Elfogyott a regimentjük
Két nappal a határidő lejárta előtt a lehetséges 160 ezer helyett csupán 880 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az ellenzéki pártok. A Magyar Nemzet megkeresésére ugyanakkor egyikük sem adott érdemi választ arra, mivel magyarázzák küldötteik siralmasan alacsony számát.
2019. május 16. 10:01

Kudarcos szereplés után szívesen emlegetnek választási csalást, szavazatszámlálók toborzásába viszont látványosan nem fektetnek energiát az ellenzéki pártok.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból ugyanis kiderül, hogy két nappal a határidő lejárta előtt közel négyezer delegáltat jelentett be a szavazatszámláló bizottságokba a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc jelölőszervezet.

 

Kalap, kabát. A kormánypártok kihívói hónapok óta toborozzák az aktivistákat, hiába Fotó: Bach Máté

Mivel ebből több mint 3100 a Fidesz–KDNP küldötte, az ellenzék csupán 880 embert állított ki: az MSZP–Párbeszéd 556, a Demokratikus Koalíció 202, a Jobbik 84, a Mi Hazánk Mozgalom 23, az LMP kilenc, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt öt, a Magyar Munkáspárt egy szavazóköri megbízottat jelentett be eddig, míg a Momentum egyet sem. Pedig a több mint tízezer szavazókörbe két-két tagot küldhetnek a pártok, azaz az ellenzéki erők összesen mintegy 160 ezer főt delegálhatnának a választás tisztaságának ellenőrzésére.

Mindez azért is érdekes, mert a napokban az MSZP elnöke azt állította, hogy a Facebookon már két hónapja toborozzák az aktivistákat és a szavazatszámlálókat, amire már „több ezren” jelentkeztek.

Tóth Bertalan az ATV-ben hangoztatta: a választás tisztasága fontos szempont, ezért „nagyon nem szeretné”, ha áprilishoz hasonlóan most is lenne olyan szavazókör, ahol nincsen ellenzéki számláló.

Ugyanez a helyzet a DK-val is, amelynek EP-listavezetője ugyancsak arról számolt be, hogy telt házas fórumain rendre több százan vesznek részt. Mindemellett Gyurcsányné közlése szerint pár nap alatt 7500-an csatlakoztak online kampánystábjához, reményei szerint pedig ez a szám végül eléri a tízezret – erős kontrasztja ennek a DK alig kétszáz szavazatszámlálója.

A Magyar Nemzet sem az MSZP-től, sem a DK-tól, sem a Jobbiktól nem kapott érdemi választ arra, hogy mivel magyarázzák delegáltjaik siralmas számát. Az NVI megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy jelen állás szerint a legtöbb pártdelegált Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében van.

Az ellenzék hozzáállását különösen pikánssá teszi a 6,3 milliárdos költségvetési csalást okozó bűnszervezet vezetésével vádolt Czeglédy Csaba május elsején tett nyilatkozata.

A DK EP-listáján szereplő, ezáltal mentelmi jogot élvező politikus – ugyan az önkormányzati választással összefüggésben – egyértelművé tette, hogy „a delegáltak összegyűjtésébe bele kell tenni a melót, mert sokan elfelejtették, hogy mi a munka”. – Ha egy polgármesterjelölt, egy közösség meg akar nyerni egy budapesti kerületet vagy egy várost, akkor hogy akar nyerni, ha a szavazóköri delegáltakat sem tudja megszervezni?

Hogy fogja tudni vezetni öt évig azt a települést, ha nem tudja összegyűjteni azt a 60-70-80 embert, aki a szavazókörökben megszámolja a szavazatokat? – kérdezte Czeglédy, elismerve, hogy a papíralapú szavazatszámlálás miatt nem igazán lehet csalni, hiszen a jegyzőkönyveket valamennyi szavazóköri delegáltnak alá kell írnia.

Magyar Nemzet
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó