A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
2019. május 19. 10:50

A baloldal közel 20 éves stratégiája dőlt romba azzal, hogy Donald Trump és Orbán Viktor találkozott egymással – fogalmazott Lánczi Tamás politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Elmondta, ez a baloldali stratégia az volt, hogy a magyar miniszterelnököt – akár ellenzékben, akár kormányon – elszigeteljék a Fehér Háztól. Emlékeztetett, ez nem volt teljesen sikertelen, főleg a balliberális kormányok alatt. Mint mondta, ezt elsősorban az ország, és a jelenlegi kormány rossz hírének a keltésével érték el.

 

Megváltozott az amerikai politika

Donald Trump két évvel ezelőtti hivatalba lépésével azonban jelentősen megváltozott a helyzet, Trump személyében egy olyan elnök került hatalomra, aki új módon gondolkodik, és megértette azt, hogy a világ megváltozott, ezért új megoldásokra van szükség – magyarázta Lánczi Tamás. Hozzátette, nemcsak Trump, de kormánya is fogékony az olyan javaslatok iránt, amelyek esetleg külföldről érkeznek.

Véleménye szerint Magyarország ebből a szempontból egy „kísérleti laboratórium”. Az elmúlt kilenc évben a magyar kormány olyan döntéseket hozott, amelyek sikeresnek bizonyultak.

Erre a sikerre pedig Amerikában is felfigyeltek – hangsúlyozta.

A találkozóval kapcsolatban elmondta, sokkal hosszabb volt a tervezettnél, és annál, mint amit a térségből korábban kiérkező miniszterelnökök vagy elnökök kaptak. Ezzel szemben Orbán Viktor közel háromnegyed órás négyszemközti találkozót töltött el az amerikai elnökkel.

Trump kíváncsi volt a magyar megoldásokra

Ez azt mutatja, hogy Trump kíváncsi volt azokra a megoldásokra, amelyeket a magyar kormány az elmúlt években kitalált és alkalmazott, és amelyeket a számok alapján sikeresen működtet – jegyezte meg. Itt nemcsak a bevándorlás-politikáról van szó, hanem a sikeres családpolitikáról, illetve az adó- és gazdaságpolitikáról is. Ezekkel az intézkedésekkel a magyar kormányfő jelentős elismerést kapott Trump és tanácsadói körében.

Hozzátette, a két politikus több kérdésben is hasonló álláspontot képvisel, és elmondható, hogy létrejött egy szoros kapcsolat a két állam között. Kialakult egy olyan összekötő kapocs, ami ahhoz kell, hogy a magyar-amerikai viszonyok a jövőben még gyümölcsözőbbek és eredményesebbek legyenek.

Magyarország megbízható NATO-szövetséges

Sokan azt a látszatot akarták kelteni, hogy Magyarország nem megbízható NATO-szövetséges. Lánczi Tamás szerint ebben a kérdésben is a magyar kormányt akarta befeketíteni az ellenzék.

Hangsúlyozta, a számok azonban eléggé világossá tették, hogy a magyar kormány a rendszerváltás óta most először fordít nagy összegeket arra, hogy NATO-kötelezettségét, a GDP 2 százalékát teljesítse.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó