A Fidesz-KDNP a szavazókörök 99,59 százalékát megnyerte
Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásokon, a kormánypártok a 10 277 szavazókörből 10 235-ben a legtöbb voksot kapták, azaz a szavazóköröknek a 99,59 százalékát megnyerték. A Fidesz-KDNP ezzel az eredménnyel az Európai Unió legsikeresebb politikai erejének számít, ekkora fölénnyel ugyanis senki nem nyert.
2019. június 1. 18:32

A múlt vasárnapi EP-választásokat a Fidesz-KDNP fölényesen megnyerte, a magyar kormánypártok európai parlamenti választásokon még soha nem kaptak ilyen sok szavazatot – írja az Origo.hu.

Ha összehasonlítjuk a 2014-es EP-választások eredményét a mostanival, akkor azt láthatjuk, hogy a Fidesz-KDNP nagyjából 630 ezer új szavazatot szerzett, 1 194 000-ről 1 824 000-re növelte szavazatainak a számát.

A Fidesz-KDNP a 10 277 magyarországi szavazókörből 10 235-ben a legtöbb szavazatot kapta, azaz a 99,59 százalékát megnyerte a szavazóköröknek.

A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) 25, a Momentum 14, az MSZP-P, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom mindössze 1-1 szavazókörben tudott győzni.

Farkas Örs politológus az Origónak azt mondta: hiába próbálják az ellenzéki pártok másképp beállatni, óriási Fidesz-KDNP siker született, a balliberális pártok még a legtöbb általuk vezetett településen sem tudtak jó eredményt elérni, a diadaltól pedig nagyon távol álltak.

A Momentum elsősorban az átjelentkezések miatt tudott győzni néhány szavazókörzetben, ezek túlnyomó többsége Budapesten található, a XIII., a VIII. és a IX. kerületekben – fűzte hozzá.

A Gyurcsány-féle DK pedig egy Baranya megyei kistelepülésen, a nem egészen 400 lakosú Cserdiben szerepelt csak jól.

Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti választásokon Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Farkas Örs azt mondja, egyértelműen megértették a magyarok a kormánypártok üzenetét, függetlenül attól, hogy az ország melyik településén élőkről beszélünk, hiszen a főváros XIII. kerületében, és Szegeden is győzött a Fidesz-KDNP, noha az utóbbiaknak ellenzéki vezetésük van.

A politológus hozzátette: a szavazókörök 59,52 százalékában 50 százalék fölötti eredményt értek el a kormánypártok. Soha ilyen egyértelmű győzelmet nem aratott a Fidesz – nyomatékosította álláspontját.

Európai uniós szinten a Fidesz-KDNP pártszövetség a második legjobb eredményt érte el (52,56 százalék), alig maradva le a máltai Munkáspárttól (54,29) – jelentette ki Farkas Örs.

Ehhez még hozzátartozik az is, hogy a bevándorlókkal együtt 475 ezer lakosú Málta szigetén lényegében kétpártrendszer van, a jobbközép Nemzeti Párt 16 százalékkal maradt le a Munkáspárt mögött, 37,9 százalékos eredménnyel.

Ezzel szemben Magyarországon jóval nagyobb a szakadék az első és a második között, hiszen a Fidesz 52,56 százalékot kapott, míg a DK csak 16,05-öt, ami több mint 36 százalékos különbség – hangsúlyozta a politológus.

Az első és a második között ez a legnagyobb különbség az Európai Unióban.

Túlzás nélkül kijelenthetjük tehát, hogy a Fidesz-KDNP történelmi diadalt aratott.

origo.hu
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó