A vén bolond csak folytatja
Orbán a fáradtságtól csaknem elaludt
2019. május 16. 00:10

Mindketten mással voltak elfoglalva hétfőn. Trumpot a kínai kereskedelmi háború és a tőzsde mélyrepülése foglalkoztatta, Orbánt kilátástalan európai helyzete. Jól tudja, hogy Salvini nem pótolja Merkelt, Kaczynski pedig nem Macron. Trumpnak nincs szüksége Orbánra, jó kapcsolatokat ápol fontosabb autokratákkal. Trumpot idegesítette a tőzsde és a 2020-as választás is, Orbán a fáradtságtól csaknem elaludt.

Igaz, van két közös vonásuk. Ideológiai affinitás az egyik: nem szeretik a bevándorlókat, hacsak nem fehér bőrűek, vagy készpénzért megveszik a szükséges dokumentumokat. Trump egykori tanácsadója, az Orbán-rajongó Steve Bannon azt mondta, hogy Orbán megelőzte Trumpot a közös célok elérésében. Ebben van valami, de nem illik kimondani, mert Trump szerint ő példa, nem tanítvány. 
 
A másik – sokkal komplikáltabb - közös vonás aktuális értékét nem szabad lebecsülni. Ez a két vezető baráti kapcsolata Benjámin Netanjahuval. Kedvelik, respektálják egymást. Mindhárman szuper-nacionalisták. Mindhárman megvetik a kisebbségeket. Mindhárman lebecsülik a nemzetközi szervezeteket, nem veszik észre az európai integráció döntő szerepét a béke biztosításában. Mindhárman gyűlölik Sorost. 
 
Trump budapesti nagykövete, David Cornstein köti őket össze. Ő az, aki elintézte, hogy a magyar kormány – Trump példáját követve – elismerje Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát. Ő az, aki elkísérte Szijjártó Pétert izraeli útjára. Ő az, akinek szerepe volt abban, hogy a magyar kormány kishíján sikeresen vétózta meg az Európai Unió Izraelt kritizáló közelmúltbeli határozatát. Orbánhoz és Netanjahuhoz hasonlóan Cornstein is a néhai kampányguru, az elvtelen Arthur Finkelstein tanítványai közé tartozik. Ez a Finkelstein az, aki meleg-ellenes kampányra biztatta klienseit – annak ellenére, hogy ő maga is az volt.
 
Értesülésem szerint több, mint valószínű: Cornstein felkérésére Netanjahu kérte meg Trumpot, hogy fogadja Orbánt. Ugyanis Cornstein elképzelései egy Trump-Orbán találkozóról nem találtak megfelelő visszhangra a washingtoni profi hivatalnokoknál. Elsősorban a külügyben, de még Trump fehér házi Nemzetbiztonsági Tanácsában is akadtak ellenzői a látogatásnak. Nem volt elég alapos érv a látogatás mellett, sokkal több ellene. Egy főtisztviselő tudtommal felcsattant: „Csak a holttestemen át jön Orbán a Fehér Házba!” Mint utólag kiderült, jónéhány republikánus szenátor és képviselő is tiltakozott. Ezért lehetett Cornsteinnek szüksége Netanjahu segítségére.
 
Még nem tudom, mit ígért Orbán a rövidke tárgyalás során. Azt, hogy vesz amerikai energiát és lesz fegyvervásárlás is? Ha igen, volt, aki elhitte? 2001-ben Orbán egy délután megígérte az amerikaiaknak, hogy F16-os repülőket vásárol, de másnap reggel az újságok jelezték: a kormány a Gripent választotta. És most a tervezett 45 perces tanácskozást Trump alaposan megnyirbálta.
 
Azt gyanítom, hogy a színpadias, ismételt kézfogások ellenére ez a két öntelt kalandor nem jutott dűlőre. Túlságosan hasonlítanak egymásra.
 
Charles Gati: Két kalandor a Fehér Házban
Népszava
Címkék:
MTI Hírfelhasználó