Szuperfegyver kifejlesztésén dolgozik a Honvédség
Az MH MI-t azért hozták létre, hogy fejlesszék a haderő innovációs képességét és egy szervezetben láthassák el a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel, illetve a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő feladatokat. A hadfelszerelések fejlesztésébe így bekapcsolódnak a katonai titkosszolgálat (Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat) szakemberei és a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának innovációval foglalkozó részlege is.
2019. május 30. 20:31

Hamarosan különleges fejlesztéssel rukkolhat elő a honvédség modernizációs intézete. A szervezet munkatársai egy speciális mesterlövészfegyver kifejlesztésén dolgoznak, amely kapcsolódhat a digitális katona programhoz.

Speciális magyar mesterlövészpuska kifejlesztésén dolgoznak a Magyar Honvédségnél – tudta meg a Magyar Nemzet katonai forrásból. Információink szerint a magyar „szuperfegyver” a hadsereg új szervezetének, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének (MH MI) egyik nagy dobása lesz, ha elkészülhet majd az első prototípus.

Az MH MI-t azért hozták létre, hogy fejlesszék a haderő innovációs képességét és egy szervezetben láthassák el a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel, illetve a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő feladatokat. A hadfelszerelések fejlesztésébe így bekapcsolódnak a katonai titkosszolgálat (Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat) szakemberei és a Magyar Honvédség Logisztikai Központjának innovációval foglalkozó részlege is.

Az új mesterlövészpuskáról és az egyéb haditechnikai újításokról egyelőre nem sok minden tudható meg, mivel ezek az adatok nemzetbiztonsági okokból is védett információk, a fejlesztés részletei pedig üzleti titoknak is számítanak.

Egyelőre a Honvédelmi Minisztérium sem válaszolt az erre vonatkozó kérdéseinkre, de azt nem cáfolták, hogy új mesterlövészpuska kifejlesztésén dolgoznak az MH MI-nél. Katonai szakértők szerint a speciá­lis fegyver legfőbb újítása várhatóan a Digitális katona programhoz köthető, vagyis a fejlődési irányokat tekintve a komputeres vezérlés lehet majd a „szuperfegyver” különlegessége.

Az innovációs szakemberek tehát vélhetően egy ballisztikai számítógéppel kombinált tűzvezető rendszeren dolgozhatnak, és a fegyver a kor elvárá­sainak megfelelően rendelkezhet éjjellátóval és infratávcsővel is.

A legmodernebb fegyvereknek ma már a szakemberek szerint van olyan különleges állványrendszerük is, amely megkönnyíti a biztos találatot.

A magyar mesterlövészpuska azonban várhatóan inkább egy vállra illeszthető típus lesz. A speciális fegyver amellett, hogy bizonyos területeken és feladatokra használhatják a magyar lövészek, illetve a hazai különleges műveleti csoportok is, elsősorban üzleti szempontból lehet fontos. Egyrészt elősegítheti a magyar hadiipar fejlődését, másrészt komoly igény lehet rá a piacon.

Ha az új puska a legmodernebb változatokra hasonlít, legalább tízezer dollárért lehet majd értékesíteni. Azért is lehet különleges fegyverre számítani, mert a Magyar Honvédségnek már készültek hazai gyártású mesterlövészpuskák.

A Gepárdból például egész fegyvercsalád létezik, van belőle egylövetű, ismétlő, öntöltő, öntöltő romboló, valamint öntöltő nehézromboló (Hiúz) mesterlövészfegyver is. A fejlesztés a Haditechnikai Intézet terve alapján 1988-ban kezdődött.

Ezeken kívül van egy nem hivatalos tagja is a fegyvercsaládnak, a szintén Szép József által tervezett Szép mesterlövészpuska, amely képes a magyar tervezésű és hazai gyártású AP keményfémmagvas lövedékű tölténnyel is megbízhatóan tüzelni.

A Magyar Honvédségnek orosz és amerikai mesterlövészfegyverei is vannak, amelyekkel el tudja látni jelenlegi missziós, különleges feladatait.

Haraszti Gyula

magyarnemzet.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
MTI Hírfelhasználó