Trócsányi: egyenjogú partnerként az európai vitákban
2019. május 10. 21:40

Egyenjogú partnerként akarunk részt venni az európai vitákban - mondta az igazságügyi miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Trócsányi László sajtótájékoztatóján elmondta, Európa különböző országok közössége, ezért dialógusra vagyunk ítélve, de ez azt feltételezi, hogy egyenjogú partnerek vagyunk.

Semmivel sem vagyunk kisebbek mint egy "nagy nemzet", ezért a hangunknak ugyanolyan erősnek kell lennie - hangsúlyozta a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáját is vezető politikus.
   
Trócsányi László a megvitatandó európai kérdések között említette a migrációt, melyben Magyarország álláspontja egyértelmű: nem a bajt kell idehozni, ott kell segítséget nyújtani, ahol a baj van.
 
Magyarország a többi közt a Hungary Helps program révén komoly segítséget nyújt azoknak az országoknak, ahol erre szükség van - mondta a miniszter. Trócsányi László úgy fogalmazott, a Szegedi Tudományegyetem professzoraként büszke arra, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében milyen sok külföldi - köztük nyugat-afrikai - diák tanul a Tisza-parti városban.

A listavezető leszögezte, Európának polgárközelinek kell lennie. A közösség alapítói által is fontosnak tartott szubszidiaritás elvét valóban tiszteletben kell tartani, a kérdéseket a polgárokhoz lehető legközelebb kell szabályozni. Hozzátéve: a túlszabályozás, a bürokrácia megöli a közösségeket.
 
Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra biztatta a választókat éljenek szavazati jogukkal, hiszen így határozhatják meg, hogy a következő sorsdöntő években Európa milyen irányba haladjon.
   
A Fidesz-KDNP listája képes képviselni a vidéki Magyarországot. 2004 óta az itt élő emberek hétköznapjait befolyásolják a brüsszeli döntések, ezért nem maradhatnak ki azokból - hangsúlyozta a képviselő.
   
Lázár János szerint ma Európában két fajta politikus van: az egyik szolgálja hazáját, védi a nemzete érdekeit, a másik árulja hazáját, csak globális világban gondolkodik, európai egyesült államokat vizionál.
   
A politikus úgy fogalmazott, Trócsányi Lászlót - egykori alkotmányjog professzorát - olyan embernek ismerte meg, aki nagyon nehéz küzdelmekben, közjogi csatákban kiválóan képviseli az ország érdekeit, és alkalmas azok érvényesítésére.
   
A sajtótájékoztatót követő makói fórumon Trócsányi László úgy fogalmazott, olyan csaták - a kohéziós források vagy az agrártámogatások alakulása - előtt állunk, melyeket szövetségesek nélkül nehéz lesz megvívni. A politikus ezért fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését.
   
Kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Néppártot többféle politikai erő alkotja, eltérő álláspontokkal. A migráció kérdésében nagyon erősek a különbségek az egyes országok és pártok között.
   
Az európai lakosság döntő része támogatja a magyar kormány álláspontját, hogy a bevándorlás nem alanyi jog, és fontos a külső határok védelme. Ebben a kérdésben a magyar kormány és a Fidesz nem akar semmilyen kompromisszumot kötni - hangsúlyozta a miniszter.
   
A választási eredmények döntik el, ki kerül többségbe, de mindenképpen figyelembe kell venni a közvélemény álláspontját - tette hozzá.
   
Lázár János elmondta, az elmúlt hetekben a Hódmezővásárhely és Makó központú választókerületben 20 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze Orbán Viktor hétpontos programja mellett.

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Több párt is követheti a Fideszt, ha távozik az Európai Néppártból
  Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, miután előző nap az Európai Parlament a néppárti képviselők szavazatainak segítségével a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot fogadott el.
 • Könnyfakasztó érveléssel rukkolt elő a főtanácsnok
  Az EU bizottsága még 2018-ban támadta meg az uniós bíróság előtt a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló magyar törvényt.
 • Tovább erősödhet a migrációs nyomás
  Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.
MTI Hírfelhasználó