Operatív módszerek enyhíthetik a romboló befolyást
Jelenleg csak operatív megoldás lehet hatékony az NGO-k visszaszorítására, lévén jól felépített és legalizált rendszerekről van szó, amelyek formálisan nem sértik a jelenlegi „béke törvényeket".
2019. május 14. 16:16

Európa biztonsági szempontból egy rendkívül negatív spirálba került – mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő a közcsatorna műsorában. Neki tett föl kérdéseket a Gondola.

- Földi úr, Európában konszolidáció helyett a biztonsági problémák sokasodnak, és ezt nemcsak az észak-írországi merénylet jelzi. Mi állhat a mögött, hogy a napnál is világosabb jeleket sem Berlin, sem Párizs, sem Brüsszel nem veszi észre?

- Európa konszolidációja lehetetlen, hisz háborúban áll. Megtámadták értékeit, kultúráját, törvényes rendjét és a mindennapok normális életét.

- A biztonsági kockázatok negatív spirálja épp az EP-választások kampányának heteiben pörög fel. Vélhető-e, hogy ez már késő, és az európai polgárok nagy része nem robbantások, rablások, utcai agresszió, nemi erőszak mindennapi tapasztalása alapján, hanem az évtizedek alatt a média által kialakított hamis – alternatív, virtuális – valóság alapján voksol május 23. és 26. között?

- A májusi választás „ébresztő" jellegű és nem „sorsdöntő" lesz. Éppen azért, mert az emberek agyát évtizedek alatt „programozták" rossz irányba. Az ébredés már megtörtént, de még az érdemi változtatás akarásához több idő kell.

- Az úgynevezett NGO-garnitúrák – azaz külföldről fizetett és titkos feladatokkal megbízott „civil" szervezetek – hatástalanítása végett milyen módszerekkel élhet a választópolgárok szavazatai alapján, azaz demokratikusan vezetési teendőkhöz és felelősséghez jutott politikusi vezetőség szerte a földrészen?

- Jelenleg csak operatív megoldás lehet hatékony az NGO-k visszaszorítására, lévén jól felépített és legalizált rendszerekről van szó, amelyek formálisan nem sértik a jelenlegi „béke törvényeket".

- A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök tervezett találkozójával kapcsolatban a helyzetet elsősorban a két Koreát létrehozó két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország szembenállása határozza meg. Észak-Korea Kínával sokkal nagyobb szakaszon határos, mint Oroszországgal. Pekinget hogyan kell bevonnunk a mérlegelésbe?

- Kína erős gazdasági szereplő, és nemcsak a Távol-Keleten létezik a befolyása. Ezért nem fogja eltűrni, hogy közvetlen környezetében nélküle szülessenek stratégiai döntések, illetve azt befolyásoló események.
 

gondola
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Súlyos béklyó a valóságtagadás
  A hivatásos balliberális aggódók nekikezdtek az álhírgyártásnak és valóságtagadásnak, ismét bemesélik maguknak, hogy a balliberális szavazók mindegyike le fog szavazni egy jobbikos jelöltre, és fordítva.
 • Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
  A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.
 • Az idő urai
  Mivel érdekekről van szó, s jogegyenlőségről, Magyarországnak egy pillanatra sem szabad beleélnie magát abba a vízióba, hogy mostantól a bizottság megváltozik, s felfigyel az aggasztó jelekre, esetleg figyelembe veszi a szavazópolgárok akaratát.
MTI Hírfelhasználó