Trócsányi: egyenjogú partnerként az európai vitákban
2019. május 10. 21:40

Egyenjogú partnerként akarunk részt venni az európai vitákban - mondta az igazságügyi miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Trócsányi László sajtótájékoztatóján elmondta, Európa különböző országok közössége, ezért dialógusra vagyunk ítélve, de ez azt feltételezi, hogy egyenjogú partnerek vagyunk.

Semmivel sem vagyunk kisebbek mint egy "nagy nemzet", ezért a hangunknak ugyanolyan erősnek kell lennie - hangsúlyozta a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáját is vezető politikus.
   
Trócsányi László a megvitatandó európai kérdések között említette a migrációt, melyben Magyarország álláspontja egyértelmű: nem a bajt kell idehozni, ott kell segítséget nyújtani, ahol a baj van.
 
Magyarország a többi közt a Hungary Helps program révén komoly segítséget nyújt azoknak az országoknak, ahol erre szükség van - mondta a miniszter. Trócsányi László úgy fogalmazott, a Szegedi Tudományegyetem professzoraként büszke arra, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében milyen sok külföldi - köztük nyugat-afrikai - diák tanul a Tisza-parti városban.

A listavezető leszögezte, Európának polgárközelinek kell lennie. A közösség alapítói által is fontosnak tartott szubszidiaritás elvét valóban tiszteletben kell tartani, a kérdéseket a polgárokhoz lehető legközelebb kell szabályozni. Hozzátéve: a túlszabályozás, a bürokrácia megöli a közösségeket.
 
Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra biztatta a választókat éljenek szavazati jogukkal, hiszen így határozhatják meg, hogy a következő sorsdöntő években Európa milyen irányba haladjon.
   
A Fidesz-KDNP listája képes képviselni a vidéki Magyarországot. 2004 óta az itt élő emberek hétköznapjait befolyásolják a brüsszeli döntések, ezért nem maradhatnak ki azokból - hangsúlyozta a képviselő.
   
Lázár János szerint ma Európában két fajta politikus van: az egyik szolgálja hazáját, védi a nemzete érdekeit, a másik árulja hazáját, csak globális világban gondolkodik, európai egyesült államokat vizionál.
   
A politikus úgy fogalmazott, Trócsányi Lászlót - egykori alkotmányjog professzorát - olyan embernek ismerte meg, aki nagyon nehéz küzdelmekben, közjogi csatákban kiválóan képviseli az ország érdekeit, és alkalmas azok érvényesítésére.
   
A sajtótájékoztatót követő makói fórumon Trócsányi László úgy fogalmazott, olyan csaták - a kohéziós források vagy az agrártámogatások alakulása - előtt állunk, melyeket szövetségesek nélkül nehéz lesz megvívni. A politikus ezért fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését.
   
Kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Néppártot többféle politikai erő alkotja, eltérő álláspontokkal. A migráció kérdésében nagyon erősek a különbségek az egyes országok és pártok között.
   
Az európai lakosság döntő része támogatja a magyar kormány álláspontját, hogy a bevándorlás nem alanyi jog, és fontos a külső határok védelme. Ebben a kérdésben a magyar kormány és a Fidesz nem akar semmilyen kompromisszumot kötni - hangsúlyozta a miniszter.
   
A választási eredmények döntik el, ki kerül többségbe, de mindenképpen figyelembe kell venni a közvélemény álláspontját - tette hozzá.
   
Lázár János elmondta, az elmúlt hetekben a Hódmezővásárhely és Makó központú választókerületben 20 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze Orbán Viktor hétpontos programja mellett.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó