I. Zengzetes találkozás..!
KDNP: Nemzeti összetartozás és Ferenc pápa látogatása MSZP: A munkavállalók érdekében LMP: Nincs több időnk, most kell cselekedni! Párbeszéd: A Környezetvédelmi Világnapról
2019. június 10. 16:05

A hagyományokhoz híven, június első parlamenti találkozóját is „bemelegítésként” harcos napirend előtti felszólalások színesítették.  Az ellenzék bőszen támadta a kormányt, melynek jelesei „pajzsot” tartottak, ám a „kardhasználatról” sem feledkeztek meg.  

 

 

Legutóbbi csatájukról, a tapsokat és szolidabb „beszólásokat” is jelezve tudósítunk. – Kellemes tallózást!   

Nemzeti összetartozás és Ferenc pápa látogatása

Dr. RÉTVÁRI BENCE, (KDNP): - Tisztelt Ház!- Történelmi esemény történt az elmúlt napokban, bármennyire is gúnyolódva fogadják ezt az ellenzéki, főleg DK-s képviselők, hiszen a szentatya először látogatott el Erdélybe, először látogatta meg az erdélyi katolikusokat, az erdélyi magyarokat, az erdélyi közösséget, és végig őket így is szólította. Ez egy történelmi esemény…(Arató Gergely: Csak a miniszterelnök nem volt rá kíváncsi!   Tordai Bence: Hol volt Orbán? BL-döntő volt?)…hiszen a Kárpát-medence magyarságának egyik legszentebb kegyhelyére érkezett…(Gréczy Zsolt: Madridban volt a pápa?)… bármennyire is folyamatosan bekiabálnak az ellenzéki képviselőtársaink. Ez a magyarság számára egy sokkal nagyobb nemzetmegtartó erő, mint bármelyik ellenzéki párt az elmúlt időszakban! (Derültség a DK és a Párbeszéd soraiból.)  Ki lehet nevetni a szentatyát az ellenzéki pártok részéről azért…(Arató Gergely: Őt semmiképpen, csak a miniszterelnököt! A műkeresztény főnökét!   Gréczy Zsolt: Hol volt Orbán Viktor?)mert az erdélyi magyarokat meglátogatta és ott szentmisét pontifikált, de.... (Tordai Bence: Hol volt Orbán Viktor?   Zaj.   Az elnök csenget.)

- Folyamatos bekiabálással  lehetett zavarni, de ettől függetlenül a magyarság számára ez valóban egy történelmi pillanat volt! A szentatyával közösen zarándokolhattak, a szentatyával közösen imádkozhattak, és a szentatyával közösen vehettek részt szentmisén! Az mutatja a felekezetfölöttiségét, hogy nemcsak katolikusok, hanem protestánsok is ott voltak, és együtt tudtak örülni ennek az ünnepi alkalomnak. Ahogy a homíliájában is elmondta a szentatya, a zarándoklat még inkább megerősíti a testvériséget az ott részt vevők között. Együtt járunk egy zarándokúton, szimbolikusan is, az életünkben is, és nyilván ezen az alkalmon ott, a csíksomlyói nyeregben konkrétan együtt is,  annak minden fizikai nehézségét is megtapasztalva, hogy egyszer zuhog az eső, utána kisüt a nap,   vehetett részt mindenki. (Gréczy Zsolt: Mondja már meg, hogy 11-es volt-e az első percben?)

- Látható, hogy a magyarságnak ez a nemzeti zarándoklata olyan nagyságrendű, hogy még Rómából, a Szentszéktől is jól látható, ezért tartotta fontosnak, a pápa, hogy ott legyen. Nemcsak egyházdiplomáciailag fontos ez, hanem nemzetpolitikailag és hitéletileg is. Tényleg nem értem ellenzéki képviselőtársainkat, hogy a pápalátogatás miért nem szül bennük legalább annyi tiszteletet, hogy ezt végighallgassák! (Tordai Bence: Orbán miért nem volt ott?)  Mióta a pápa zarándoklatáról beszélek, önök folyamatosan bekiabálnak. Nehezen tudom felfogni, hogy miért teszik mindezt? (Arató Gergely: Magyarországra miért nem jön a pápa?)  Sok tízezer ember mutatott példát az ellenzéki képviselőknek is, hogy oda tudtak menni…(Tordai Bence: Orbán Viktor nem tudott odamenni!)… együtt a katolikus egyházfővel Erdélyben együtt tudott lenni és utána a magyar és a székely himnuszok…(Arató Gergely: Összenő, ami összetartozik!)…Ezt most inkább nem kommentálom, képviselő úr, de lenne róla véleményem.

- Felemelő volt azt látni, hogy a szentatya jelenlétében a magyar és a székely himnuszt együtt, közösen éneklik Erdélyben. De nemcsak ez volt fontos esemény az elmúlt hét végén, hanem az is, hogy már egy hónap sincs hátra, hogy július 1-jével a családvédelmi akcióterv újabb pozitív előrelépései megtörténjenek. Akik itt az előzőekben bekiabáltak a szentatya erdélyi látogatása kapcsán, azok voltak ugyanazok, akik nem szavazták meg a családvédelmi akciótervnek az újabb kedvezményeit. Számunkra a gyermek az első, ezért minden évben bővítettük a családtámogatások körét. A jövő évi költségvetés és ez a már elfogadott és július 1-jétől hatályba lépő törvényjavaslat is a családokról szól. Igyekszünk nemcsak a családok évében, hanem az ezt követő években is mindent a családok köré szervezni. Éppen ezért fontos, hogy mind a családtervezést, mind az otthonteremtést segítő intézkedések július 1-jétől hatályba lépnek, egyrészről a babaváró támogatás…(Gréczy Zsolt: Csak nem születnek gyermekek! Így könnyű!)…amely 10 millió forintos, szabadon felhasználható, nagyon kedvezményes kölcsönt jelent a magyar családoknak, és ha három gyermekük születik, akkor teljes mértékben az állam fizeti vissza helyettük ennek a kölcsönnek a teljes összegét. (Közbeszólás: Hajaj!)  Fontos előrelépés, régóta kérték az autóvásárlási támogatást hétszemélyes autókhoz, akár 2,5 millió forint értékben is. A Nagycsaládosok Országos Egyesületében már közel kétezren jelezték azt, hogy ezzel valószínűleg élnének. Július 1-jétől lép életbe a CSOK-kibővítésre, használt lakás vásárlására is, illetőleg az a kedvezmény, hogy a második gyermek esetében a jelzáloghitelekből 1 millió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, további gyermekeknél pedig 1-1 millió forintot az állam törleszt vissza a család helyett. (Tordai Bence: Hol volt Orbán Viktor?   Zaj.   Az elnök csenget.)

- Képviselőtársaim! A holnap lesz a nemzeti összetartozásnak napja. Bár valószínűleg a csíksomlyói nyeregben ezt sokan átélték, a magyar élni akarásnak is ez egy emléknapja, hiszen száz évvel ezelőtt egy nemzetgyilkossági kísérletet hajtottak végre Magyarországgal, a magyarsággal szemben. Azok a győztes nyugat-európai államok, amelyek akkor a magyarságot fel akarták darabolni és talán el is akarták tüntetni, ők most rosszabb állapotban vannak a Magyarország identitás, nemzeti összetartozás vagy keresztény kultúra tekintetében. Mi viszont, ha a nemzetünk erejét nézem, jobb állapotban vagyunk, mint száz évvel ezelőtt  és ha a nemzeti összetartozást nézem, jobb állapotban vagyunk, mint sok nyugat-európai, száz évvel ezelőtti győztes tagállam! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

A munkavállalók érdekében

Dr. VARGA LÁSZLÓ, (MSZP): - Képviselőtársaim! Van abban valami egészen arcpirító, hogy múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy japán befektetői ebéden méltatta a Suzukinak a magyarországi tevékenységét, miközben ugyanez a társaság hónapok óta lábbal tiporja a munkavállalói és szakszervezeti jogokat Magyarországon! (Németh Szilárd István: Megegyeztek!)  Keményen dolgozó emberek jogait sérti, emberi, családi sorsokat azzal, hogy nem tartja be a magyarországi foglalkoztatási szabályokat. Mindenki emlékezhet, néhány hónappal ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy kirúgtak egy munkavállalót a Suzukitól csupán azért, mert egy alakuló érdekképviseletnek lett volna a vezetője, most pedig arról szólnak a hírek, hogy egyszerűen nem engedik be a gyárba a szakszervezeti szövetség delegációját, hogy találkozhassanak a tagjaikkal. Az, hogy ez a felháborító állapot hónapok óta tart, nem csak a Suzuki felelőssége. Ennek az állapotnak a létrehozásában, fennmaradásában megkerülhetetlen a kormány felelőssége, hiszen az önök dolga betartatni a törvényeket. Hol van ilyenkor a kormány, hol van Varga Mihály?

- Képviselőtársaim! Ismerős-e önöknek, hogy a munkavállalók jogosultak a munkáltatónál szakszervezet létrehozására? Ismerős-e ez a joguk? Tudják-e, hogy a szakszervezethez való tartozása vagy szakszervezeti tevékenysége miatt tilos a munkavállaló munkaviszonyát megszüntetni? Tudták-e, hogy a szakszervezet képviseletében eljáró, munkaviszonnyal nem rendelkező személy, ha a szakszervezetnek a munkáltatóval munkaviszonyban álló tagja van, a munkáltató területére beléphet? Nem tudták? Pedig ezek a mondatok az önök által, a kormánypárti többség által elfogadott munka törvénykönyvében is szerepelnek, erre utaló passzusok. És azt olvasták-e valahol esetleg, hogy ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket? Gondolom, olvasták, hiszen egy plakátkampányt csináltak tízmilliárdokért ennek a mondatnak is a kapcsán ebben az országban.

- Képviselőtársaim! A kormány felelőssége és feladata, hogy a törvényeket érvényre juttassa. A probléma az, hogy önök újra elárulják a magyar munkavállalókat, mert a kormány a magyar dolgozóknak nemcsak ígért, hanem be is tartott a rabszolgatörvénnyel, a sztrájkjog szűkítésével, a multik és a fideszes elit kiszolgálásával! A munkavállalók kárára szétverték a korábbi munka törvénykönyvét, és egy önöknek és a multiknak tetszőt fogadtak el! Ma ott tartunk, hogy egy munkáltató sokszor következmény nélkül semmibe veheti a nála dolgozó emberek jogait és az azokat garantáló törvényeket. Ezért mondjuk, hogy meg kell védeni a munkavállalókat, ezért állunk ki a munkavállalók védelmében, és ezért akarunk erős szakszervezeteket! Az erős és hatékony szakszervezetekre igenis nem önmagukért van szükség, hanem azért, mert egy valóban erős országban a szakszervezet bértárgyalásokat kezdeményezhet, egyeztethet a dolgozók munkakörülményeiről is, sikertelen tárgyalások esetén pedig sztrájkot is kezdeményezhet, - ezt Magyarországon önök jelentősen korlátozták! Korlátozták, mert Valódi érdekvédelmet adhat egy szakszervezet a dolgozóknak. A munkaügyi hatóság ugyanis önmagában nem védi meg a magyar munkavállalókat a szabálytalan foglalkoztatástól, a túlhajszolástól és ennek következtében a súlyos munkahelyi balesetektől sem.

- Képviselőtársaim! A kormány több mint 80 milliárdot adott már a multiknak, miközben a multiknál dolgozó magyarokat kiszolgáltatottá tették, és hagyták megfosztani őket a jogaiktól és lehetőségeiktől! A Suzuki példája is rávilágított arra, hogy ezen változtatnunk kell. Emelni kell a béreket, át kell alakítani az adózást a dolgozók érdekében, érvényre juttatni a szakszervezetek és munkavállalók jogait! Ez a megoldás, mert ennek hiányában a jobb megélhetésért mennek immár nemcsak Nyugatra, de már Keletre is dolgozni a magyar szakemberek. Mi a szakszervezetekkel együtt a kiváltságos elit helyett a kiszolgáltatott dolgozók pártján állunk. Nem több munkára van szükségük, hanem magasabb fizetésre, rendezett munkakörülményekre és védelemre. Mi értük dolgozunk, és értük is fogjuk tenni a dolgunkat! (Taps az MSZP és a DK soraiban.)

***

DÖMÖTÖR CSABA, (Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára): - Képviselő Úr! Szeretném megnyugtatni afelől, hogy Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak, minden magyar vállalatra. (Völner Pál: Az MSZP-re is!)  Az ön állításai kísértetiesen emlékeztettek arra az időszakra, amikor a munka törvénykönyvének volt a vitája. Itt a Házban és a Ház falain kívül is bebizonyosodott, hogy önöknek már az alapállításai sem stimmeltek, azaz hazugságnak bizonyultak. (Varju László: A rabszolgatörvény következménye!)  Akkor azt mondta, hogy a kormány a dolgozóknak betartott az elmúlt időszakban. Szoktuk hallgatni a veretes szocialista felszólalásokat ebben a témában, sok minden van ezekben, de hitelesség nincs. Pár hete önök még azzal kampányoltak, hogy Brüsszelre kellene bízni a bérek meghatározását, ezt jelentette az önök számára a bérből élők képviselete. Tehát ki kellene adnunk a kezünkből a bérek meghatározását? Pár napja még azt a Timmermans urat látták vendégül, aki nyíltan azzal kampányolt, hogy a társasági adót 18 százalékra kellene emelni.Ezzel gyakorlatilag elvenné a jövőbeni béremelések lehetőségét és fedezetét és mindezt súlyosbítva, önök sohasem szavazzák meg azokat az adócsökkentéseket, amelyek növelik a magyar vállalatok mozgásterét arra, hogy tovább növeljék a béreket. (Arató Gergely: Mint a Suzuki! Tényleg nem támogatjuk a multik profitját!)

- Képviselő Úr!  Arról már nem is beszélek, hogy a baloldali kormány volt az, amelynek idején már megduplázódott a munkanélküliség, 12 százalékról kellett visszajönni 4 százalék alá. Sok még a teendő, de fontos lépéseket tettünk abban az irányban, hogy Magyarországon mindenki megbecsülést kapjon, aki tud és akar dolgozni, és ez meg is érje. Több mint 800 ezer munkahely jött létre az elmúlt években…(Közbeszólások a DK soraiból: Egymillió Londonban és Németországban!   Gréczy Zsolt: A pizzafutárok 70 százaléka magyar!)…miközben a közmunkások száma rekordalacsony. Ebből is látszik, hogy a munkahelyek túlnyomó része…(Varju László: Ha átmegyünk Ausztriába, bárkivel találkozunk, magyarul beszél!)…a piaci szférában jött létre. Aki kíváncsi arra, hogy baloldali kormányzás idején hogyan nézne ki a bérpolitika, mit csinálnának a bérekkel az lapozza fel a statisztikákat: 2002 és 2010 között a nettó minimálbér értéke 1, azaz egy százalékkal nőtt. A nemzeti kormány alatt 73 500 forintról 149 ezerre nőtt, tehát megduplázódott, csakúgy, mint a szakmunkás-minimálbérek mértéke! Olyan számok ezek, amelyeket önök sem tudnak letagadni. Egyébként, ha szeretnék támogatni a bérből és fizetésből élőket, akkor támogassák nyugodt szívvel a gazdaságvédelmi akciót, mindenekelőtt a munkaadói adó 2 százalékpontos csökkentését, ami megteremti a mozgásteret a jövőbeni béremelésekhez! (Zaj. Az elnök csenget.)

- Képviselő Úr! Látom, hogy az EU-választási eredményekkel való szembenézést intenzíven kerülik, de azért pár szót csak ejtenék róla, mert mégiscsak jól jelzi, hogy a magyarok mit támogatnak és mit nem, kiket támogatnak és kiket nem. (Varju László: A rabszolgatörvény ellen vagyunk!) Tudjuk, hogy az MSZP tragikusan szerepelt, és nagy bajban van. Ez egyértelmű következménye annak, hogy Brüsszelben az elmúlt időszakban mindent megszavaztak, ami káros az ország számára! Nemcsak a migrációra gondolok, hanem olyan javaslatokra, amelyek a megélhetésünket befolyásolják. (Varju László: A rabszolgatörvényt nem szavaztuk meg!) Az is nagyon sokatmondó, hogy azt az embert küldik önök Brüsszelbe, aki mindent megtett, hogy az MSZP-nek legfeljebb egy mandátuma legyen ott; azt az embert, aki nemcsak elfogadhatónak tartotta a patkányozást, hanem még rá is tett egy lapáttal. Jutalma egy brüsszeli mandátum, - ez nagyon jellemző önökre!

- Képviselő Úr! Minden választás és minden választás utáni időszak jó lehetőség az újrakezdésre is. Erre sok lehetőségük meglesz, mondjuk, a költségvetés küszöbön álló vitája. Reméljük, hogy olyan javaslatokat tesznek majd, amelyeket maguk is komolyan gondolnak. Én emlékszem arra, hogy egy évvel ezelőtt az otthonápolási díj emelését követelték, hogy aztán amikor szavazni kellett róla, akkor nem támogatták, nem szavazzák meg! Az sem túl biztató jel, hogy a múlt heti vitán két lábbal szálltak bele a családtámogatási rendszerbe. Arra kérem önöket, hogy ne tegyék! Arról beszélhetünk, hogy hogyan kellene a jövőben bővíteni a családtámogatásokat, de ne akarják eltörölni azt, ami már működik! (Arató Gergely: Mi működik? Százezerrel kevesebb gyerek születik!)

- Képviselő Úr! Belátom: Gyurcsány Ferenc árnyékában nem lesz könnyű politizálni a baloldalon, de ha a magyar családok oldalára állnak, ha tényleg… (Gréczy Zsolt: Miért nem születnek magyar gyerekek? Erre válaszolj!)a bérből és fizetésből élők oldalára állnak, akkor meglátják, az segít majd. Jó munkát kívánunk! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Nincs több időnk, most kell cselekedni!

CSÁRDI ANTAL, (LMP): - Tisztelt Országgyűlés! Nem számít újdonságnak, hogy a Fidesz a környezetünkre csak mint feláldozható erőforrásra tekint. A kormánypártok a multinacionális cégek érdekében feláldoznak mindent, kizsákmányolják a magyar dolgozókat, alacsonyan tartják a béreiket, és helyrehozhatatlanul károsítják a környezetet! Ha a tiszta levegő vagy a német autógyárak profitja között kell választani, a kormány a gyárakat választja! Ha a balatoni erdők vagy nádasok élővilága és Mészáros vagy Tiborcz ingatlanberuházásai között kell választani, akkor a kormány mindig az ingatlanberuházások mellé áll! Azt gondolom, hogy ez nagyon beszédes. Még a sokat látott zöldeket is meglepi, hogy a Fidesz nem egyszerűen elszabotálja a klímaváltozás elleni küzdelmet, de még büszke is rá! A fideszes propaganda újabban előszeretettel beszél arról, hogy a klímaváltozás csak valamiféle kitaláció, a klímavédelemért fellépő civilek és politikusok pedig a háttérhatalmi érdekeket szolgálnak. Azt gondolom, egy nagyon vékony határ választ el attól, hogy a kormánypropaganda elkezdjen beszélni a laposföldelméletről és elkezdje terjeszteni azt. Jól látható, hogy nem érdekli önöket a tudományos konszenzus, ami szerint tíz-tizenkét évünk van, míg olyan fordulóponthoz érkezünk, ahonnan már nincs visszaút. Nem érdekli önöket, hogy több millió ember a világ minden pontján ugyanazért tüntet: politikusok, vegyétek már észre, hogy nincs több időnk, most kell cselekednünk!

- Az a fajta klímaváltozást tagadó hozzáállás, amit a Fidesz ma képvisel, tarthatatlan és veszélyes! Ugye, emlékeznek? Őszintén érdekelne, mennyi bizonyíték kell még, hogy felismerjék: klímaváltozás történik, itt van, hatásai mindannyiunkat elérik! Az önök padsoraiban ül az a Jakab István, aki egyben a Magosz elnöke is, és aki a…(Varju László: Ha átmegyünk Ausztriába, bárkivel találkozunk, magyarul beszél!)... tavaszi rekordszárazság, majd a mostani rekordesőzések után is elmondta nagyon helyesen, hogy ezek mind-mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak, és ezekre a hatásokra bizony tartósan fel kell készülni. De ajánlom figyelmükbe a köztársasági elnök urat is, aki a múlt héten éppen Bécsben vett részt egy klímacsúcson, miközben az önök propagandistái különböző fórumokon azt fejtegették, hogy a klímaváltozás csak valamiféle imperialista trükk. Szintén ezzel egy időben történt az is, hogy Szijjártó Péter ismét egyértelművé tette: a környezetvédelemnél fontosabbak a német autógyárak, és hogy amíg a Fidesz van hatalmon, ez így is marad!

- Kormánypárti Képviselőtársaim! Lehet és kell is, hogy vitáink legyenek arról, milyen országot, milyen társadalmat szeretnénk, ez a politika természetes velejárója, de amit önök tesznek, amikor a klímaváltozást tagadják, a kiváltó okokat pedig ahelyett, hogy megszüntetnék, még szaporítják is, nos, akkor  önök bűnt követnek el a magyar emberek és általában az egész bolygó ellen!  Hamarosan megismerjük a jövő évi költségvetést, s akkor viszonylag pontos képet fogunk kapni, hogy milyen prioritások mentén képzeljük el Magyarország jövőjét. Amit ebben a környezet- és klímavédelemről írnak, az lesz az önök bizonyítványa arról, hogy képesek-e a saját meggazdagodásukon kívül bármit is tenni ezzel az országgal. A klímaváltozás megállításáért és már a meglévő hatásokhoz való alkalmazkodásért fizetnünk kell, azokat a múltbeli bűnöket kell megfizetnünk, amit elkövettünk akkor, amikor a gazdasági növekedést teljes mértékben alárendeltük a társadalmi és környezeti szempontoknak. A mai autóipari termelékenység árát a gyermekeink és az unokáink fogják megfizetni!

- Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt években folyamatosan növekvő szén-dioxid-kibocsátásért, a kiirtott zöldterületekért, az atom- és szénenergia erőltetéséért mindenki fizetni fog! Most még képesek vagyunk arra, hogy a sorsunkat saját kezünkbe vegyük, most még meg tudjuk hozni a szükséges döntéseket, hiszen pontosan tudjuk, mit kell tennünk, hogy megfékezzük a klímaváltozást. Ma már csak az a kérdés, hogy a kormánypárti padsorokban meglesz-e a kellő józanság ehhez, végül elhiszik-e a saját propagandistáiknak, hogy a klímaváltozás nem is valóságos?!  Ebben az esetben egyetlen védekezési eszközük az alufólia-sisak lesz! (Taps az LMP soraiban.)

***

CSERESNYÉS PÉTER, (Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára): - Képviselőtársam! Nem kevés érzelemtől vagy indulattól fűszerezett hozzászólásához nehéz érdemben nyilatkozni, ha azt a stílust akarom követni, mint amit ön tett a felszólalása során. De ha abban a stílusban akarnék válaszolni, talán bevezető mondatként el lehetne mondani, hogy önök követnek el óriási bűnt akkor, amikor ilyen felszólalásokkal vagy ilyen megnyilatkozásokkal megpróbálják félrevezetni az embereket, megpróbálják félrevezetni a közvéleményt, mert egyetlenegy fideszes politikus szájából sem hangzott még el a klímaváltozás tagadása! Ezt önök próbálják mások szájába adni, és saját magukkal vitatkoznak akkor, amikor egy állítást megfogalmaznak és nekiállnak ezzel vitatkozni. Szerintem erre az emberek nem vevők, bizonyítja ezt az az eredmény is, amit a legutóbbi választás alkalmával sikerült önöknek elérniük.

- De térjünk vissza a tényekre! Szeretnék fölsorolni olyan adatot és néhány olyan tényt, amely amellett szól, hogy a magyar kormány nagyon fontosnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet, prioritást szán ennek a területnek, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kezünkben lévő eszközöket maximálisan ki tudjuk használni, és mindent meg tudjunk tenni, ami ránk hárul ebben a feladatban, ezen a területen. A 2016. évi párizsi megállapodásban a kötelezettséget vállaló 195 ország azt rögzítette, hogy a Föld légkörének felemelkedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. Ebben a kormány elkötelezett, és számtalan intézkedést hozott, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy nem csak rajtunk múlik, hisz egy globális gazdaság részesei vagyunk, és nem nagy részesei vagyunk ennek a globális gazdaságnak. És azzal is tisztában van a kormány, hogy a Kárpát-medence a legérzékenyebb területek közé tartozik, ezért is tartjuk nagyon-nagyon fontosnak a klímavédelmet.

- Nézzük akkor, hogy mit tettünk ennek érdekében! Néhány példát szeretnék csak felsorolni. A magyar üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2016-ban még úgy is jócskán alatta marad a válság előtti szintnek, hogy a GDP már 2014-2015-ben felülmúlta a válság előtti gazdasági teljesítményt. Ez az adat is bizonyítja, hogy sokat tettünk abban az öt-hat évben, tehát 2016-ig a kormányzásunk idején e területen. Az egy főre jutó éves magyar szén-dioxid-kibocsátás pedig közel 2 tonnával volt kisebb ebben az időben, mint az EU 28 tagállamok átlaga. Tehát jelentős intézkedéseknek voltak annak érdekében, hogy ezt az értéket fenn tudjuk tartani.  (Tordai Bence: Minden évben nőtt!)

- Képviselőtársam!  Magyarország 2013-ban 10 százalékos energiamegtakarítást és 14,65 százalékos megújulóenergia-célt tűzött ki maga elé 2020-ig, a kötelező 13 százalék helyett. (Tordai Bence: A legalacsonyabb az EU-ban!) Tehát ebből is látszik az, hogy a kormány komolyan veszi a klímavédelmet! Hazánk a 2019 januárjában benyújtott nemzeti energia- és klímaterv tervezetében az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének céljaként az 1990. évihez képest 2030-ra legalább 40 százalékos kibocsátáscsökkentést tűzött ki maga elé célul, és többek között ennek a célelérésnek az egyik eszközeként azt tartjuk, hogy a napenergiát felhasználjuk energia-előállításra! Ennek az egyik nagyon fontos értéke, hogy a következő években a hazai napelemparkok kapacitása elérje a 3000 megawattot. (Tordai Bence: Ajaj!)  Ezenfelül elhatároztuk azt is, hogy az energiahatékonyság területén elért eredmények révén 2030-ban a végső energiafelhasználás mértéke ne haladja meg a 2005-ös energiafelhasználási értéket. Ez a hatékonyságot jelenti. Tehát ebben az esetben a káros anyag kibocsátása is jelentős mértékben csökkenni fog! A klímaváltozás elleni küzdelem összefoglaló dokumentumában az éghajlatváltozási stratégia területén félreérthetetlenül megfogalmaztuk, hogy mérsékeljük a klímaváltozás hatásait, megvédjük az eszközeinkkel a felmelegedés okozta veszélyektől a magyar embereket, és hosszú távon megteszünk mindent annak érdekében, hogy ez így legyen! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

A Környezetvédelmi Világnapról

KOCSIS-CAKE OLIVIO, (Párbeszéd): - Tisztelt Országgyűlés! Bár tudom, hogy a Fidesz szerint a klímaváltozás egy Soros György által kitervelt összeesküvés, az elmúlt hetekben csak ez dőlt a Fidesz-közeli jobboldali médiából. Ott volt a Hír TV-ben, amikor a diákok klímatüntetésével kapcsolatban csak Soros Györgyöt látták. Aztán a fideszes M1 éjjel-nappal arról beszélt, hogy a német közéletet azért uralja a környezetvédelem, hogy ne kelljen a menekültekről beszélni. És sorolhatnám a Fidesz-közeli média hozzáállását ehhez a témához. Gulyás Gergely miniszter úr például nemrégiben azt mondta: jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent. Én pedig ezek alapján azt gondolom, hogy a klímaváltozást összeesküvés-elméletnek beállítani morális mélységet jelent!  

- De lássuk, hogy a Fidesz-kormány mit tett a környezetvédelemért! Elsőként megszüntette a környezetvédelmi minisztériumot, helyette az Agrárminisztériumon belül két, környezetügyért felelős helyettes államtitkár dolgozik. Az a helyzet jelenleg, hogy a kormányban a környezetvédelem súlytalan, kormányzati képviselet nélküli és egyáltalán nincs gazdája! Az elmúlt kilenc évben a különböző fejlesztések során sikerült komoly környezetpusztításokat végezni. Én is elég sokat beszéltem itt a Kossuth téri fák elpusztításáról, a Városliget beépítéséről, a Római-part felett lebegő fenyegetésről, vagy a nádas, a fák, illetve a zöldfelület kiirtásáról a Balaton körül. Persze, az illetékesek szerint mindegyik szabályos és törvényes volt; a forgatókönyv ugyanaz!

- Tisztelt Országgyűlés! Jelenleg a magyarországi természet legnagyobb ellensége a Fideszen kívül a kiemelt beruházási törvény! Ha a Fidesz-kormány gazdasági, politikai hasznot remél valamilyen beruházástól, akkor szívfájdalom nélkül pusztítja el a természetet. A legtöbb esetben nem lehet megvédeni a környezetet, mert a kiemelt beruházási eljárásból kiiktatják annak lehetőségét, hogy a betonlobbin kívül más szereplők véleménye is megjelenjen. De külföldön sem védi a Fidesz a magyar környezetet, ezzel együtt a magyar emberek egészségét! Nemrég Brüsszelben inkább a német autógyártó cégek érdekeit védték. Ugyanis a kormány nem támogatta, hogy az egyébként a magyar adófizetők pénzéből jól kitömött, nagyon nyereséges autógyártókat arra kényszerítsék, hogy környezetkímélőbb autókat gyártsanak. Csak hogy lássuk, mi ennek a jelentősége: a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint Magyarországon évente 8-10 ezer ember korai halálához vezet a légszennyezettség! Ezenfelül a fideszes EP-képviselők nem szavazták meg az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló EU-s jogszabálytervezetet sem. Tudják, hogy már az ivóvízben is mikroműanyag van? Vagyis a csapból, a magyar csapból nemcsak a kormánypropaganda folyik, hanem a mikroműanyag is! Ennek nagy részét a PET-palackok, nejlonzacskók adják. Önök szerint ez így rendben van?

- Az sincs rendben, hogy 2010 óta egyetlen szélerőművet sem engedélyezett a kormány, ami példátlan Európába! A napelemekre, hőszivattyúkra pedig büntetőadókat vetettek ki. Ráadásul Brüsszelben azért lobbiztak, hogy megakadályozzák, hogy az EU vissza nem térítendő támogatást adhasson a magyar családok energiahatékonysági korszerűsítési beruházására. Ehelyett az állam magára költi ezt a pénzt, nyilvánvalóan jó kis közbeszerzési pályázatokon keresztül. Tudjuk, hogy kik nyerik el ezeket a közbeszerzéseket. Közben pedig belerángatták az országot a legnagyobb környezeti kockázatú beruházásba, Paks II.-be, ami az Oroszország irányában meglévő kiszolgáltatottságunkat csak növeli. Ez a siralmas kép!

- Mindezekkel szemben mit ajánl a Párbeszéd programja? A tömeges környezetpusztításnak azonnal véget fogunk vetni, és lesznek következményei a pusztításnak! Teljes körű környezetvédelmi minisztert nevezünk ki, önálló zöldombudsmant hozunk létre, melynek személyére a civil szervezetek tehetnek jelölést, ezzel biztosítva a civil kontrollt. A magyar családoknak energiahatékonysági korszerűsítési programot fogunk beindítani, amivel kevesebb lesz a rezsiköltségük és a lakásuk megújul. „Zöld Magyarország” útitervet indítunk be, melynek keretében százezer új zöld magyar munkahelyet teremtünk, és Brüsszelben is mindig a magyar emberek egészségét, a magyar környezetet fogjuk védeni önökkel szemben! (Taps az ellenzéki padsorokból.)

***

FARKAS SÁNDOR, (Agrárminisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! Azt hiszem, amikor ilyen terveket ön megpróbál nekünk felolvasni, ez álom és mese marad…(Németh Szilárd István: 6 százalék!)…még egypár éven keresztül. Ha ezeket a választási eredményeket látjuk, akkor biztos vagyok benne, hogy önöknek van még jó pár évtizedük, hogy esetleg a kormányrúdhoz hozzájussnak!  

- Képviselő Úr! A környezetvédelmi világnap több mint 40 éve létezik már, 1972. június 5-én Stockholmban az „Ember és bioszféra” címmel megrendezett ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája nyilvánította ezt a napot a nemzetközi környezetvédelmi világnappá. Célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. Kormányzati célkitűzésünk, hogy hazánk az észszerűbb természeti erőforrások felhasználása felé haladjon! A környezetügy ennek katalizátora lehet. A célok elérésében meghatározó szerep jut a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítésének. Mindezt szolgálják többek között azok a programok, amelyekben az Agrárminisztérium és háttérintézményei aktív szerepet vállalnak.

- Képviselő Úr! Engedje meg, hogy néhány olyan  programot ajánljak az önök figyelmébe, melyek a tudatos környezetneveléssel és a környezettudatos fenntartással foglalkoznak. Ilyen például az Ökoiskola-program. Jelenleg hazánkban már 997 ökoiskola működik, ebből 429 rendelkezik az örökös ökoiskola címmel. Ennek köszönhetően a magyar diákok több mint negyede ökoiskolában tanul. A tárcánk fenntartásában működő 62 szakképző iskola közül 49 ökoiskola, 12 pedig az örökös ökoiskola címet viseli. Egy kivétellel valamennyi iskolánk rendelkezik ezzel a minősítéssel.

- Egy másik program a Zöldóvoda-program. Tárcánk irányítja és működteti, a szakmai támogató pedig az oktatásügyért felelős tárca. Kiemelkedő jelentőségű az óvodai környezeti nevelés, amelynek gyakorlatát külföldön is nagy elismerés övezi. A magyarországi zöldóvodák hálózatának jelenleg 945 zöldóvoda a tagja, ebből 160 az örökös zöldóvoda minősítő cím birtokosa. Tárcánk felkérése és megbízása alapján országosan húsz bázisóvoda segíti a program megvalósítását.

- A „Ments meg egy kertet” programunkat az agrártárca 2016 óta évente meghirdeti a tárca által fenntartott agrárszakképzési intézmények számára, amelyben az elhanyagolt kertek gondozásával vesznek részt az iskolai csapatok, - idős embereknek, , idősotthonoknak segítenek a kertjük gondozásában.

- A BISEL-program keretében a diákcsoportok egyszerű módszerekkel határozzák meg a vízfolyások minőségét, ökológiai állapotát a vízben élő, szabad szemmel is látható gerinctelen élőlények vizsgálatával. A program 2001-ben indult Magyarországon a környezetvédelemért felelős tárca felügyeletével, majd 2015-ben megújult a „BISEL gumicsizmás természetvédelem” nevű programmal. Célunk, hogy a programban részt vevő csapatok jobban megismerjék a vízfolyások élővilágát, az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat, és ezen keresztül még felelősebb, elhivatottabb környezetvédőkké váljanak.

- Az Iskolakert-program, iskolakert-fejlesztési program. 2018 őszén az Agrárminisztérium az Iskolakertekért Alapítvánnyal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Váci Egyházmegyei Karitásszal közösen alakította ki a pályázati rendszert új iskolakertek létrehozására, támogatására, továbbfejlesztésére. A program nagy érdeklődést váltott ki a közoktatási intézmények részéről. Indításaként ötven iskolakert készült el, illetve fejlődhetett tovább.

- Képviselőtársam! Mondhatnám még a „Fűts okosan!” programot, és ugyanilyen fontos a „Maradék nélkül” program is, amely arra szólít fel, , hogy minél kevesebb olyan élelmiszert állítsunk elő, amely hulladékba kerül. Mindezekek tudatos oktatása, nevelése és nem utolsósorban a figyelemfelhívása is szerepel a programunkban. Tehát azt hiszem, megállapítható, hogy azok a programok, amelyeket a minisztérium keretében futtatunk, támogatunk, mind a környezettudatos nevelésnek, a fiatalok környezettudatos gondolkodásmódjának az erősítésére szolgálnak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Bartha Szabó József
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó