II. Szemtől-szembe..!
Fidesz: Aktuális ügyek Jobbik: A harc folytatódik! Párbeszéd: A miniszterelnök úr kedvenc nótáját át kell alakítani!
2019. június 8. 19:18

A kezdés örömét színesítik a napirend előtti parlamenti felszólalások. Hangzatos ítéletek és válaszok követik egymást, kettéválik a „világ”: az ellenzék jelesei, mint egykoron a törökök az Eger várát, ostromolják a kormányt, a várvédők viszont győztesként köszöntik egymást. 

 

 

 

Utolsó májusi csatájukról, a tapsokat és szolidabb „beszólásokat” is jelezve, szól a tudósításunk.

Aktuális ügyek…

Dr. SELMECZI GABRIELLA, (Fidesz): - Képviselőtársaim! Az európai parlamenti választások eredménye bizonyíték arra, hogy mi vagyunk a legcsaládbarátabb ország Európában! Magyarország polgárai nagy többséggel azzal bíztak meg bennünket, hogy a bevándorlás helyett a magyar családokat és a gyermekvállalást támogassuk. Senki számára nem volt kérdés, hogy vasárnap milyen lehetőségek között kellett választanunk: a gyermekeinkre szavazunk vagy a bevándorlásra, Európa súlyos demográfiai válságára mit adunk válaszul, gyermekeinkre, unokáinkra milyen országot és milyen Európát hagyunk, bevándorlók betelepítésével oldjuk meg a népességfogyás problémáját, melynek során eltérő kultúrájú emberek sokasága települne hazánkba, vagy inkább családokat támogatunk abban, hogy minél több gyermek születhessen?!

- Képviselőtársaim! Magyarország megadta a választ: nekünk a gyermek az első! Széles körű felhatalmazást kaptunk, hogy folytassuk azt a politikát, amelyet elkezdtünk! A szokatlanul magas részvételi arány pedig arról árulkodott, hogy a magyar emberek el akarták mondani véleményüket, és nem akarják hazájukat bevándorlóországgá tenni. Meg akarják védeni magukat, gyermekeiket, unokáikat, maguknak és unokáiknak Magyarországot pedig olyannak, amilyen most: nemzeti, keresztény és biztonságos! Ahogyan miniszterelnök úr korábban megfogalmazta mi is az a gondolat, ami egységbe fogja a magyarokat: „mi magyar Magyarországot és európai Európát akarunk!”

- Képviselőtársaim! A vasárnapi uniós szavazást megelőzően a nemzeti konzultáció alkalmával kértük már ki az emberek véleményét családvédelmi kérdésekben. Mindezek együttvéve adnak most aktualitást a családvédelmi akciótervünk folytatásának. A védelmező Magyarország a társadalom legkisebb és legfontosabb egységére építi alapköveit, ez pedig nem más, mint a család. A magyar családok védelmében az utóbbi időben is rengeteg intézkedést hoztunk. Amikor arról beszélünk, hogy nekünk a gyermek az első és szeretnénk a családokat erősíteni, akkor nemcsak az anyagi támogatásra gondolunk, hanem egy bizonyos gondolkodásmódra is, értékrendre is szeretnénk ráirányítani a figyelmet, - arra, hogy nem mindegy, hogy a társadalom vagy akár itt a parlamentben a politikusok hogyan tekintenek a gyermeket vállaló családokra! Sokféle élethelyzet van, és mi igyekszünk mindenkinek megtalálni a megfelelő támogatást. Ilyen a nagyszülői gyed is például, amit most fogunk tárgyalni. A családvédelmi akcióterv újabb támogatásokkal segíti a fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Bevezetjük a fiatal családok gyermekvállalási támogatását, ’19. július 1-jétől pedig jön a babaváró támogatás. Már használt lakásra is felvehető lesz a CSOK kedvezményes kamatozású kölcsöne. Bővül a jelzáloghitel-csökkentésre jogosult gyermekes családok köre és a támogatás összege is. Vissza nem térítendő támogatást kapnak autóvásárláshoz a nagycsaládosok: 2019. július 1-jétől 2,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a legalább három gyermeket nevelő családok új, hétszemélyes vagy annál nagyobb terű személyi autó vásárlásához. Ma Magyarországon mintegy 150 ezer három- vagy többgyermekes család él. Nekik fogunk tudni segíteni ezzel. Az szjamentességet megkapják a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák. A világon egyedülálló intézkedés a jelenlegi adatok szerint mintegy 40 ezer édesanyát érint. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás is. Három év alatt újabb 21 ezer bölcsődei férőhelyet létesít a kormány.

- Képviselőtársaim! Tudták-e, hogy Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, 2010-hez képest már kétszer nagyobb összeget, 2000 milliárd forintot, ami egyébként a nemzeti össztermékünknek 4,8 százaléka? 2012 óta a gyermekvállalás jelentősen, 21 százalékkal emelkedett! A vágy tehát létezik, ott van a családoknál, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ehhez.

- Képviselőtársaim! 2010 óta minden évben igyekeztünk hozzátenni valamit a családok támogatásához, és folyamatosan bővítjük azokat a lehetőségeket, amelyekkel segítjük a fiatalokat az életkezdésben. 2010-ben, amikor a szakadék szélén táncolt az ország, akkor is gondoltunk a gyermekekre és a családokra, akkor is, amikor nagyon rossz volt a helyzet, visszaállítottuk a harmadik évi gyest, és visszaállítottuk a gyermekek után járó adókedvezményt. Ké- Képviselőtársaim!rem, hogy a napirenden lévő családtámogatási törvényt is támogatni szíveskedjenek! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

A harc folytatódik!

Z. KÁRPÁT DÁNIEL, (Jobbik): - Tisztelt Ház! Szomorú ez a nap abból a szempontból, hogy bár tegnap látszólag a választások értékelése mindenkinél saját szájíz szerint minden irányból megtörtént, szakmai jellegű vitákra, felvetésekre érdemi reakció a mai napon sem hangzott el kormánypárti képviselőtől. Remélem, hogy ez megváltozhat, mert kampányok, választások, azoknak a szele jön-megy, de nemzeti sorskérdéseink megmaradnak, és akkor lenne tisztességes a magyar demokrácia, akkor kezdene el működni, ha nemzeti sorskérdéseinkről tárgyilagos, szakszerű viták mentén, érdemi, konszenzuális eredményeket, akár összpárti eredményeket sikerülne elérni, - mondjuk, a magyar családtámogatás terén. Éppen ezért próbálkozunk újra és újra azzal, hogy a meghirdetett családvédelmi hét pont tekintetében ne csak kozmetikai jellegű kedvezményeket biztosítson ez a kormányzat, hanem érdemi segítséget több százezer ember részére. S hogy ne lehessen engem is olcsó vádaskodással vádolni, a konkrétumok talajára szeretnék állni: három olyan javaslatot osztanék meg, amit benyújtottunk az utóbbi hetekben - amivel kapcsolatban a kormányzat nem nyilvánult meg -, amelyeknek a rendezése több százezer magyar honfitársunkat tudná kedvezményezni.

- Szeretném előrebocsátani: fel vagyok készülve mind lelkiekben, minden értelemben a kormányzat személyeskedésére, a közösségemet érintő támadásokra, ugyanakkor önbevalló módon járna el a kormányzat, ha minden egyes szakmai kérdésre ilyen válaszokat adna. Nem lepődnék meg rajta, de a saját kudarcuk beismerésével lenne egyenértékű, ha nem nemzeti sorskérdéseinkről beszélnénk, hanem ugyanarról, mint az elmúlt években. Szeretném elmondani, hogy a legfontosabb mutatók itt vannak előttünk. Az élveszületések száma tekintetében sajnálatos módon újabb csökkenés következett be az elmúlt egyéves időszakban. A halálozások száma tekintetében megint azt látjuk, hogy sajnálatos módon növekmény mutatkozott, és a termékenységi arányszám dicséretes, üdvözlendő emelkedését követően egy megtorpanás, majd egy lassú csökkenés következett be az amúgy is szűk bázison belül, hisz sajnálatos módon a szülőképes korban lévő magyar hölgyek száma folyamatosan csökken demográfiai okokból, a kivándorlási spirál pedig tovább gyorsítja ezt a csökkenést.

- Lehet beszélni kampányokról, lehet beszélni politikai pártok szerepléséről, és kell is; magam is vállalom a felelősség rám eső részét e tekintetben, de ezekről a nemzetstratégiai kérdésekről nem beszélni haza- árulással felérő lenne, s azt kell mondjam, önmagában ez a látlelet Magyarországról. Beszélhetnek gazdasági adatokról, arról a GDP-ről, ami egyébként a tegnap elhangzottakkal szemben nem a nemzetgazdaság állapotáról árulkodik, hanem a Magyarország területén belül folyó gazdasági folyamatokról, és ezeknek a vitáknak helyük van. Ugyanakkor amire konkrét választ várunk: benyújtottuk a javaslatot a tekintetben, hogy a családi adókedvezmény kétgyermekesekre vonatkozó, idéntől befagyott, befagyasztott kedvezménytömege évente sávos módon növekedhessen legalább az infláció mértékének megfelelően, de azért szeretném, ha ennél jobban is tudna emelkedni. A jelenleg hatályban lévő törvény szerint ugyanis ez a kedvezmény idén befagyott, nominálisan ugyanannyi kedvezményre tarthatnak igényt a kétgyermekesek, nem növekszik. Ezen szeretnénk változtatni. Konkrét választ várok el önöktől a tekintetben, hogy a kétgyermekesek mire számíthatnak ezen a területen?

- Szeretném azt is elmondani, hogy a jelzáloghiteles magyar családok esetében elképesztő szakadékot látok, hiszen ha valaki 2018. január és 2019. június között adta be kérelmét a harmadik gyermeke után, lényegesen alacsonyabb segítségre számíthat, mint az, aki most a csomag meghirdetését követően. Ezt kiegyenesítendő, - elvárom a kormánytól azt, hogy minden érintett magyar családra terjessze ki azt a kedvezményt, ami ugyan kedvezménynek sem nevezhető, hiszen a tisztességes eljárás a jelzáloghitelesek esetén a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása lenne, de visszaadná a lopott holmit, visszaadná az érintett összegeket a magyar családoknak. Harmadsorban pedig: a családi autó vásárlását nagyon fontosnak tartom. Értetlenül állok az előtt, hogy miért csak a szerencsésebb társadalmi osztályok új gépjármű vásárlására vonatkozó kedvezményéről beszélnek, miért nem beszélünk megfelelő műszaki paraméterekkel ellátott használt autó vásárlásának lehetőségéről, tipikus magyar élethelyzetekről, tipikus magyar családok mindennapi gondjairól? Az a kérésem és felszólításom tehát, hogy ne csak bizonyos társadalmi csoportoknak kedvezzenek, ne csak a felső középosztálytól jellemzően felfelé, hanem a tipikus magyar élethelyzetekre vonatkozó módon, akár konszenzuális alapon, ez a parlament foglalkozzon a valódi nemzeti sorskérdésekkel, mert ez az, ami igazán számít 50 éves távlatban! (Taps a Jobbik és a Párbeszéd soraiban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára): - Képviselő Úr! Először is, mielőtt reagálnék a felszólalására, engedje meg, hogy azért egy megjegyzést a felszólalás címével kapcsolatban megfogalmazzak, ugyanis utánanéztem, mert nekem gyanús volt ez „A harc folytatódik” című dolog: ez bizony egy 1974-ben komponált munkásmozgalmi dal címe…(Derültség és közbeszólások a Jobbik soraiban.)…amit a nagy októberi szocialista forradalom évfordulójára írt…(Z. Kárpát Dániel: Te teljesen beteg vagy!)bizonyos Nikolaj Dobronravov és Alekszandra Pakhmutova. (Z. Kárpát Dániel: Ezért érdemes volt a munkatársaknak dolgozni. Taps a Jobbik soraiban.)  Ez azért fontos…(Közbeszólások a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.)azért fontos, mert jól mutatja a Jobbik hitelességi válságát! Jól mutatja azt, hogy miért nem lehet komolyan venni azt, amit ön megfogalmaz, és jól mutatja azt, hogy a magyar választópolgárok miért büntették önöket az európai parlamenti választásokon úgy, ahogy büntették, hiszen több területen a Kétfarkú Kutya Párt nevezetű viccpárt is megelőzte önöket. (Z. Kárpát Dániel: Neked az a dolgod, hogy válaszolj, a véleményre senki sem kíváncsi!)  Ez azért van, mert önök a baloldali szocialista kormányokhoz, az ő teljesítményüket ezután is képviselő baloldali ellenzékhez kötötték magukat, akik pedig a családtámogatással összefüggésben a következőket tették: eltörölték a korábbi otthonteremtési rendszert, eltörölték az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét. (Z. Kárpát Dániel: Rossz helyre címezted, barátom!)  Bocsánat, hogy ilyen értelemben politizálok és nem szakpolitizálok, de hogy lehet az, hogy önök érdek- és értékazonosságban vannak a baloldallal, a DK-val és a magyar szocialistákkal, és ezek után a családtámogatási rendszert kritizálja, miközben ők voltak azok, akik konkrétan az ön által emelni javasolt adókedvezményeket konkrétan eltörölték! (Boldog István: Ők is bolsevikok!)  Ezt a nemzeti kormány állította helyre 2010-ben. Bocsánat még egyszer, hogy politizálok, de azért fontos…(Z. Kárpát Dániel: Professzor vagy! Professzor vagy! Gratulálok!)…mert bizony a politikai állásfoglalás és a politikai hovatartozás…(Z. Kárpát Dániel: Ilyenkor derül ki, hogy milyen emberek vagytok! Amikor nyertek, hogyan bántok az emberekkel! - Zaj. - Az elnök csenget.)

-  Képviselő Úr!  Én szívesen válaszolnék önnek, ha meghallgatná, hogy mit tudtunk tenni 2010 óta: a családok támogatása, a gyermekek születésének a támogatása nemzetstratégiai ügy, sokkal jobban állunk, hála Istennek, mint 2010-ben. de azt szeretnénk, ha még sokkal jobban tudnánk állni. Mondom önnek, hogy mit tudtunk e tekintetben tenni. 2019-ben 2000 milliárd forint jut a családtámogatásra. Ez a duplája a 2010-es összegnek. Ma egymillió családnak segít az a családi adókedvezmény, amelyet ön kritikával illetett. 2014-től új családtámogatási formák is életbe léptek gyed extra néven. (Z. Kárpát Dániel: Eddig azt hittem, hogy érti, de tényleg nem érti!)  Új otthonteremtési program segíti a családok otthonhoz jutását, ez az úgynevezett CSOK-program, amelyben 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás jut. A 2015-ös bevezetés óta több mint 100 ezer család igényelte ezt az otthonteremtési kedvezményt, 300 milliárd forint értékben. Ehhez jön az a családvédelmi akcióterv, amely 2019. július 1-jétől indul, és 10 milliós kamatmentes kölcsönt jelent a fiatal házasoknak. A kedvezményes CSOK-kölcsönt már használt lakásra is igénybe lehet venni, a második gyermek születése esetén 1 millió, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forint jelzálog-elengedést kapnak a családok, és autóvásárlási támogatási programot is indítunk, majd 2020. január 1-jétől élethosszig tartó szjamentességet kapnak a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák. Bevezetjük a nagyszülői gyedet, ’22- re pedig minden bölcsődéskorú gyermeknek bölcsődei férőhelyet biztosítunk. (Gréczy Zsolt: Miért nem születnek magyar gyerekek?)  Egyébként az Európai Unión belüli, 2010-ben a legrosszabb termékenységi arányszámunk 1,25-ről 1,5- re emelkedett, és a migrációs egyenleg is megváltozott, jelen pillanatban ugyanis többen jönnek haza, mint ahányan kivándorolnak. Azt hiszem, ez eredmény, amit nem kellene önöknek ezekben a felszólalásokban sem elvitatni. Arra szeretnénk önöket kérni, hogy inkább támogassák, ahelyett, hogy támadják a kormány ez irányú intézkedéseit. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

A miniszterelnök úr kedvenc nótáját is át kell alakítani!

Dr. MELLÁR TAMÁS, (Párbeszéd): - Képviselőtársaim! Szeretnék kapcsolódni Orbán Viktor miniszterelnök úr tegnapi beszédéhez, ahol a gazdaságról is szót ejtett, és elmondta, hogy nagyon komoly pozitív gazdasági eredmények születtek, Magyarország jobban teljesít. Nos, az első pontjában azt mondta, hogy a magyar gazdasági növekedés a legmagasabb az Európai Unióban, és tartósan igen magas szinten van. Ebből nyilvánvalóan arra kellene következtetnünk, hogy akkor Magyarország dinamikusan zárkózik fel az Európai Unióhoz. Ha megnézzük az adatokat, azt látjuk, hogy 2010-ben Magyarország egy főre jutó GDP-je az Európai Unió átlagához képest 65 százalékon volt, 2017-ben ez 68 százalék, vagyis 3 százalékos növekedés volt. Ugyanezen időszak alatt Észtország 65 százalékról 79 százalékra, vagyis 14 százalékponttal növelte a pozícióját; Litvánia 60-ról 78 százalékra, Lettország 53-ról 67 százalékra. Azt lehet látni, hogy ezek az országok 14-18 százalékpontos növekedést tudtak elérni, ehhez képest Magyarország mindössze 3 szá- zalékot!  

- Miniszterelnök úr arról is beszélt, hogy a foglalkoztatás dinamikusan növekedett 2010-18 között. Valóban így van. Közel 20 százalékos foglalkoztatásnövekedés valósult meg ebben az időszakban, ami igen imponáló, igen magas. A GDP ugyanezen időszak alatt 23,1 százalékkal emelkedett, ami szintén nagyon szép eredmény. Ha azonban a kettőt összevetjük, ebből azt látjuk, hogy a termelékenység mindössze 3 százalékkal növekedett ez alatt az időszak alatt. Az Eurostat adatai szintén ezt mutatják. 2010-18 között az Eurostat adatai szerint a magyar termelékenység 5,5 százalékkal nőtt. Hogy ez a szám menynyire magas vagy nem magas, összevetésként hadd idézzem önöknek Románia hasonló számát. Romániában 2018-ra - 2010-hez képest - 42,7 százalékkal növekedett a termelékenység, vagyis Románia egy év alatt tudja produkálni azt az 5 százalék körüli termelékenységnövekedést, amire nekünk nyolc esztendőre volt szükségünk.

- Miniszterelnök úr arról is beszélt, hogy az adósság-GDP hányadosunk jelentős mértékben csökkent, tehát kimegyünk az adósságcsapdából. Valóban, a számok azt mutatják, hogy a 2010-ben 80 százalékos adósság-GDP-hányados mostanra, tehát 2018-ra lecsökkent 69 százalékra. Ez szintén örvendetes tény, de ha bekalkuláljuk azt is, hogy ezen időszak alatt az Európai Unióból többletforrásként GDP-arányosan több mint 40 százalék érkezett. Aztán a magánnyugdíjpénztáraknak a 10 százalékát fölhasználta a kormány, vagyis ez azt jelenti, hogy nyolcéves időszak alatt több mint 50 százaléknyi GDP-arányos többletforrás került be a magyar gazdaságba. Ehhez képest a 11 százalékos adósságcsökkentés igen sovány eredménynek tűnik.

- Végezetül, arról szeretnék beszélni, hogy miniszterelnök úr közölte: a magyar gazdaságban 2 százalékponttal magasabb növekedésre van szükség, mint ami az Európai Unió átlaga. Ha az Unió átlagát 2 százalékát vesszük, akkor ez azt jelenti, hogy Magyarországon a következő években 4 százalékos gazdasági növekedést kell elérni. Ezt 2030-ig, mert ezzel a horizonttal számol ő is és Matolcsy jegybankelnök úr is… - akkor ez azt jelenti, hogy közel 50 százalékos GDP-növekedést kell elérni. De hogyan és miből, ha egyszer azt láttuk, hogy a termelékenység nem növekszik jelentős mértékben, és hazai munkaerőforrás nincsen? Tegyük föl egyébként, hogy mégiscsak van egy évi 1 százalékos termelékenységnövekedés és évi 1 százalékos erőforrás-bevonás itthonról. Ez azt jelenti, hogy évenként akkor 2 százalékos létszámnövekedésre van szükség. De honnan lehet ezt megteremteni? Nyilvánvalóan vendégmunkásokkal! Ez azt jelenti egyébként, hogy 2030-ra legalább egymillió vendégmunkást kell Magyarországra behozni! Nem tudom, hogy ezzel a kormány hogyan számolt. Egyébként miniszterelnök úr még 2010 előtt arról beszélt, hogy legalább egymillió vendégmunkásra van szükség. És valóban azt látjuk, hogy mindenhol épülnek a munkásszállók, - nem a magyar, az ukrán vendégmunkásoknak! Szóval, elképzelhető, hogy a miniszterelnök úr kedvenc nótáját át kell alakítani, és úgy kell énekelni ezután, hogy „ jó estét kívánok megjöttek a fehérvári ukránok”! (Taps az ellenzéki oldalon. - Derültség a kormánypárti padsorokban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára): - Képviselő Úr! A jobboldali sajtóban van egy vicc tárgyát képező, de alapvetően nagyon komoly cikksorozat, nem tudom, hogy olvassa-e? Azokat az alapvetően a baloldalhoz köthető közgazdászokat és a közgazdászok által megfogalmazott előrejelzéseket gyűjti össze, amelyek a valóság talaján állva utóbb egészen szürreálisnak bizonyultak, és kiderült, hogy nem voltak mások, mint szemenszedett hazugságok. Ezek nem tények, nem előrejelzések, hanem kívánságok voltak a baloldali közgazdászok részéről meghatározva. Szerették volna, ha nem sikerül gazdasági növekedésbe fordítani az országot, szerették volna, ha nem sikerül a gazdasági növekedést stabilizálni. Szerették volna, ha nem sikerül a konvergenciát tovább folytatni. Ráadásul, ami miatt ez nyilván vicc tárgyát képezi, de sajnos nem lehet csak és kizárólag nevetni ezeken a szakértőknek nevezett embereken, nem, mert a felelősségük rendkívül nagy azért, mert a gazdasági folyamatokban és a gazdasági folyamatok értelmezésében a szavaknak teremtő ereje van. Tehát ha azok a közgazdászok azt mondják - ahogy ez elő is fordult az ön és kollégái esetében -, hogy nem lesz gazdasági növekedés, akkor annak bizony lehet hatása a reálgazdaságra. És elő is fordult ilyen!

- Amikor jobboldali kormány volt, akkor mindig alacsonyabb gazdasági növekedést prognosztizáltak, amikor baloldali kormány volt, akkor meg mindig magasabb gazdasági növekedést prognosztizáltak, nyilván azért, hogy a szavak teremtő erejével a számukra kedvezőbb politikai irányba vigyék az eseményeket. Persze, a valóság utólag mindig bebizonyítja azt, hogy nem tarthatók ezek az állítások, és szépen lassan a baloldali közgazdasági elit és megmondóemberek legitimitása a béka feneke alá került. Sajnálattal azt kell mondanom önnek, hogy én időről időre hallgatom az ön felszólalásait, és ön is csatlakozik ebbe a sorba ezekkel a felszólalásokkal! Csatlakozik a baloldali közgazdász társasághoz, aki mindig megmondja a tutit, mindig megmondja azt, hogy mennyire nem lehet Magyarországon a magyar emberek akaratából növekedést csinálni, mennyire nem lehet a növekedést fenntartani, mennyire nem fog tudni a magyar gazdaság felzárkózni az Európai Unióhoz. Bezzeg Románia! - ez is mindig elhangzik, és aztán a valóság szépen lassan rácáfol ezekre a megállapításokra. Egész egyszerűen mi csak azért vagyunk itt a kormányoldalon türelmetlenek, mert ki kell várni, tehát mindig várni kell egy évet, és egy év után majd meg tudjuk önnek mondani, hogy már megint nem jött be az előrejelzése. Már megint nem jött be az előrejelzés, már megint nem volt igaza. Már megint látszik, hogy a saját maga politikai érdekeiből kiindulva mondott valamit, aminek az ország gazdasági teljesítőképességéhez viszonyítva semmi köze nincs a valósághoz. Tehát az a helyzet, hogy ha én most elkezdenék reagálni az ön felszólalására, akkor el tudom mondani a tényeket, és ha még marad időm, akkor el is fogok egypár tényt mondani. De igazából az ön korábbi felszólalásaira szeretnék utalni, mert a korábbi felszólalásai esetében a valóság azokra mindig rárúgta az ajtót, mindig kiderült, hogy önnek nem volt igaza.  

- Képviselő Úr! Én azt gondolom, és a kormány nevében azt tudom mondani önnek, hogy szerintünk önnek megint nem lesz igaza! Mert mégiscsak az a valóság, hogy 2019 első negyedévében 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság, ez a legjobb eredmény az uniós tagállamok között, sokkal jobb, mint az Európai Unió átlaga, mint az eurózóna átlaga. Mi a konvergencia, ha nem ez? A bruttó átlagkereset csak 12 százalékkal nőtt. Ön mindig meg szokta ezeket az adatokat kérdőjelezni, de ezek Eurostat-adatok is, tehát akkor nyilván az Európai Unióval összefüggésben is probléma van. Tehát csak arról van szó, hogy nőnek a bérek; nincs kolbászból a kerítés, mindenki egyet tud előre lépni, de nőnek a bérek, nő a gazdaság teljesítménye, csökken a munkanélküliség, a beruházások volumene emelkedik. S bizony-bizony a KSH adatai alapján 2018-ban már több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak. Tehát a nettó migrációs egyenleg is pozitív. Tehát ön nemcsak mint közgazdász, hanem mint statisztikus is megbukott, amikor a kivándorlásról beszélt, mert egész egyszerűen nem volt igaz az a szám, amit elmondott! (Taps a kormánypártok soraiban.) 

Bartha Szabó József
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó