Jelölt-casting újratöltve
Az ellenzéki pártok főpolgármester-jelölti előválasztása a kezdetektől fogva valahol a tragikomédia és a bohózat műfajainak határán billeg.
2019. június 8. 08:39

Az MSZP által kezdeményezett februári első forduló Horváth Csaba vereségével és Karácsony Gergely győzelmével zárult. Akkor még úgy szólt a fáma, hogy Karácsony fogja képviselni az MSZP-P összefogást, a DK-t és a Szolidaritást, és az előválasztás egy újabb fordulójában az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róberttel fog megküzdeni. A Momentum álláspontja pedig az volt, hogy nem állít önálló jelöltet, hanem beáll az előválasztás győztese mögé.

Február óta azonban sok mindent történt. Először is, Puzsér katapultált az előválasztási versenyből, mert az MSZP-P-DK-Momentum tömb nem tartotta be a Puzsér által szabott feltételeket, pontosabban fogalmazva úgy osztották fel egymás között a kerületi polgármesterjelölti helyeket, hogy abból a Puzsért támogató pártokat egyszerűen kihagyták.

Másodszor pedig, a május 26-án lezajlott európai parlamenti választás alapjaiban rajzolta át az ellenzéki erőviszonyokat. Budapesten a Demokratikus Koalíció 13 kerületben lett második helyezett, és közel 20 százalékos eredményt ért el. A harmadik pedig a Momentum lett 17 százalékkal: Fekete-Győrék 10 kerületben lettek ezüstérmesek. Az MSZP-P összeomlott, egyik kerületben sem sikerült dobogós helyen végeznie a szövetségnek. A Jobbik és az LMP pedig gyakorlatilag eltűnt a főváros térképéről.

Nem meglepő tehát, hogy a választási eredményen felbuzdulva a Momentum felülírta korábbi álláspontját, és benevezett egy saját jelöltet, Kerpel-Fronius Gábort az előválasztásba. Gyurcsány ugyan az EP-választás után még váltig állította, hogy továbbra is Karácsonyt támogatja a DK, tegnap kiderült, hogy az Apró-Dobrev-klán Kálmán Olgát indítja az előválasztáson. Legalább lesz egy férfi az ellenzéki jelöltek között. Kálmán természetesen „független jelölt”, de saját elmondása szerint a DK, és Dobrev Klára biztatására indul a castingon.

Lássuk, mindezek fényében hogyan festhet a még versenyben maradt ellenzéki pártok főpolgármester-jelölti stratégiája!

1. MSZP-P

Az európai parlamenti választás csúfos kudarca után a szocialisták számára létkérdés, hogy saját jelöltet állítsanak az főpolgármester-választáson. Karácsony Gergely jelöltsége az MSZP túlélésének utolsó kapaszkodója.  

Nem lesz könnyű dolga azonban a szocialistáknak, amikor arról próbálják meggyőzni az ellenzéki választókat, hogy támogassák egy többszörösen leszerepelt formáció esélytelen jelöltjét. Elképzelhető, hogy a választók körülbelül egy százalékos részvételével zajló előválasztáson Karácsony kerül ki győztesen, de nehéz megfeledkezni a tényről, hogy május 26-án volt egy megmérettetés, amelyen a választók sokkal szélesebb köre mondott félreérthetetlen ítéletet a szocialisták felett.

2. Momentum

A Momentum az a párt, amelyiknek nincs mit veszítenie az önkormányzati választáson, hiszen jelenleg egyetlen képviselőjük sincs a kerületekben. Követeléseik azonban lehetnek, és minden bizonnyal lesznek is az EP-választás fényében. Fekete-Győrék a kerületi polgármesterjelöltekről szóló megállapodást minden bizonnyal újra gondolnák, és nagyobb szeletet hasítanának ki maguknak a tortából. A Momentumnak tehát mindenképp érdeke az utolsó utáni pillanatig versenyben tartani a jelöltjét, ha másért nem is, abból a célból, hogy a riválisaikat gyengítsék. Nehezen elképzelhető forgatókönyv, hogy a Momentum pár ezer fő részvételével zajló előválasztás eredményeként beállna a haláltusája végéhez közeledő MSZP mögé. Az a párt, ami Budapesten 17 százalék felett teljesített, sorakozzon fel a 9 százalékos fővárosi eredményt elért szocialisták mögött? Nem valószínű.

3. DK

Gyurcsány egyszerűen csak be akarja fejezni azt, amit elkezdett: a szocialisták kannibalizálását. Ez a Demokratikus Koalíció elemi érdeke, hiszen így a továbbiakban nem kellene osztozkodni az egyébként jelentős átfedést mutató szavazótáborokon a szocialistákkal. Gyurcsány és Dobrev számítása valószínűleg az, hogy a Momentum jobban és könnyebben hasznosítható a DK számára a jövőben, mint az MSZP. Kálmán Olga indításával a DK már nem is rejti véka alá a célját. Gyurcsány már nem először castingoltat szereposztó díványáról. 2009-ben egyszer már bejött neki, amikor a cimboráját, Bajnai Gordont tette meg miniszterelnöknek.

4. Egyéb

Az LMP, a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom esetében nem igazán beszélhetünk budapesti stratégiáról, hiszen ezek a pártok ma gyakorlatilag nincsenek jelen a fővárosban. Ugyanez elmondható a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Pártról is, legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy jó érzékkel június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a Pride felvonuláson való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet.

Gyenge kezdés után erős visszaesés – így jellemeztem még április elején az ellenzéki előválasztást. A helyzet annyiban változott azóta, hogy átalakult az ellenzéki erők közti erősorrend: Gyurcsány az élre tör, a Momentum is beszáll a versenybe, az MSZP pedig talán végleg eltűnik a süllyesztőben. Gyurcsány castingjában egy valakinek nem osztottak szerepet: a budapesti választóknak. Róluk ugyanis senki sem beszél az ellenzéki térfélen.

Lánczi Tamás

igazgató, XXI. Század Intézet

mozgasterblog.hu
MTI Hírfelhasználó