Orránál fogva
Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.
2019. május 24. 14:57

A mai posta két szórólapot hozott: a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció küldött számomra üzenetet.

A kormányoldal egy lapon összefoglalja a kampányának lényegét: elutasítja a migrációt segítő uniós intézkedéseket, a névtelen bankkártyákat, a könnyen megszerezhető migránsvízumot, a kvótákat. Kiáll a határok védelme mellett és nem adna európai közpénzt a migrációt segítő szervezeteknek.

Dobrev Klára listavezetőként arra buzdít, hogy legyünk mi is egyenrangú európai polgárok. Hogy miben látja ennek sérelmét, azt nem fejti ki, viszont három dolgot szorgalmaz: Európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat és európai családi pótlékot.

Jelentem, Gyurcsány körül semmi nem változott. Híres beszédében elárulta, hogy miniszterelnökként folyamatosan hazudott. Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.

Európai minimálbér nincs. Vannak, akik szeretnék, hogy legyen, de a 28 tagállamból csak 22 államban van egyáltalán minimálbér, amelynek összege a 260.8 eurótól 1998.6 euróig változik. Jó lenne, ha a DK tisztázná, hogy a 0 és a 2000 euró közötti sávban mit tekint „európai minimálbérnek.

Európai minimálnyugdíj sincs. Európai családi pótlék sincs.

Persze egy szórólap szükségszerűen leegyszerűsít. A DK korábban kifejtette, hogy azt szeretné, ha ilyenek lennének. Tételezzük fel, (elrettentő példaként) hogy vasárnap az egész ország mögéjük áll és 21 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Mostani hazugságuk lényege: még ebben az elképzelhetetlen helyzetben sem lesznek képesek 21-en a 751-ből elérni az egységes minimálbért, minimálnyugdíjat és családi pótlékot, ezeknek a felvetéseknek ugyanis sem többségi támogatásuk, sem közgazdasági alapjuk nincs. Teljesíthetetlent ígérnek, de lesz kire mutogatniuk.

Ennek ellenére az MSZP-ből kiszakadt Gyurcsány-tábor talán eléri a célját: a vasárnapi választás után az ellenzék legkevésbé gyönge csoportosulása lesz. Az őszi helyhatósági választásokra maga alá fogja gyűrni az összes többi csoportosulást. Kicsi lesz a szemétdomb, de legalább egyedül kukorékolhat róla. Persze csak akkor, ha a Jobbik, az MSZP és a többi kicsi táborából elég sok embert sikerül az orránál fogva vezetni.

Surján László

gondola
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó