LMP és Szél ellenzékben volt, mégsem hazudott.

2002 és 2010 között a kormányoldal annyira értékalapon és elvek szerint működött, hogy Gyurcsány Ferenc tévedett, amikor a balatonőszödi igazságbeszédében arról beszélt, hogy hazudtak.

Gyurcsány Ferenc és az MSZP sosem hazudott, hamis híreket sosem gyártott, és propagandát sosem folytatott, mert különben Szél Bernadett nem fogna össze velük értékalapon és elvek szerint.

Az előbbiből egyenesen következik, hogy nem álhír (fake news), hanem a rideg valóság ténye volt 2002-ben, hogy Orbán Viktor veri a feleségét és hogy Kövér László vezetésével akasztani fognak Magyarországon.

Mivel a workshop szervezői kifejezetten hangsúlyt fektettek a hamis hírek választásokra gyakorolt hatására, Szél Bernadett nyilván részletesen taglalta azt, hogy a Fidesz azzal akart nyerni 2002-ben, hogy hazugsággal vádolta a szocialistákat az asszonyverésről és az akasztásról.

Szél Bernadett az igazság és a tények oldalán áll a hamisság és a mese ellenében. Facebook-bejegyzésében azt írja: „Elmondtam a nagy összeesküvés-elméletet: Soros György a propaganda szerint egymillió migránst akar betelepíteni Európába, célja a nemzetállamok lebontása és egy kevert népességű Euró­pa létrehozása.”

Ezek szerint Soros György nem akar egymillió migránst betelepíteni Európába, nem célja a nemzetállamok lebontása és egy kevert népességű Európa létrehozása. Ez lehet, hogy így van, de Szél szavainak csak úgy van értelme, ha Szél tudja és azt közli is olvasóival, hogy mi az igazság, hogy Soros mit is akar valójában.

A „nagy összeesküvés-elmélet” kitétel ráadásul arra enged következtetni, hogy Soros valójában nem akar semmit, és semmi célja nincs. Ha viszont mégiscsak akar valamit és van célja, akkor Szélnek – a politikai kommunikáció tökéletesített standardjainak megfelelően – elő kell állnia a farbával, egy nagy igazságelmélettel Soros Györgyről.

Elképzelhetetlen, hogy Szél Bernadett mind ez idáig nem olvasta volna Soros György 2015-ben írt anyagát arról, hogy az Európai Uniónak átfogó tervre van szüksége, és neki, Soros Györgynek van is egy hat pontból álló átfogó terve (comprehensive plan), amelynek első pontja az, hogy az EU-nak a közeljövőben be kell fogadnia évente legalább egymillió menekültet.

Szél szerint netán azért nagy összeesküvés-elmélet, hogy Soros György egymillió migránst akar betelepíteni Európába, mert a nagy igazság az, hogy évente egymillió menekültet tervez befogadtatni?

Mi a kettő között az érdemi különbség? Ráadásul a Szél szerinti összeesküvés-elmélet szerint csak egymillió, míg Szél ki nem mondott igazsága szerint több millió emberről van szó!

Szél Bernadettnek mindenképpen beszélnie kellene az igazságról, mert a politikai kommunikáció Barcelonában magas szintű szakértőkkel tökéletesített standardjai szerint édeskevés valamire azt mondani, hogy összeesküvés-elmélet vagy fake news: értékalapon és elvek szerint kell bemutatni a tényeket és az igazságot az állampolgároknak.

Úgy, ahogy azt korábban is tette Szél Bernadett, ­például 2016-ban Tusványoson, ahol azt mondta, hogy „visszautasítjuk, amikor nagy befolyású emberek meg akarják mondani, hogy egy népcsoport, nemzet esetében mi a helyes magatartás”.

Egy interjúban nem utasította vissza felháborodottan a kérdést, miszerint egyetért-e Sorossal, amikor az azt mondja, hogy „milliónyi migránst kellene befogadnia Euró­pának évente”, ami lényegében megegyezik azzal, amit a workshop után összeesküvés-elméletnek értelmez.

Ráadásul ezt is ő mondta: „Azt én is kikérem magamnak, hogy egy multimilliárdos akarja megmondani, mit tegyen vagy ne tegyen Európa a migránsokkal. Ez az európai kormányok és az Európai Unió dolga.” (Mandiner, 2016. június 17.)

Ha Szél akkor is értékalapon és elvek szerint kommunikált, akkor tényként kell elkönyvelnünk, hogy Soros akarja megmondani, hogy egy népcsoport, nemzet esetében mi a helyes magatartás, sőt hogy mit tegyen vagy ne tegyen Európa a bevándorlókkal.

Csakhogy ebben az esetben a magyar kormány álláspontja nem lehet összeesküvés-elmélet. Ha viszont mégis az lenne, akkor Szél Bernadett három évvel ezelőtt vastagon kivette a részét az összeesküvés-elméletek gyártásából, amit igazol az is, hogy Röhögcsélve sorosozott Szél Bernadett Tusnádfüdőn címmel meg hasonlókkal tudósítottak nem kormánypárti, tehát „értékalapon és elvek szerint” működő ellenzéki hírforrások Szél gondolatairól.

A volt miniszterelnök-jelölt karakán ember, a work­shopon biztos önkritikát is gyakorolt Igazság vagy mese? Amikor magam is összeesküvés-elméletet gyártottam Soros Györgyről című előadásában, amit majd megoszt a világ jobbik felével a következő Facebook-bejegyzésében…

Löffler Tibor

A szerző politológus, egyetemi docens

magyarnemzet.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó