Elfogyott a regimentjük
Két nappal a határidő lejárta előtt a lehetséges 160 ezer helyett csupán 880 delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az ellenzéki pártok. A Magyar Nemzet megkeresésére ugyanakkor egyikük sem adott érdemi választ arra, mivel magyarázzák küldötteik siralmasan alacsony számát.
2019. május 16. 10:01

Kudarcos szereplés után szívesen emlegetnek választási csalást, szavazatszámlálók toborzásába viszont látványosan nem fektetnek energiát az ellenzéki pártok.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból ugyanis kiderül, hogy két nappal a határidő lejárta előtt közel négyezer delegáltat jelentett be a szavazatszámláló bizottságokba a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson listát állító kilenc jelölőszervezet.

 

Kalap, kabát. A kormánypártok kihívói hónapok óta toborozzák az aktivistákat, hiába Fotó: Bach Máté

Mivel ebből több mint 3100 a Fidesz–KDNP küldötte, az ellenzék csupán 880 embert állított ki: az MSZP–Párbeszéd 556, a Demokratikus Koalíció 202, a Jobbik 84, a Mi Hazánk Mozgalom 23, az LMP kilenc, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt öt, a Magyar Munkáspárt egy szavazóköri megbízottat jelentett be eddig, míg a Momentum egyet sem. Pedig a több mint tízezer szavazókörbe két-két tagot küldhetnek a pártok, azaz az ellenzéki erők összesen mintegy 160 ezer főt delegálhatnának a választás tisztaságának ellenőrzésére.

Mindez azért is érdekes, mert a napokban az MSZP elnöke azt állította, hogy a Facebookon már két hónapja toborozzák az aktivistákat és a szavazatszámlálókat, amire már „több ezren” jelentkeztek.

Tóth Bertalan az ATV-ben hangoztatta: a választás tisztasága fontos szempont, ezért „nagyon nem szeretné”, ha áprilishoz hasonlóan most is lenne olyan szavazókör, ahol nincsen ellenzéki számláló.

Ugyanez a helyzet a DK-val is, amelynek EP-listavezetője ugyancsak arról számolt be, hogy telt házas fórumain rendre több százan vesznek részt. Mindemellett Gyurcsányné közlése szerint pár nap alatt 7500-an csatlakoztak online kampánystábjához, reményei szerint pedig ez a szám végül eléri a tízezret – erős kontrasztja ennek a DK alig kétszáz szavazatszámlálója.

A Magyar Nemzet sem az MSZP-től, sem a DK-tól, sem a Jobbiktól nem kapott érdemi választ arra, hogy mivel magyarázzák delegáltjaik siralmas számát. Az NVI megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy jelen állás szerint a legtöbb pártdelegált Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében van.

Az ellenzék hozzáállását különösen pikánssá teszi a 6,3 milliárdos költségvetési csalást okozó bűnszervezet vezetésével vádolt Czeglédy Csaba május elsején tett nyilatkozata.

A DK EP-listáján szereplő, ezáltal mentelmi jogot élvező politikus – ugyan az önkormányzati választással összefüggésben – egyértelművé tette, hogy „a delegáltak összegyűjtésébe bele kell tenni a melót, mert sokan elfelejtették, hogy mi a munka”. – Ha egy polgármesterjelölt, egy közösség meg akar nyerni egy budapesti kerületet vagy egy várost, akkor hogy akar nyerni, ha a szavazóköri delegáltakat sem tudja megszervezni?

Hogy fogja tudni vezetni öt évig azt a települést, ha nem tudja összegyűjteni azt a 60-70-80 embert, aki a szavazókörökben megszámolja a szavazatokat? – kérdezte Czeglédy, elismerve, hogy a papíralapú szavazatszámlálás miatt nem igazán lehet csalni, hiszen a jegyzőkönyveket valamennyi szavazóköri delegáltnak alá kell írnia.

Magyar Nemzet
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség
  A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
MTI Hírfelhasználó