Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
2019. május 26. 10:45

Hollandia: a Magyar Nemzet is megírta, hogy Hollandiában a Frans Timmermans- féle baloldali Munkapárt arathatott meglepetés-győzelmet. Timmermansék a szavazatok körülbelül tizennyolc százalékát szerezhették meg, őket Mark Rutte miniszterelnök liberális-jobbközép pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért párt követheti a voksok mintegy tizenöt százalékával. Az elit- és bevándorlásellenes Fórum a Demokráciáért párt is jól szerepelhetett, ők tizenegy százalékos támogatottsággal – újoncként az EP-választáson – a negyedik helyet szerezhették meg.

Egyesült Királyság: a brit választási törvény nem teszi lehetővé az exit pollokat, így csak vasárnap este derül ki pontosan, hogyan szavazott a brexit kapujában toporgó szigetország. A kilépés minden bizonnyal dominálta a voksolás kimenetelét. Az előzetes felmérések szerint a Nigel Farage-féle, egytémájú Brexit Párt körülbelül 33 százalékos támogatottságot szerezhet, míg második helyen az EU-tagság fenntartását szorgalmazó Liberális Demokraták futhatnak be körülbelül 17 százalékkal. A vezető brit pártok lehangoló teljesítménye garantáltnak tűnik: a kormányzó – és vezetésváltást előtt álló – konzervatívoknak a szavazatok alig nyolc százalékát, az ellenzéki Munkáspártnak pedig körülbelül tizenhat százalékot jeleztek előre.

Lettország: a balti államban szombaton a választók körülbelül 33,5 százaléka vonult a szavazóurnákhoz, ami megugorja a 2014-es, közel 30 százalékos részvételi arányt. A szavazatokat már szombaton összeszámolták, a sajtóban megszellőztetett adatok szerint pedig a néppárthoz tartozó konzervatívok mintegy húsz százalékot vesztettek a támogatottságukból. A becslések szerint a lett voksolás nagy nyertesei a helyi liberálisok, akik kilenc százalékkal nagyobb – körülbelül tizenegy százalékos – támogatottságot szereztek.

Szlovákia: a szombati voksolás feltételezett eredményeit Szlovákia esetben is megszellőztették a sajtóban. Eszerint a baloldali kormánypárt, a SMER-SD kicsit visszaesve a szavazatok körülbelül 19 százalékát szerezhette meg ( 2014-ben 24 százalékos támogatottság körül mozogtak). Az unióbarát-liberális Progresszív Szlovákia és a konzervatív Együtt- Polgári Demokrácia szövetsége lehet a nagy nyertes: nekik jelenleg a voksok tizennyolc százalékát jósolják. A sajtóban megszellőztetett, feltételezett eredmények szerint a Magyar Közösség Pártja nem érte el a bejutáshoz szükséges, öt százalékos támogatottságot Szlovákiában. A párt a 2009-es európai parlamenti választások alkalmával még tizenegy százalékos támogatottság körül mozgott, emlékeztetett a Europe Elects elemző. Szlovákia uniós tagságának kezdete óta folyamatos a magyar képviselet az uniós parlamentben, az MKP-t jelenleg Csáky Pál képviseli. A szlovák-magyar vegyes pártot, a Most-Híd tömörülést jelenleg szintén öt százalék alatt mérik.

Csehország: a 2014-es 18 százalékhoz képest a sajtó 20-25 százalékosra becsüli a részvétei arányt. A becslések szerint Andrej Babis kormányfő pártja, az ANO mozgalom lehet majd a legnépszerűbb párt, nyomában a cseh Kalózpárttal. Megszellőztetett, vagy exit poll eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Írország: Leo Varadkar ír miniszterelnök szombaton gratulált az ír Zöld Pártnak, miután az a 2014-es 4,9 százalékhoz képest megháromszorozta a támogatottságát és a becslések szerint a voksok közel tizenöt százalékát szerezte meg. A Zöldek a dublini választókerületet valószínűleg meg is nyerték. Az ír köztelevízió szerint a legerősebb párt a szavazatok 28,7 százalékával Leo Varadkar miniszterelnök pártja, a néppárthoz tartozó, jobbközép Fine Gael lett.

Máltán is megtartották már a voksolást, a szigetországból egyelőre arról érkezett információ, hogy a 2014-es, körülbelül 74 százalékos adatnál valamivel kevesebben, a választók közel 72 százaléka ment el szavazni. Az adat annak fényében csalódást keltő, hogy egy alkotmánymódosítás nyomán idén már a 16-17 éves állampolgárok is szavazhattak.

magyarnemzet.hu
MTI Hírfelhasználó