A visegrádi országok meghatározó szerepet játszanak Európa jövőjének alakításában
A közép-európai országoknak a kontinens jövőjéért viselt felelősségéről, az EU új tisztségviselőinek kiválasztási folyamatáról, valamint a soron következő cseh V4-elnökség programjáról is egyeztetett Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2019. június 13. 17:50

Az informális találkozón a kormányfők egyetértettek abban, hogy a V4-együttműködés meghatározó szerepet játszik Európa jövőjének alakításában. A visegrádi országok vezetői tudatában vannak e felelősségüknek, ezért aktívan vesznek részt az Európai Unióval kapcsolatos vitákban, ideértve a személyi kérdéseket is.

Havasi Bertalan hozzátette: a csütörtöki egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében.

A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket valamint a V4-együttműködést. Kifejezett elvárás tehát velük szemben, hogy a közös európai döntések meghozatalakor mindig vegyék figyelembe a közép-európai szempontokat és érdekeket - ismertette a csütörtöki informális V4-csúcson elhangzottakat a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Havasi Bertalan hozzátette: Andrej Babis cseh miniszterelnök tájékoztatta kollégáit a július 1-jén induló cseh V4-elnökség programjának főbb pontjairól is.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3), valamint Mateusz Morawiecki lengyel (b), Peter Pellegrini szlovák (b2) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

EU-posztot akarnak a V4-ek

Ma rendkívüli csúcstalálkozón egyeztetnek Budapesten a visegrádi országcsoport kormányfői – erősítette meg lapunknak a tegnapi cseh lapértesülést egy magyar kormányforrás. Varsóban is megerősítették, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelen lesz a megbeszélésen.

A prágai Lidové Noviny azt írta, a találkozót Andrej Babis cseh miniszterelnök kezdeményezte, és ezen a négyek a jövő hét pénteki EU-csúcs előtt akarnak közös álláspontot kialakítani. A brüsszeli csúcs témája az EU vezető posztjainak elosztása lesz a májusi EP-választások után. Egy forrás azt mondta a Magyar Nemzetnek, négy tisztséggel kapcsolatban zajlik a taktikázás egyrészt a nagy pártcsaládok, másfelől a tagországok között.

Maros Sefcovic Fotó: REUTERS/Christian Hartmann

A legfontosabb kérdés, hogy ki lesz Jean-Claude Juncker utóda az Európai Bizottság élén, de az Európai Tanács elnökének, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint az Euró­pai Parlament elnökének személyéről is döntést kell majd hozni. E posztokat akarják úgy újraosztani, hogy az tükrözze az EP-választások utáni politikai erőviszonyokat, legalább egy – de sokak szerint inkább két – női politikus is befutó legyen, továbbá a közép-európai országok is kapjanak tisztséget. Jelenleg a négy posztból egy a V4-eké, a lengyel Donald Tusk áll az Európai Tanács élén.

Igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az EU–27-ek egy közép-európai politikust támogatnának a legfontosabb tisztségre, a bizottsági elnökségre. Korábban felmerült Maros Sefcovic európai bizottsági alelnök neve, de abban eleve szinte senki nem hisz, hogy a szlovák diplomata lehet a befutó. Babis cáfolta is, hogy ő lenne a közös visegrádi jelölt. Sefcovicnak hátránya az is, hogy még a szocialista választási csúcsjelölti versengésből is ki kellett szállnia egy erősebb induló, a holland Frans Timmermans javára, majd a szlovák elnökválasztást is elveszítette Zuzana Caputovával szemben.

Michel Barnier Fotó: REUTERS/Wolfgang Rattay

Szinte biztos az is, hogy a V4-ek nem támogatnak egy választási csúcsjelöltet sem. Erre még a néppárti Manfred Webernek lehetne elméleti esélye, de a bajor politikust a Fidesszel és az Orbán-kormánnyal szembeni bírálatai miatt még a V4-kormánypártok közül egyedüliként az ő pártcsaládjához tartozó magyarok sem támogatják. Felmerült, hogy a négyek álljanak ki Michel Barnier brexitfőtárgyaló, volt EU-biztos mellett. A néppárti francia politikus könnyen befutó lehet, ha Párizs, valamint a néppárti EU-kormányfők is mellé állnak. Cserébe a V4-ek a többi poszt valamelyikében reménykedhetnének.

– Ott még nem tartunk – mondta tegnap lapunknak egy magyar forrás azzal kapcsolatban, hazánk már most Barnier-t támogatja-e.

Orbán Viktor miniszterelnök (j), valamint Peter Pellegrini szlovák (b), Andrej Babis cseh (b2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon 2019. június 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

MTI - Magyar Nemzet
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó