Orránál fogva
Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.
2019. május 24. 14:57

A mai posta két szórólapot hozott: a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció küldött számomra üzenetet.

A kormányoldal egy lapon összefoglalja a kampányának lényegét: elutasítja a migrációt segítő uniós intézkedéseket, a névtelen bankkártyákat, a könnyen megszerezhető migránsvízumot, a kvótákat. Kiáll a határok védelme mellett és nem adna európai közpénzt a migrációt segítő szervezeteknek.

Dobrev Klára listavezetőként arra buzdít, hogy legyünk mi is egyenrangú európai polgárok. Hogy miben látja ennek sérelmét, azt nem fejti ki, viszont három dolgot szorgalmaz: Európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat és európai családi pótlékot.

Jelentem, Gyurcsány körül semmi nem változott. Híres beszédében elárulta, hogy miniszterelnökként folyamatosan hazudott. Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.

Európai minimálbér nincs. Vannak, akik szeretnék, hogy legyen, de a 28 tagállamból csak 22 államban van egyáltalán minimálbér, amelynek összege a 260.8 eurótól 1998.6 euróig változik. Jó lenne, ha a DK tisztázná, hogy a 0 és a 2000 euró közötti sávban mit tekint „európai minimálbérnek.

Európai minimálnyugdíj sincs. Európai családi pótlék sincs.

Persze egy szórólap szükségszerűen leegyszerűsít. A DK korábban kifejtette, hogy azt szeretné, ha ilyenek lennének. Tételezzük fel, (elrettentő példaként) hogy vasárnap az egész ország mögéjük áll és 21 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Mostani hazugságuk lényege: még ebben az elképzelhetetlen helyzetben sem lesznek képesek 21-en a 751-ből elérni az egységes minimálbért, minimálnyugdíjat és családi pótlékot, ezeknek a felvetéseknek ugyanis sem többségi támogatásuk, sem közgazdasági alapjuk nincs. Teljesíthetetlent ígérnek, de lesz kire mutogatniuk.

Ennek ellenére az MSZP-ből kiszakadt Gyurcsány-tábor talán eléri a célját: a vasárnapi választás után az ellenzék legkevésbé gyönge csoportosulása lesz. Az őszi helyhatósági választásokra maga alá fogja gyűrni az összes többi csoportosulást. Kicsi lesz a szemétdomb, de legalább egyedül kukorékolhat róla. Persze csak akkor, ha a Jobbik, az MSZP és a többi kicsi táborából elég sok embert sikerül az orránál fogva vezetni.

Surján László

gondola
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó