Orránál fogva
Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.
2019. május 24. 14:57

A mai posta két szórólapot hozott: a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció küldött számomra üzenetet.

A kormányoldal egy lapon összefoglalja a kampányának lényegét: elutasítja a migrációt segítő uniós intézkedéseket, a névtelen bankkártyákat, a könnyen megszerezhető migránsvízumot, a kvótákat. Kiáll a határok védelme mellett és nem adna európai közpénzt a migrációt segítő szervezeteknek.

Dobrev Klára listavezetőként arra buzdít, hogy legyünk mi is egyenrangú európai polgárok. Hogy miben látja ennek sérelmét, azt nem fejti ki, viszont három dolgot szorgalmaz: Európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat és európai családi pótlékot.

Jelentem, Gyurcsány körül semmi nem változott. Híres beszédében elárulta, hogy miniszterelnökként folyamatosan hazudott. Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.

Európai minimálbér nincs. Vannak, akik szeretnék, hogy legyen, de a 28 tagállamból csak 22 államban van egyáltalán minimálbér, amelynek összege a 260.8 eurótól 1998.6 euróig változik. Jó lenne, ha a DK tisztázná, hogy a 0 és a 2000 euró közötti sávban mit tekint „európai minimálbérnek.

Európai minimálnyugdíj sincs. Európai családi pótlék sincs.

Persze egy szórólap szükségszerűen leegyszerűsít. A DK korábban kifejtette, hogy azt szeretné, ha ilyenek lennének. Tételezzük fel, (elrettentő példaként) hogy vasárnap az egész ország mögéjük áll és 21 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Mostani hazugságuk lényege: még ebben az elképzelhetetlen helyzetben sem lesznek képesek 21-en a 751-ből elérni az egységes minimálbért, minimálnyugdíjat és családi pótlékot, ezeknek a felvetéseknek ugyanis sem többségi támogatásuk, sem közgazdasági alapjuk nincs. Teljesíthetetlent ígérnek, de lesz kire mutogatniuk.

Ennek ellenére az MSZP-ből kiszakadt Gyurcsány-tábor talán eléri a célját: a vasárnapi választás után az ellenzék legkevésbé gyönge csoportosulása lesz. Az őszi helyhatósági választásokra maga alá fogja gyűrni az összes többi csoportosulást. Kicsi lesz a szemétdomb, de legalább egyedül kukorékolhat róla. Persze csak akkor, ha a Jobbik, az MSZP és a többi kicsi táborából elég sok embert sikerül az orránál fogva vezetni.

Surján László

gondola
 • A hungarofóbia mérlege
  Egyhetes konferencia is kevés lenne annak taglalására, hogyan ártott társadalmunknak a legvisszataszítóbb rasszizmus. Mégis fontos, hogy elkészüljön a hungarofóbia mérlege.
 • A futball a tartalomipar része
  A futball ugyanis több, mint sport, több, mint tartalomipar, hallatlanul fontos – lenne – egy-egy nemzeti közösség jövőformálásához.
 • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
  Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét
  Az elmúlt kilenc évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és 3000 újult meg - mondta, hozzátéve, hogy a magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".
 • Török Ferencnek még fontos feladata van
MTI Hírfelhasználó