Mesterházy óvatosan beoltotta Orbánt
2019. május 15. 00:10

Orbán profitálhat az EP-választási kampányban a Trumppal való találkozójából, hiszen majd’ 20 éve nem fogadta őt amerikai elnök, de azért nem kell túlértékelni amerikai látogatását, mondta Mesterházy Attila, az MSZP politikusa az ATV Start című műsorában kedden.

Szerinte a vizit „protokollszerű, rutinszerű” volt, beleilleszkedett abba a sorba, amelyben az amerikai elnök egymás után fogadta a közép-kelet-európai vezetőket – Orbánt utolsóként –, hogy a térség iránti növekvő érdeklődését kifejezze.

Azonban „nem véletlen, hogy konkrétumok nem hangoztak el a találkozó után”, hiszen ha bejelentettek volna akár fegyvervásárlást, akár az amerikai fél számára kedvező energetikai lépést, „akkor könnyű úgy interpretálni ezt a találkozót, hogy ez pénzért megvett találkozó volt: semmi más, mint egy fotólehetőség, amiért fizetni kellett, egy celebritással” – mondta Mesterházy.

Orbánnak nyilván jól jött, és ebből lehet belpolitikai haszna, hogy Trump „egy fél mondat erejéig sem” illette kritikával, habár alacsonyabb diplomáciai szintekről folyamatos a szivárogtatás, hogy az amerikai kormánynak igenis van kritikája vele szemben.

„Egészen biztos”, hogy a Fidesz megpróbálja a látogatást arra használni, „hogy azt mutassa be, hogy Orbán nem elszigetelt a nemzetközi politikában, lám, fontos világvezetők is fogadják és milyen jókat mondanak róla – de sem Európában, sem Amerikában nem változott Orbán megítélése” – mondta az MSZP korábbi elnöke.

(...) „Persze mindent lehet: a demokráciát is le lehet építeni, meg újraírni az alkotmányt, meg pénzeket ellopni az európai uniós forrásokból, és bizony ennek ellenére is meg lehet választani egy kormányt; ettől még nem ez a normális, hogy egy politikus annyira gyáva, hogy nem vállalja ezeket a vitákat”. Ez sokkal inkább azt mutatja, milyen a demokratikus megközelítése, „ha egyáltalán lehet még Orbán esetében ilyenről beszélni” – mondta.

Az EP-választásnak pedig valóban nagy a tétje: az a kérdés, hogy a populisták tudnak-e győzni vagy pedig az Európa-párti erők, mint az MSZP is.

hirhugo.hu
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
MTI Hírfelhasználó