Gyurcsány felboríthatja az ellenzéki együttműködést Budapesten
A vasárnapi európai parlamenti választás új helyzetet teremtett az ellenzék önkormányzati kampányában is. A várakozáson felül teljesítő baloldali DK és a liberális Momentum újratárgyalná az eddigi ellenzéki megállapodásokat, ami hatással lehet Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester-jelöltségére is.
2019. május 29. 12:36

– Karácsony Gergely politikáját büntették a választók Budapesten és Zuglóban is – közölte tegnap az M1 aktuális csatornán Farkas Örs politikai elemző annak apropóján, hogy a XIV. kerületben a szocialisták a negyedik helyre kedden vissza. Az önkormányzati választásról elmondta: az EP-választás után egyértelművé vált, hogy az ellenzék térfelén a főpolgármesteri tisztségért folytatott küzdelmet eddig meghatározó Karácsony Gergely zuglói polgármester, a baloldali pártok jelöltje és a független Puzsér Róbert, aki mögött a Jobbik és az LMP sorakozott fel, teljesen elvesztette politikai hátországát. – A Jobbik, az LMP és az MSZP leírták magukat – utalt a vasárnapi választás eredményére. Szerinte a leszerepelt ellenzéki pártokat az összefogás erőltetése miatt hagyták el a választók, akiknek az egymástól távol álló politikai irányok, közösségek és politikai karakterek egybemosása egyáltalán nem volt szimpatikus.

Fény és árnyék. Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció kegyét keresik a pártok Fotó: Bach Máté

Karácsony Gergely ennek ellenére hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt hangoztatta, hogy az ellenzéki oldalon a versengést most már az együttműködésnek kell felváltania. Sietősen azt is leszögezte: készen áll arra, hogy az ellenzék támogatásával a kormánypárti Tarlós István kihívója legyen októberben.

Az EP-választáson az előrejelzéseknél is jobban szereplő, két mandátumot szerző Momentumnál tegnapra elmúlt a kezdeti szerénység. – A héten döntünk arról, hogy indítunk-e saját jelöltet az ellenzéki előválasztás második fordulójában – nyilatkozta Fekete-Győr András, a liberális párt elnöke tegnap több lapnak is. A Momentum áprilisban fogott össze az MSZP–Párbeszéddel, valamint a DK-val, és leszögezték, az előválasztás győztesét fogják támogatni az őszi önkormányzati választáson. Fekete-Győr szerint az áprilisi egyezményt eredetileg is annak szellemében kötötték meg, hogy május 26-a után, esetleg új pártokkal kiegészülve átgondolják az egészet.

– Szerintem ez így normális – mondta.

Fotó: Teknős Miklós

A PestiSrácok.hu mindeközben – egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva – megírta, hogy Szél Bernadett lehet a Momentum főpolgármester-jelöltje. Megkeresésünkre a Momentum nem kívánta kommentálni a Szél Bernadett indításáról szóló híresztelést. A képviselőnő pedig sajtósán keresztül cáfolta az értesülést. Azt üzente, „idén nem kíván semmilyen pozíciót vállalni”.

Az ellenzéki oldalon zajló erjedési folyamatokat mutatja Horváth Gyula, a DK csepeli elnökének Facebook-bejegyzése is, amelyben a Gyurcsány-párti politikus arra utal, hogy az ellenzéki pártoknak az uniós választáson mért súlyuknak megfelelően kell összeállítaniuk az őszi önkormányzati választásokon induló közös jelöltek listáját. A katasztrofális vereséget szenvedett MSZP elnöke, Tóth Bertalan viszont egészen más hangot ütött meg, mint sikeres szövetségesei. A szocialista politikus hétfőn a parlamentben szó szerint azért rimánkodott a többi ellenzéki párt felé fordulva, hogy „ne hagyják veszni a reményt” az őszi önkormányzati választáson.

A választás után máris vannak, akik inkább Szél Bernadettet indítanák Tarlós István ellen Fotó: Kurucz Árpád

A szintén leszerepelt Jobbik és az LMP támogatásával, de függetlenként induló Puzsér Róbert kampányfőnöke, Zaránd Péter a Hvg.hu-nak azt mondta: el kell engedni mind a két párt kezét, és civil kampányt kell folytatni. Zaránd Péter azt is leszögezte: amennyiben nem nyitják, tárgyalják újra a polgármesterjelöltek kérdését, akkor kiszállnak, Puzsér pedig önállóan indul.

Helyezkednek

Guy Verhofstadttal, az EP liberálisainak vezetőjével találkozik ma Gyurcsány Ferenc. A DK elnökének lépése némiképp meglepő, és azt is jelentheti, hogy a párt képviselői az S&D, azaz a szociáldemokraták helyett a liberálisok sorait erősíti majd a következő öt évben. A DK szóvivője sem zárta ki ennek lehetőségét, bár a Klubrádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: még semmi sem dőlt el.

Magyar Nemzet
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó