Mesterházy óvatosan beoltotta Orbánt
2019. május 15. 00:10

Orbán profitálhat az EP-választási kampányban a Trumppal való találkozójából, hiszen majd’ 20 éve nem fogadta őt amerikai elnök, de azért nem kell túlértékelni amerikai látogatását, mondta Mesterházy Attila, az MSZP politikusa az ATV Start című műsorában kedden.

Szerinte a vizit „protokollszerű, rutinszerű” volt, beleilleszkedett abba a sorba, amelyben az amerikai elnök egymás után fogadta a közép-kelet-európai vezetőket – Orbánt utolsóként –, hogy a térség iránti növekvő érdeklődését kifejezze.

Azonban „nem véletlen, hogy konkrétumok nem hangoztak el a találkozó után”, hiszen ha bejelentettek volna akár fegyvervásárlást, akár az amerikai fél számára kedvező energetikai lépést, „akkor könnyű úgy interpretálni ezt a találkozót, hogy ez pénzért megvett találkozó volt: semmi más, mint egy fotólehetőség, amiért fizetni kellett, egy celebritással” – mondta Mesterházy.

Orbánnak nyilván jól jött, és ebből lehet belpolitikai haszna, hogy Trump „egy fél mondat erejéig sem” illette kritikával, habár alacsonyabb diplomáciai szintekről folyamatos a szivárogtatás, hogy az amerikai kormánynak igenis van kritikája vele szemben.

„Egészen biztos”, hogy a Fidesz megpróbálja a látogatást arra használni, „hogy azt mutassa be, hogy Orbán nem elszigetelt a nemzetközi politikában, lám, fontos világvezetők is fogadják és milyen jókat mondanak róla – de sem Európában, sem Amerikában nem változott Orbán megítélése” – mondta az MSZP korábbi elnöke.

(...) „Persze mindent lehet: a demokráciát is le lehet építeni, meg újraírni az alkotmányt, meg pénzeket ellopni az európai uniós forrásokból, és bizony ennek ellenére is meg lehet választani egy kormányt; ettől még nem ez a normális, hogy egy politikus annyira gyáva, hogy nem vállalja ezeket a vitákat”. Ez sokkal inkább azt mutatja, milyen a demokratikus megközelítése, „ha egyáltalán lehet még Orbán esetében ilyenről beszélni” – mondta.

Az EP-választásnak pedig valóban nagy a tétje: az a kérdés, hogy a populisták tudnak-e győzni vagy pedig az Európa-párti erők, mint az MSZP is.

hirhugo.hu
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk!
  Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.
 • A nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz
  Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén szerdán Gyöngyösön.
 • Kvíz
  Vajon az alább idézett beszédet ki mondta el? Vilmos német császár 1916-ban, Joseph Goebbels náci propaganda-miniszter 1940-ben, Gerhard Schröder volt német kancellár az Unió keleti bővítésekor vagy Manfred Weber EU főbiztos-jelölt a mostani kampányban?
MTI Hírfelhasználó