A magyarság Szent István óta a keresztény Európa építője
A magyarság Szent István királyunk óta részese Európa keresztény építkezésének - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap a székelyföldi Csíkzsögödön.
2019. június 2. 17:59

A csíkzsögödi Szentháromság Plébániatemplom keresztúti bronzdomborműveit megáldó szentmisét követő beszédében Kövér László, a magyar törvényhozás elnöke úgy fogalmazott, hogy nyugati világot a halál kultúrája fenyegeti, amely anyagi érdekektől vezettetve szét akar verni minden lelki közösséget. Hangsúlyozta: "Szent II. János Pál pápa a halál kultúrájának nevezte azt a romboló nihilizmust, amely anyagi érdekektől vezettetve szét akar verni minden lelki közösséget - a családjainkat, a hitbéli gyülekezeteinket és a legtágabb lelki sorsközösséget, a nemzetet is".

"A halál kultúrája a szabadság nevében a rend ellen fordul, a jog nevében a demokrácia létére tör" - hívta fel a figyelmet a házelnök.

"Célja a természetes közösségek felmorzsolása olyan, a nemi, családi, vallási és nemzeti önazonosságukból kiforgatott, fogyasztói lényekké silányított egyénekre, akik értéktudatuk elveszítése miatt már képtelenek érdekeik felismerésére, képtelenek az önvédelemre, és ezért biztosabban alávethetők, uralhatók és kifoszthatók" - tette hozzá.

Kövér László szerint "mindez ellen az európai embernek csak a keresztény hite, a gyermekáldást vállaló családi szeretetközössége és az értékeiben öntudatos nemzeti közössége nyújthat védelmet".

A házelnök hangsúlyozta: a nyugati világ három dombra - az athéni Akropoliszra, a római Capitoliumra és a jeruzsálemi Golgotára - épült szabadságból, kultúrából és hitből.

A "nyugati világ nem létezhet a Golgota nélkül, Európa nem létezhet kereszténység nélkül" - húzta alá Kövér László.

"Minden fontos dolog, amit Európa az elmúlt századok alatt hozzátett az emberiség életéhez, valamiféleképpen kapcsolatban van a kereszténységgel: annak eszmeiségéből sarjadt, folyamatosan abból táplálkozik" - vélekedett.

A házelnök szerint a zsögödi keresztút egy európai emlékeztető arra, hogy "hit, hűség és áldozat nélkül senki számára nincs sem megmaradás, sem feltámadás".

A csíkzsögödi műemlékvédelmi templom restaurálását a magyar kormány támogatta. A keresztúti stációk Blaskó János budapesti születésű szobrászművész alkotásai. 

Kép: T. Sebestyén Ottó plébános beszédet mond a Szentháromság Plébániatemplom keresztúti bronzdomborműveit megáldó szentmisén a székelyföldi Csíkzsögödön 2019. június 2-án.
MTI/Veres Nándor

MTI
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó