Többen meghaltak a dunai vízi balesetben
Több ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen.
Utoljára frissítve: 2019. május 30. 01:17
2019. május 29. 23:59

Többen meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette az M1 aktuális csatorna. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, közülük 16-ról egyelőre nem tudnak.

Az Országos Mentőszolgálat az MTI-nek annyit erősített meg, hogy a balesetnek van halálos áldozata, és több megyéből érkeztek mentőegységek.
   
A Hableány elnevezésű sétahajón 32, főleg távol-keleti turista utazott és a kéttagú legénység - közölte a hajó tulajdonosa, a Panorama Deck Kft az MTI-vel.
   
Tizennégy ember épségben van, egyet újra kellett éleszteni, 16 emberről egyelőre nem tudni. A mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára - jelentette az M1 tudósítója, aki elmondta azt is, hogy a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter.

A szerdán a Dunán történt hajóbaleset következtében nagy problémákat okozhat a sodródó hajóroncs is - emelte ki Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató az M1 aktuális csatorna szerda esti hírfolyamában.

Az M1 információi szerint hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, közülük 16-ról egyelőre nem tudnak. Hárman meghaltak, egy ember újraálesztettek.

A szakbúvároktató azt hangsúlyozta: a kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni.
Azt mondta: a protokoll ilyenkor az, hogy riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van - tette hozzá.

Szatmári Zsolt szerint a mentést jelenleg nehezíti, hogy éjszaka van. Emellett a hőmérséklet és a folyási sebesség is nehezítő körülmény. 

Harminchárom koreai utas, két magyar hajós volt a Hableányon

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.

Vízügyi szóvivő: erőteljes áradás

Erőteljesen árad a Duna a fővárosban, ahol két hajó összeütközött, majd az egyik elsüllyedt szerda este - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi

Főigazgatóság szóvivője szerda az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A szóvivő azt mondta: a Duna pár órája újra áradni kezdett. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.
   
Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A tetőzést pár nap múlva 570-580 centiméterrel várják - közölte a szóvivő.

Városnézés közben történt a baleset - főleg távol-keleti utasok

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó - mondta az M1 aktuális csatornának Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka.

Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják.
   
Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.
   
Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. A környezeti tényezők, köztük a sodrás is nehezíti a mentést - tette hozzá.

Megismételte, hogy a sétahajón 32, főleg távol-keleti turista utazott és a kéttagú legénység.

Hárman meghaltak, amikor két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette az M1 aktuális csatorna. A felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, közülük 16-ról egyelőre nem tudnak. Egy embert újraélesztettek.

A mentést nehezíti, hogy jelenleg is szakad az eső, a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása 

Zacher: kiszámíthatatlan sérülések

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei - mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus.

Zacher Gábor kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent.

A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

A mentést nehezíti, hogy jelenleg is szakad az eső, a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása.

Hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen.

A roncsot nem találják

Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.
   
A hajó roncsát egyelőre nem találják. 

Három nagy kórház fogadja a sérülteket

Három nagy kórház fogadja a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjeit - nyilatkozta a helyszínen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az MTI-nek.

Azt mondta: hét sérültről tud, könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházba vitték őket.
   
Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a baleset a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevőknek.
   
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen bejelentette: hét ember meghalt, miután két hajó összeütközött, majd az egyik felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.
   
A helyszínen a dél-koreai nagykövetség munkatársai segítik az áldozatok azonosítását.

Kép: Mentők a Duna-parton, a Pesti vigadónál 2019. május 29-én. Az éjszaka felborult egy hajó a Parlamentnél.
MTI/Mihádák Zoltán

MTI
Címkék: